H Φανουρόπιτα είναι ένα γλυκό προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, ο οποίος γιορτάζει στις 27 Αυγούστου. Είναι ουσιαστικά ένα νηστίσιμο κέικ, με ελαιόλαδο και πολλά αρώματα.
Γιατί στη Φανουρόπιτα βάζουμε 7 ή 9 υλικά
Η παραδοσιακή συνταγή χρειάζεται 7 ή 9 υλικά. Τι συμβολίζουν οι αριθμοί; Τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων.
Φανουρόπιτα φτιάχνουμε στις 26 Αυγούστου (Παραμονή του Αγίου Φανουρίου) και αν θέλουμε την πηγαίνουμε στην εκκλησία ώστε να «διαβαστεί». Οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν την φανουρόπιτα με ελαιόλαδο που είναι πιο μεστό και πηκτό σε σχέση με το σπορέλαιο και το ηλιέλαιο.
Συνταγή για φανουρόπιτα με 9 υλικά
Υλικά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή μισό σπορέλαιο-μισό ελαιόλαδο)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 βανίλια
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. καρύδια τριμμένα
Προαιρετικά: ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε στο μίξερ πολύ καλά πρώτα μόνο του το λάδι για κανένα πεντάλεπτο και στη συνέχεια ρίχνουμε και τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά για κανένα 10λεπτο.
Ρίχνουμε σιγά σιγά τα μπαχαρικά και στο τέλος το τριμμένο καρύδι, ανακατεύοντας καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τη βανίλια και ξεκινάμε να ρίχνουμε στο μείγμα αλεύρι σιγά σιγά.
Όταν το μείγμα μας είναι έτοιμο για να μπει στο ταψί πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι αρκετά ρευστό σε υφή. Το βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 10 λεπτά. Τη βγάζουμε από τον φούρνο, περιμένουμε να κρυώσει και στη συνέχεια την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Αν θέλουμε στο τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, προτού τη σερβίρουμε.
Με πληροοφόρίες από ekklisiaonline.gr
Άγριο επεισόδιο σε εκκλησία για τις νέες ταυτότητες – Γυναίκα χαστούκισε ιερέα
Viral στο TitTok: O ιερέας που τα “δίνει” όλα στον χορό με γνωστό hit (vid)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"