Βουλή: Πρόταση νόμου για τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία, από τους βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας
Το περιεχόμενο της

Πρόταση νόμου κατέθεσαν πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας, για την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, καθώς και διάταξη που αποσκοπεί στην ποινική αναγνώριση των εγκλημάτων μίσους κατά LGBTQI+ ατόμων σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, ταυτότητας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
Η πρόταση νόμου, που παρουσιάστηκε και από τον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατίας Στέφανο Κασσελάκη με μητέρες θυμάτων γυναικοκτονίας, προβλέπει την ρητή αναγνώριση της γυναικοκτονίας ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα, χωρίς δυνατότητα ευνοϊκής μεταχείρισης. Καθιερώνει υποχρεωτική απομάκρυνση του δράστη με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι GPS). Προβλέπει αυτεπάγγελτη δίωξη για κάθε μορφή έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας. Παρέχει δωρεάν νομική υποστήριξη στα θύματα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Δημιουργεί Μητρώο Δραστών Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας και ειδικό μηχανισμό επανεκτίμησης. Εξασφαλίζει οικονομική και ψυχολογική στήριξη για τα ανήλικα τέκνα των θυμάτων. Ποινικοποιεί την ψηφιακή έμφυλη βία και τη μη συναινετική πορνογραφία. Προτείνει την ίδρυση Οικογενειακών Δικαστηρίων και την εκπαίδευση δημόσιων λειτουργών.
Προβλέπει διατάξεις ενός ολιστικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με άξονες και μέτρα που περιλαμβάνουν: την προστασία των θυμάτων και παρεμβάσεις για τον δράστη και τα δικαιώματα των θυμάτων και την μέριμνα για τα τέκνα τους, που όπως υπογραμμίζεται στην αιτιολογική έκθεση, «είναι εναρμονισμένα με διεθνείς πρακτικές, όπως αυτές ισχύουν σε Ισπανία, Ιταλία και Λατινική Αμερική και τελούν σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις της χώρας, όπως αυτές απορρέουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».
Στην πρόταση νόμου που συνυπογράφουν οι βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Γιώτα Πούλου, Θεοδώρα Τζάκρη, Μιχάλης Χουρδάκης και Ραλλία Χρηστίδου, στον «ορισμό και για την ποινική αντιμετώπιση» η γυναικοκτονία θεσπίζεται ως ιδιώνυμο έγκλημα όπου θα προβλέπει αυστηρότερες ποινές από το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και τη βεβαιότητα έκτισης της ποινής από τον δράστη, χωρίς δικαίωμα για χρήση ενεργητικών διατάξεων ή εναλλακτικών τρόπων για την έκτισή της. Προβλέπεται επίσης, αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, ανεξάρτητα από τη βούληση του θύματος για όλες τις μορφές έμφυλης βίας, περιορισμοί και έλεγχος της ποινικής διαμεσολάβησης, κατοχύρωση των δικαιωμάτων των θυμάτων και στήριξη των οικογενειών τους, ειδική μέριμνα για τα τέκνα των θυμάτων, θεσμοθέτηση Οικογενειακών Δικαστηρίων. Επίσης, εισάγεται η έννοια του έμφυλου κινήτρου ως επιβαρυντικής περίστασης, κυρώσεις για κρατικούς λειτουργούς που παραλείπουν με πρόθεση ή βαριά αμέλεια να παρέμβουν σε περιστατικά βίας και παράλληλα, καθιερώνεται 24ωρη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, με ενίσχυση προσωπικού και πόρων. Δίνεται προτεραιότητα στην απομάκρυνση του δράστη αντί του θύματος, με εφαρμογή και μέτρα επιτήρησης GPS και καταστολής. Δημιουργείται ειδικό μητρώο δραστών και καθιέρωσης της εκτίμησης επικινδυνότητας με διεθνή αναγνωρισμένα εργαλεία. Προβλέπεται εκπαίδευση των λειτουργών της Δικαιοσύνης, της ΕΛΑΣ και των στελεχών των κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις