Τι είναι η πρόταση μομφής και ποια η διαδικασία που ακολουθείται – Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής
Ραγδαίες εξελίξεις μετά την πρόταση Τσίπρα

Πρόταση Μομφής: “Φωτιά” στην εγχώρια πολιτική σκηνή έβαλε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον της κυβέρνησης. Τι είναι, όμως, η πρόταση μομφής και ποια η διαδικασία η οποία ακολουθείται μετά την κατάθεση της;
“Πρόταση μομφής” ή “πρόταση δυσπιστίας” ορίζεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.
Η διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται στο άρθρο 84 του Συντάγματος και πιο αναλυτικά στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
Σημειώνεται πως ο κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 142, ορίζει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.
Η πρόταση γίνεται δεκτή εάν υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, από 151 βουλευτές.
Ραγδαίες εξελίξεις – Πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας
Σοκαριστικές εικόνες από το σπίτι του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου μετά την έκρηξη στη Λ. Συγγρού (pics)
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις