Το Μέγαρο Μαξίμου αδειάζει τις επιστημονικές και προβληματικές δηλώσεις του πρώην Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, για τη συνθήκη της Λωζάνης, την οποία χαρακτήρισε ως “παρωχημένη κατά 97%”, με αποτέλεσμα να προκαλέσει μια σειρά αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από τον ίδιο τον βουλευτή της ΝΔ που “μάζεψε” όσα κατά τη γνώμη του παρερμηνεύτηκαν, το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επιχείρησε να κλείσει το θέμα μιλώντας στον ΣΚΑΪ και χαρακτηρίζοντας την προσέγγιση Συρίγου επιστημονική, χωρίς βέβαια να την υιοθετεί σε κανένα της σημείο. Αντιθέτως, μίλησε για προβληματική διατύπωση των όσων ανέφερε ο βουλευτής, για τον οποίο για την ώρα δεν υπάρχει θέμα, αλλά το Μαξίμου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια των λεγομένων του, ιδιαίτερα σε αυτήν την συγκυρία. Μάλιστα συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθύμιζαν τη φράση – σύσταση του Κ. Μητσοτάκη ότι καλό είναι τα διάφορα στελέχη και Υπουργοί να βουτάνε τη γλώσσα στο μυαλό πριν αρχίσουν να μιλάνε και ότι για την ώρα δεν υπάρχει θέμα κυρώσεων στον βουλευτή.

Παράλληλα ο Παύλος Μαρινάκης επιτέθηκε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί έδωσε συνέχεια στο θέμα, των δηλώσεων Συρίγου, κάτι βέβαια που αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες και ώρες παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες.

Να θυμίσουμε ότι το θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών έχει ανεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ αρκετές φορές επισημαίνοντας ότι με αφορμή τον πόλεμο της Ουκρανίας, η κυβέρνηση έχει αποσύρει δυνάμεις από τα νησιά, κάτι βέβαια που δεν αποδέχεται το Μαξίμου.

Να σημειώσουμε ότι επιφυλάξεις στην πορεία των ελληνοτουρκικών είχε εκφράσει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο Κώστας Καραμανλής σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, θέτοντας τις κόκκινες γραμμές του ελληνοτουρκικού διάλογου. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ υποστήριξε  ότι “η Λωζάνη είναι το στέρεο διεθνές θεμέλιο που ρυθμίζει τα θέματα της περιοχής. Η χώρα μας είναι κατά του οποιουδήποτε αναθεωρητισμού και μάλιστα ο πρωθυπουργός της χώρας μας έκανε αναφορά στην ανταπάντηση του στον κ. Ερντογάν στη Συνθήκη της Λωζάνης. Ο κ. Συρίγος το πρωί χθες στην εκπομπή σας μίλησε με την επιστημονική του ιδιότητα για κάποια επιμέρους σημεία του κειμένου, τονίζοντας ότι δεν αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα“.

Ο Παύλος Μαρινάκης επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Άγγελο Συρίγο. “Ήταν μια επιστημονική ανάλυση για συγκεκριμένους όρους που αναφέρονται“, είπε.

Αναφερόμενος στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, πρόσθεσε ότι: “Ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται σε ώρες Αμερικής και γίνεται ο επισπεύδων μιας κατάστασης που δεν δημιουργήθηκε όλη την ημέρα. Ο κ. Κασσελάκης δεν είναι σχολιαστής των social media, είναι επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν η χώρα μας τιμά τη Συνθήκη της Λωζάνης στην πράξη, δεν μπορεί να ανοίγει θέμα. Ενδεχομένως να υπήρχε μια προβληματική διατύπωση ή μια διατύπωση που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα. Να το δεχθούμε αυτό. Αλλά από αυτό μέχρι να γίνεται μια ανακοίνωση από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δίνει τροφή στις θέσεις της άλλης πλευράς, όταν έχει παγιωθεί ένα καλύτερο κλίμα και ο πρωθυπουργός έχει κάνει διαχρονικές αναφορές“.

Η απάντηση Συρίγου στον Κασσελάκη περί “δώρου στον Ερντογάν”

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, απάντησε στους ισχυρισμούς του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη περί “δώρου στον Ερντογάν” τονίζοντας:

Αγαπητέ πρόεδρε κ. Stefanos Kasselakis, πείτε σε αυτούς που σας συμβουλεύουν ότι:

1. Οι Τούρκοι δεν θεωρούν παρωχημένες τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης για την αποστρατικοποίηση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου και ούτε επιζητούν να τις αλλάξουν. Αντιθέτως, τις επικαλούνται διαρκώς όπως φαίνεται και στις τρεις πρόσφατες επιστολές που έχουν στείλει στον ΟΗΕ στις 13 Ιουλίου 2021, στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και στις 17 Σεπτεμβρίου 2022.

2. Βάσει αυτών των διατάξεων αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τι επιβάλλει το εθνικό μας συμφέρον; Να συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι ισχυρές;

3. Διατάξεις που αναφέρονται σε οπλοπολυβόλα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Lewis guns) και σπαθιά μας δίνουν τη νομική δυνατότητα να επικαλεστούμε το αυτονόητο: οι συγκεκριμένες προβλέψεις είναι παρωχημένες και δεν ισχύουν!

4. Εάν αύριο το πρωί η Τουρκία πει ότι αποσύρει τα αποβατικά της Στρατιάς του Αιγαίου στον Εύξεινο Πόντο και πάψει τις απειλές, θα σπεύσουμε να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά διότι έχει πάψει ο κίνδυνος επιθέσεως; Επικίνδυνες απόψεις κ. Πρόεδρε! Τα νησιά πρέπει να παραμείνουν στρατικοποιημένα ανεξαρτήτως ρητής τουρκικής απειλής. Η εισβολή στην Κύπρο στέκει αιώνιο μάθημα για το τι συμβαίνει όταν αποσύρεις στρατεύματα, όπως έγινε το 1967 με την ελληνική μεραρχία που η χούντα έδιωξε από το νησί.

5. Το 1995 εξαιρέσαμε τα θέματα της αποστρατικοποιήσεως από την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Το κάναμε διότι το θεωρούμε ζήτημα εθνικής κυριαρχίας που δεν υπόκειται σε δικανική κρίση βάσει των διατάξεων της Λωζάνης. Αυτή είναι και η εθνική μας θέση 29 χρόνια τώρα.

Καλωσορίζω πάντως τη χρήση του όρου «πατριωτική αριστερά». Μέχρι προσφάτως το κόμμα του οποίου ηγείστε, αποκαλούσε κατ’ ιδίαν τους πατριώτες, «εθνίκια», «Ελληναράδες», ακραίους και γραφικούς.

Καλή σας χρονιά!

Υ.Γ. Ο Ερντογάν άλλες διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης ενδιαφέρεται να αλλάξει. Αυτές (α) περί συνόρων, που δεν αλλάζουν κατά το διεθνές δίκαιο και (β) περί μειονοτήτων αφού η Τουρκία έδιωξε σχεδόν πλήρως την ελληνική μειονότητα από Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο“.

Ειδήσεις σήμερα:

Πού το πάει ο Μητσοτάκης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών;

Καιρός σήμερα: Νεφώσεις και τοπικές βροχές

Survivor: Ποιοι celebrities αναχώρησαν σήμερα για Άγιο Δομίνικο;

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις