Νέα πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε χθες με αφορμή μία δήλωση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης, στην οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για σχηματισμό “κυβέρνησης ειδικού σκοπού” προκειμένου να γίνει προανακριτική έρευνα για τις υποκλοπές.

Πόσο ρεαλιστικός είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ειδικού σκοπού;

Ο σχηματισμός κυβέρνησης ειδικού σκοπού μοιάζει εξαιρετικά δύσκολος. Με βάση τους δημοσκοπικούς συσχετισμούς, χρειάζονται είτε τρία κόμματα και η ανοχή ενός είτε τέσσερα κόμματα που να μοιράζονται τη στήριξη και την ανοχή στη Βουλή.

Επιπλέον, και για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, απαιτούνται 120 βουλευτές, ενώ για προανακριτική πλειοψηφία 151, άρα και ο κ. Βελόπουλος.

Επομένως, το σενάριο που έβαλε στο τραπέζι, στο παρά πέντε των εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να προσφέρεται για μια ακόμα προεκλογική αντιπαράθεση, παρά για κάτι ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο.

Πώς άρχισε η συζήτηση για “κυβέρνηση ειδικού σκοπού” λίγο πριν από τις εκλογές

Υπενθυμίζεται ότι, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια βραχύβια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» με οριοθετημένη ατζέντα, η οποία θα εξαντλείται στην διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και στην τραγωδία των Τεμπών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν και υποστήριξε πως δεν συνιστά στόχο και σχέδιό του η «κυβέρνηση ειδικού σκοπού», εντούτοις παρέπεμψε τη σχετική συζήτηση στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων την επομένη των εκλογών, χωρίς να αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κυβέρνησης.

Αποτελεί «προτεραιότητά μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας «το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών και βεβαίως της απόδοσης δικαιοσύνης και στο έγκλημα των Τεμπών». Πρόσθεσε ότι τον ίδιο αυτή την ώρα απασχολεί η νίκη στις εκλογές, η οποία, όπως είπε, «ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας».

Έσπευσε, όμως να συμπληρώσει: «Από εκεί και πέρα, ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς, που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας και για την κοινωνία».

Η αντίδραση της ΝΔ

Η διατύπωση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία άνοιγε ένα παράθυρο ως προς τον σχηματισμό «κυβέρνησης ειδικού σκοπού», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος υποστήριξε ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «πιστοποιεί αμετάκλητα ότι τον ενδιαφέρει διψασμένα, αποκλειστικά και μόνο η εξουσία και όχι η ευημερία του ελληνικού λαού». «Μετά, δηλαδή, από την κυβέρνηση ηττημένων και την κυβέρνηση ανοχής, τώρα εφευρίσκει και μια βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «ακόμη μία στις πολλαπλές εναλλακτικές διακυβέρνησης», που «οδηγούν σε παραλυσία και αστάθεια», με την Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου να του απαντά πως «μάλλον θα παρακολούθησε άλλη συνέντευξη. Έκτος και αν το γαρ πολύ του πανικού γεννά παραφροσύνη…».

Το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» σχολίασε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «όταν έλεγα ότι υπάρχει υπόγεια συνεννόηση, αυτό εννοούσα, αλλά δεν θα μπορούσα να το φανταστώ σε αυτή την έκταση. Από την κυβέρνηση των ηττημένων περάσαμε στην κυβέρνηση των απελπισμένων. Τι θα κάνουν; Θα παρέμβουν και στη Δικαιοσύνη; Οι υποθέσεις είναι στη Δικαιοσύνη».

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού αιφνιδίασε το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να στέκεται απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη έδειξε να περνά το μήνυμα ότι κλείνει το συγκεκριμένο θέμα.

Εκλογές 2023

ΕΔΩ θα δείτε LIVE τα αποτελέσματα των εκλογών 2023

Εκλογές 2023: Μάθε πού ψηφίζεις με ένα “κλικ” – Αναλυτικός οδηγός για ετεροδημότες, σχολεία και άδειες

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις