Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με την είδησή του θανάτου του να προκαλεί θλίψη στην ελληνική και διεθνή πολιτική σκηνή.
Ο πρώην πρωθυπουργός άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Κυριακής (05.01) στο νοσοκομείο της Κορίνθου, όπου και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ περίπου στις 07:30, ενώ 20 λεπτά αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα γίνει την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, στις 12:00, στη Μητρόπολη Αθηνών. Με απόφαση της Κυβέρνησης η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί δημόσια δαπάνη και θα του αποδοθούν τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού, ενώ κηρύχθηκε τετραήμερο εθνικό πένθος.
Οι μεγάλοι σταθμοί της πολιτικής του διαδρομής
Ο Κώστας Σημίτης αποτέλεσε μία εμβληματική φυσιογνωμία στην πολιτική ζωή του τόπου που σφράγισε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.
Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης αποτέλεσε τον κύριο εκφραστή του ρεύματος του εκσυγχρονισμού που καθόρισε την πορεία, τόσο της χώρας, όσο και της οικονομίας με τον αντίκτυπο να είναι εμφανής μέχρι και σήμερα.
Υπήρξε υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και στις 18 Ιανουαρίου 1996 ανέλαβε την πρωθυπουργία, έπειτα από την επιστολή παραίτησης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ που νοσηλευόταν στο Ωνάσειο. Η ανησυχία για την υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου και η πολύμηνη κρίση ακυβερνησίας λόγω της πολυήμερης νοσηλείας του, είχε προκαλέσει θλίψη στο ΠΑΣΟΚ.
Με τη βοήθεια τότε του Γιώργου Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εκλέχθηκε πρόεδρος της ΚΟ ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην δεύτερη ψηφοφορία και ανέλαβε τα ηνία της χώρας.
Στις 30 Ιουνίου του 1996 εκλέχθηκε και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.
Το δίλλημα με τον Άκη Τσοχατζόπουλο
Η πόλωση στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έφτασε στα όρια της διάσπασης με τον Κώστα Σημίτη να βάζει το δίλλημα απέναντι στον Άκη Τσοχατζόπουλο: «ή πρόεδρος και πρωθυπουργός ή παραιτούμαι».
Ο Κώστας Σημίτης επέμεινε και έβαλε τους όρους της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ. «Οφείλουμε να αναλάβουμε το δύσκολο έργο του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας και του κράτους, να συμβάλλουμε στο τέλος των πελατειακών πρακτικών», είχε υπογραμμίσει.
Τελικά, η τακτική του Σημίτη απέδωσε καρπούς και με 2.732 ψήφους και ποσοστό 53,77% επικράτησε έναντι του Άκη Τσοχατζόπουλου που συγκέντρωσε 2.324 ψήφους και 46,23%.
Η κρίση στα Ίμια και η είσοδος στο ευρώ
Από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του ως πρωθυπουργός το Ιανουάριο του 1996 ήρθε αντιμέτωπος με την κρίση των Ιμίων.
Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε Πρωθυπουργός μεγάλων σταθμών της Ελλάδας και στην εξωτερική πολιτική επιτυγχάνοντας την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό.
Η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ και η αντικατάσταση της δραχμής με το ευρώ ήταν ο πρώτος μεγάλος σταθμός της κυβέρνησης Σημίτη με τη χώρα να καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Την πρωτοχρονιά του 2002 ήταν ο πρώτος μαζί με τον τότε κεντρικό τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο που έκανε την πρώτη ανάληψη χαρτονομισμάτων του ευρώ από ΑΤΜ.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες και το μετρό
Κορυφαία στιγμή κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 τους οποίους διεκδίκησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Στο μέσο της θητείας του η Αθήνα γίνεται μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με μετρό, αποκτά ένα από τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια της Ευρώπης, χαράσσεται η Αττική Οδός και στο τέλος της θητείας του ολοκληρώνεται μια από τις πιο σύγχρονες γέφυρες του κόσμου στο Ρίο Αντίρριο.
Ποιος ήταν ο Κώστας Σημίτης
Ο Κώστας Σημίτης, καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός, υπήρξε μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της νεότερης ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (30 Ιουνίου 1996 – 8 Φεβρουαρίου 2004) και πρωθυπουργός της Ελλάδας (18 Ιανουαρίου 1996 – 10 Μαρτίου 2004), αφήνοντας το στίγμα του σε μια εποχή σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
Μετά την πτώση της Χούντας το 1974, ο Σημίτης ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ). Στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ανέλαβε πολλές υπουργικές θέσεις, συμβάλλοντας ενεργά στην εδραίωση του κόμματος στην εξουσία.
Η πορεία του κορυφώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1996, όταν διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, έπειτα από ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Εκπροσωπώντας τον εκσυγχρονιστικό πόλο, επικεντρώθηκε στην οικονομική μεταρρύθμιση και την ευρωπαϊκή σύγκλιση της Ελλάδας. Λίγο αργότερα, στις 30 Ιουνίου 1996, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Σημίτης προώθησε μέτρα οικονομικής σταθερότητας και μετριοπαθή εξωτερική πολιτική.
Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα και η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001 ήταν δύο από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματά του.
Η δεύτερη θητεία του χαρακτηρίστηκε από μέτρα λιτότητας με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και του εθνικού χρέους, καθώς και από προσπάθειες επίλυσης διαφορών με την Τουρκία και του Κυπριακού προβλήματος.
Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Σημίτης απέδωσε έμφαση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και την προσαρμογή της Ελλάδας στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Η αποριζοσπαστικοποίηση του πολιτικού λόγου του κόμματος συνδέθηκε με την προσπάθεια ευθυγράμμισης της χώρας με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πολιτικές του, ο Κώστας Σημίτης αναγνωρίζεται για την καθοριστική του συμβολή στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.
Βαρύ το κλίμα στην Χαριλάου Τρικούπη
Στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, η σημαία κυματίζει μεσίστια μετά την είδηση του θανάτου του Κώστα Σημίτη.

Οι υπάλληλοι έχουν τοποθετήσει μία φωτογραφία του πρώην πρωθυπουργού στην είσοδο της Χαριλάου Τρικούπη μαζί με λίγα λουλούδια κι ένα κερί, κάτω από τη φωτογραφία της Φώφης Γεννηματά.

Κώστας Σημίτης: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο πρώην πρωθυπουργός
Λάρισα: Συνεχίζονται για έβδομη μέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του Βασίλη Καλογήρου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"