Οι ετήσιες ανάγκες σε αίμα στη χώρα μας ανέρχονται σε 600.000 έως 650.000 φιάλες αίματος. Περίπου 580.000 από αυτές συλλέγουμε από 155.000 τακτικούς καταγεγραμμένους εθελοντές αιμοδότες και τις υπόλοιπες από τους μη συστηματικούς αιμοδότες.
Εισαγωγές αίματος για την κάλυψη των αναγκών
Παρότι το μητρώο εθελοντών ξεπερνά τις 426.000 και φέτος συλλέχθηκαν πάνω από 526.000 μονάδες αίματος, οι ανάγκες είναι πολλές και για να τις καλύψουμε η χώρα μας εισάγει αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Όπως την περίοδο του Πάσχα και τον καλοκαιρινών διακοπών η εισροή αίματος στο σύστημα μειώνεται.
Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω 100.000 μονάδες αίματος πηγαίνουν στους ανθρώπους με μεσογειακή αναιμία. Έως σήμερα η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βρει μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης αίματος γιατί έχουμε τον αιμοδότη της μιας φοράς. Ο κάθε αιμοδότης δίνει κατά μέσο όρο το χρόνο 1,3 μονάδες αίματος.
Οι άντρες ωστόσο μπορούν να δώσουν έως τέσσερις φορές το χρόνο και οι γυναίκες μέχρι τρεις φορές.
Εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Μέσα σε ένα διήμερο σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Σύνταγμα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας εκατοντάδες έσπευσαν να δώσουν αίμα και συλλέχθηκαν πάνω από 220 μονάδες αίματος. Εκεί βρέθηκε και ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους πολίτες που προσήλθαν για να προσφέρουν αίμα, αλλά και με τη νέα Πρόεδρο του Ε.ΚΕ.Α. κα Ελένη Τσάγκαρη .

«Συγχαρητήρια στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσιάς για την εξαιρετική πρωτοβουλία, κυρίως θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες συμπολίτες μας, που ήρθαν και έδωσαν αίμα, καθώς με αυτή την πράξη βοηθούν πολλούς συνανθρώπους τους. Η συλλογή αίματος είναι μεγάλη πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και μου αρέσει που μπαίνουμε σε μια φάση εξωστρέφειας. Συλλέγουμε αρκετό αίμα, όμως δεν το διαχειριζόμαστε όπως πρέπει. Το μεγάλο στοίχημα είναι να αξιοποιήσουμε τους εθελοντές για να έχουμε το αίμα που χρειαζόμαστε» είπε ο υπουργός υγείας.
Μια φορά δεν είναι αρκετή
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΚΕΑ κα Τσάγκαρη, «παρατηρώντας κανείς, βλέπει ότι η Πολιτεία η ίδια πρέπει να φροντίσει και να πείσει τους αιμοδότες να δίνουν τακτικά αίμα. Γιατί από τα νούμερα το 43% των ανθρώπων που είναι εθελοντές αιμοδότες, τα δυο τελευταία χρόνια, έχουν δώσει μια φορά αίμα. Επίσης παρατηρούμε ότι χάνουμε ηλικίες, και αυτό είναι δική μας ευθύνη. Νέα παιδιά, από 18 έως 25, δεν έχουν λάβει το μήνυμα, κάποιο λάθος κάνουμε, δεν μιλάμε στη γλώσσα τους. Καλούμε όλο τον κόσμο να βοηθήσει στην προσπάθειά μας αυτή».
ο κ. Κώστας Σταμούλης, αιματολόγος – επιστημονικός διευθυντής στο ΕΚΕΑ επισήμανε την ασφάλεια της διαδικασίας της αιμοδοσίας, προτρέποντας τους αιμοδότες να μην αυτοαποκλειονται, αλλά να απευθύνονται στο εξειδικευμένο προσωπικό των αιμοδοσιών που μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.
Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:
Να είσαι 18-65 ετών
Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας
Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της αιμοδοσίας και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του μηνύματος της εθελοντικής προσφοράς αίματος, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, οι καταξιωμένες πρώην διεθνείς αθλήτριες καλαθοσφαίρισης και νυν FIBA EUROBASKET 2025 Ambassadors, Εβίνα Μάλτση και Αναστασία Κωστάκη καθώς και η μασκότ της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί στη χώρα μας 18-29 Iουνίου.
Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από την τραγωδία – “Παιδιά, γίνεται πανικός… Κάντε κάτι επειγόντως”
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Έγινε πατέρας για τέταρτη φορά – Η πρώτη φωτογραφία της κόρης του
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"