Στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, κάνουμε αυστηρή νηστεία, καθώς δεν τρώμε ούτε λάδι.

Αποφεύγουμε επίσης και θαλασσινά τρόφιμα που έχουν αίμα. Αυτήν την ημέρα συνηθίζεται να τρώμε ελιές αντί για λάδι αλλά και αυγοτάραχο.

Αρκετές νοικοκυρές παραδοσιακά ζυμώνουν αυτή τη μέρα προζύμι για πρόσφορο ή ψωμί στο σπίτι τους και κρατούν το έθιμο παρασκευάζοντας το χωρίς μαγιά, χρησιμοποιώντας το βασιλικό που έχουν πάρει νωρίτερα από την Εκκλησία όπως συνηθίζεται να μοιράζεται στους πιστούς αυτή την ημέρα!

Διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε να παρασκευάσετε νέο προζύμι χωρίς μαγιά αν θέλετε να τηρήσετε και εσείς την παράδοση:

ΥΛΙΚΑ

•    2 κλωνάρια βασιλικού από τον Σταυρό
•    2 κουτ. σούπας αλεύρι χωριάτικο
•    1 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό άσπρο
•    1 ποτήρι κρασιού χλιαρό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε ένα ποτήρι με νερό 2-3 κλωναράκια από το βασιλικό που μοιράζεται ανήμερα του Σταυρού στην Εκκλησία.

Ζεσταίνουμε ένα ποτήρι του κρασιού με νερό, προσέχουμε όμως να μην κάψει πολύ γιατί δεν θα πετύχει το προζύμι.

Στη συνέχεια βάζουμε σε ένα μπολ το χωριάτικο και το μαλακό, άσπρο αλεύρι και αφού τα κοσκινίσουμε ρίχνουμε χλιαρό νερό τόσο ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός.

Έπειτα ρίχνουμε από πάνω μια κουταλιά αλεύρι ακόμα.

Πάνω στο χυλό βάζουμε στη μέση σε σχήμα σταυρού τα κλωναράκια βασιλικού και σταυρώνουμε 3 φορές.

Σκεπάζουμε με καθαρή και χοντρή πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για μία ημέρα.

Την επόμενη ημέρα αφαιρούμε το βασιλικό και προσθέτουμε στο μείγμα άλλο λίγο χλιαρό νερό, περίπου ένα φλυτζάνι του καφέ σε ποσότητα και ανακατεύουμε για να το αραιώσουμε σιγά σιγά.

Προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα για να κάνουμε το χυλό πιο πηχτό και ρίχνουμε μια κουταλιά αλεύρι από πάνω.

Ξανά βάζουμε πάνω στο χυλό τα κλωνάρια βασιλικού που αφαιρέσαμε πριν, και το αφήνουμε σκεπασμένο ξανά για 24 ώρες.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μία ακόμα φορά, τρείς στο σύνολο. Μόλις δούμε το χυλό να έχει βγάλει μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια και να έχει φουσκώσει αρκετά σημαίνει ότι το προζύμι μας είναι έτοιμο για να φτιάξουμε το ψωμί ή το πρόσφορο μας.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις