Το μήνυμα είναι ότι «το οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να απειλήσει συμμαχικό κράτος ή κράτος-μέλος. Εν προκειμένω κράτος-μέλος.
Άρα αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί κανείς να παραβιάσει… έχουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεση μας, δεν χρειάζεται να κινδυνολογούμε… υπάρχει μια ενιαία διαχείριση και από τον πρωθυπουργό και από τους υπουργούς και από τον υπουργό Άμυνας και από τον υπουργό Εξωτερικών», εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς για τις πληροφορίες, που φέρουν την Τουρκία να επιχειρεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Rearm Europe.
«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή, αλλά όχι και εφησυχασμού», συμπλήρωσε επ’ αυτού ο κ. Μαρινάκης. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι η πρόταση του για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, για την τραγωδία των Τεμπών περιέχει ένα «κατηγορητήριο για κομματικούς σκοπούς, που δεν πατάει ούτε στη κοινή λογική, ούτε νομικά», διαχωρίζοντας ταυτόχρονα την πολιτική από την ποινική ευθύνη.
Σχετικά με το πώς στοιχειοθετείται ο ενδεχόμενος δόλος
Αυτό δεν είναι επιχειρηματολογία τεκμηρίωσης του ενδεχόμενου δόλου. Με αυτήν τη λογική θα έπρεπε να έχει πάει κατηγορούμενος κάθε διατελέσας υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, για κάθε δυστύχημα στην Πατρών – Πύργου, την οποία τελειώνει η δική μας κυβέρνηση μετά από πάρα πολλές καθυστερήσεις, θα έπρεπε να έχει πάει κατηγορούμενος με ενδεχόμενο δόλο άρα για κακούργημα, τουλάχιστον με ενδεχόμενο δόλο, ο έχων την αρμοδιότητα να ολοκληρώσει το 112, πριν το Μάτι, που θα μπορούσε να γίνει μέσα σε λίγους μήνες και δεν έγινε και δεν πήγε και καλώς δεν πήγε. Εδώ, κύριε Μελιγγώνη, πρέπει να διαχωρίσουμε, θεωρώ, την πολιτική με την ποινική ευθύνη. Η πολιτική ευθύνη αναγνωρίζεται, δεν την αμφισβητεί κανείς.
Στα Τέμπη «συναντήθηκε» το χειρότερο πρόσωπο του ελληνικού κράτους με τραγικά ανθρώπινα λάθη και η ποινική ευθύνη, η οποία αξιολογείται από τη Δικαιοσύνη. Εμείς, έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη. Γι’ αυτό και είμαστε διατεθειμένοι να καταθέσουμε κι εμείς μια πρόταση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πιστεύουμε a priori πως ό,τι περιγράφεται στην πρόταση πρέπει να οδηγήσει σε καταδίκη, το αντίθετο, για να δώσουμε τη δυνατότητα στη Δικαιοσύνη, στους φυσικούς δικαστές, ν’ αξιολογήσουν αυτήν την πρόταση και βέβαια, αν οι φυσικοί δικαστές, εν προκειμένω το Δικαστικό Συμβούλιο διαπιστώσει κάτι διαφορετικό, τότε και αυτό να το σεβαστούμε.
Από κει και πέρα, όμως, το να μετατρέπουμε, τα περιγραφόμενα σε μία δικογραφία, σε συμπεράσματα τα οποία «βολεύουν το κομματικό μας αφήγημα», όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν λέγεται σεβασμός στη διαδικασία και τη Δικαιοσύνη, αυτό λέγεται ουσιαστικά κομματικοποίηση, πολιτικοποίηση μιας πάρα πολύ σοβαρής υπόθεσης ενός τραγικού δυστυχήματος.
Σκεφτείτε ότι το επιχείρημα «των υφισταμένων και του προϊστάμενου», που ούτως ή άλλως δεν στέκει ποινικά, η ποινική ευθύνη είναι ατομική, δεν είναι συλλογική, κάθε πολίτης, κάθε φυσικό πρόσωπο αξιολογείται ποινικά ξεχωριστά, αναιρείται από την ίδια τη δικογραφία. Οι υφιστάμενοι στους οποίους αναφέρεται το ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται γιατί δεν ενημέρωσαν τον υπουργό. Αντιστοίχως και η ΡΑΣ κατηγορείται, όσοι έχουν σχετική εμπλοκή, γιατί δεν ενημερώθηκε ο υπουργός. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, ταυτόχρονα να ισχύουν και τα δύο;
Δηλαδή, να κατηγορείται κάποιος υφιστάμενος επειδή δεν ενημέρωσε τον υπουργό και να κατηγορείται και ο υπουργός ο οποίος δεν ενημερώθηκε. Αντιλαμβάνεστε ότι το ΠΑΣΟΚ αναιρεί τον ίδιο του τον εαυτό και ακόμα και ―είδα non paper που έστειλε χθες το βράδυ το ΠΑΣΟΚ και λέει «μα στις απολογίες τους οι υφιστάμενοι αναφέρονται σε ενημέρωση που είχαν στον υπουργό».
Εδώ, νομίζω, θα έπρεπε κάποιος νομικός να τους πει ότι έχει πολύ μεγαλύτερη αξία ένα κατηγορητήριο, γιατί η απολογία, όπως αντιλαμβάνεστε, ένας ο οποίος κατηγορείται για κάτι, έχει δικαίωμα να πει ό,τι θέλει, έχει δικαίωμα σιωπής και δεν έχει την ίδια, εγώ θα έλεγα ούτε υποπολλαπλάσια βαρύτητα ένα κατηγορητήριο, δηλαδή ένα νομικό κείμενο ενός Εισαγγελέα, ενός Ανακριτή, εν προκειμένω, με την απολογία ενός κατηγορούμενου. Όλα αυτά είναι νομίζω προς αξιολόγηση, εμείς έχουμε μία καθαρή στάση, πιστεύουμε ότι όλα αυτά πρέπει να οδηγηθούν στο τέλος της ημέρας στο φυσικό δικαστή κι εκείνοι να κρίνουν.
Σχετικά με το κοινό αίσθημα και το τι θα σήμαινε η παραπομπή Καραμανλή μόνο για πλημμέλημα καθώς και η μετατροπή κακουργημάτων σε πλημμελήματα
Κατ’ αρχάς, αυτό δεν ισχύει. Το Δικαστικό Συμβούλιο έχει ρόλο ανακριτή. Αν το Δικαστικό Συμβούλιο δει κάτι διαφορετικό και όχι μόνο σε επίπεδο κατηγορητηρίου και σε επίπεδο προσώπων και σίγουρα σε επίπεδο μαρτύρων, κανείς δεν μπορεί να πει «όχι» στο Δικαστικό Συμβούλιο. Και αν το Δικαστικό Συμβούλιο, δηλαδή η Δικαιοσύνη, οι φυσικοί δικαστές, όχι τα κόμματα που έχουν τα δικά τους κίνητρα, καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα, καμία Βουλή και κανένα κόμμα δεν δικαιούται, θεωρώ εγώ, να σταθεί εμπόδιο στη Δικαιοσύνη, το έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές. Από κει και πέρα, ξέρετε, υπάρχει μια πάρα πολύ δύσκολη συζήτηση, γιατί η συζήτηση αυτή γίνεται και μας ακούνε συγγενείς ανθρώπων που χάθηκαν.
Η ζωή των ανθρώπων αυτών δεν θα είναι ποτέ ίδια και γι’ αυτό και ακόμα και αν βγαίνουν κάποια πορίσματα που γκρεμίζουν για παράδειγμα το αφήγημα της συγκάλυψης, ποτέ δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε, δεν χωράει πανηγύρια ή δικαιώσεις. Σίγουρα, όμως, όταν βγαίνει κάτι το οποίο καταρρίπτει ένα αφήγημα το οποίο είχε χτιστεί και να έφτασαν στο σημείο να μας λένε μέχρι και δολοφόνους, ή ότι συγκαλύπτουμε λαθρέμπορους, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό πρέπει να το επισημαίνουμε. Τώρα, επανερχόμενος σε αυτό το οποίο με ρωτάτε, σας λέω και πάλι τα Τέμπη είναι μια ανοιχτή πληγή για τη χώρα μας, μια από τις μεγαλύτερες πληγές.
Σίγουρα χρειάζεται ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη, χωρίς αστερίσκους και χωρίς εξαιρέσεις, αλλά δικαιοσύνη «με μέτρο»- σύμφωνα με αυτό το οποίο προβλέπει ο νόμος και το κάθε αδίκημα με βάση αυτά τα οποία προβλέπει η κάθε διάταξη. Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε να «φορτίσουμε κομματικά» την καταδίκη ενός ανθρώπου, την οποία στο τέλος της ημέρας θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη και όχι εμείς.
Τι θέλω να πω, ξανά λέω, αν πάμε σε μία λογική, επειδή ένας υπουργός, ακόμη και αν δεχτώ ότι ένας υπουργός δεν έκανε καλά τη δουλειά του, σίγουρα πάντως έγιναν πολλά λάθη συνολικά, σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα και ανθρώπινα λάθη ακόμα περισσότερα και όλα όσα έχουμε συζητήσει και διερευνώνται και έχουν αναληφθεί και σχετικές ευθύνες και από εμάς πολιτικές.
Το να θεωρούμε, όμως, ότι αυτομάτως, επειδή είχαμε αυτήν την τραγική κατάληξη 57 συνανθρώπων μας ότι πρέπει ο εκάστοτε υπουργός να πηγαίνει a priori για κακούργημα, δηλαδή ότι είχε δόλο, έστω και ενδεχόμενο, ο ενδεχόμενος δόλος είναι ότι αποδέχομαι ότι θα πεθάνει κάποιος, το ξέρω και το αποδέχομαι ―το ξαναλέω είναι πολύ βαρύ αυτό― σημαίνει ότι σε κάθε αντίστοιχη συζήτηση που θα γίνεται ή έπρεπε να έχει γίνει και στο παρελθόν, με τους θανάτους στην Πατρών – Πύργου, με το 112 που δεν λειτουργούσε στο Μάτι, ο Εισαγγελέας της έδρας στο Μάτι, το θυμίζω, είπε ότι «αν λειτουργούσε το 112 θα είχαν σωθεί πιθανότατα πολλοί συνάνθρωποί μας».
Το 112 με το που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου λειτούργησε πιλοτικά σε λίγους μήνες και κανονικά μετά από δύο μήνες παραπάνω, σας το θυμίζω. Εμείς δεν πήγαμε ποτέ να πούμε, να πάνε οι αντίστοιχοι υπουργοί κατηγορούμενοι για κακούργημα. Είναι άλλο πράγμα, λοιπόν, η πολιτική ευθύνη που είναι ξεκάθαρη, δεν αμφισβητήθηκε, παραιτήθηκε ο κύριος Καραμανλής και από κει και πέρα αναλήφθηκαν και μία σειρά από ευθύνες για άλλα ζητήματα, η υποχρέωση να προχωρήσουμε όλα όσα έπρεπε να προχωρήσουνε για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου για να είναι πιο ασφαλή τα τρένα και κάθε μέρα και περισσότερο και η συζήτηση περί ποινικής ευθύνης.
Η ποινική ευθύνη δεν θεωρώ ότι πρέπει να γίνεται με όρους κομματικούς και με σκοπό να χτίσουμε ένα αφήγημα, όπως κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να σταθούν πολιτικά.
Χρήστος Μαυρίκης: Ποινική δίωξη για το κακούργημα της δωροδοκίας Αρεοπαγίτη δικαστή
Νεκρός από πυρά Ουκρανός πρώην πολιτικός στη Μαδρίτη (βίντεο)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"