Γεραπετρίτης για το “μπλόκο” Χαφτάρ στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία: “Υπήρξε μια διπλωματική δυστοκία”
"Δεν θα αφήσουμε να καταστεί η Ελλάδα δεξαμενή παράτυπης μετανάστευσης"

Στο φιάσκο της επίσκεψης του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Μπρούνερ, συνοδεία ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας –μεταξύ των οποίων και ο Θάνος Πλεύρης- στη Λιβύη, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργάνωσε το χθεσινό ταξίδι στις δύο πλευρές της Λιβύης, ολοκληρώθηκε κανονικά στη δυτική Λιβύη στη συνέχεια υπήρξε μετάβαση στην ανατολική Λιβύη, όπου αντιλαμβάνομαι ότι υπήρξε μια οργανωτική δυστοκία η οποία οδήγησε στην αδυναμία τήρησης των διπλωματικών πρωτοκόλλων».
«Υπήρξε μια αδυναμία του Ευρωπαίου επιτρόπου και της αντιπροσωπείας να συζητήσει με τον τρόπο που επιβάλει το διπλωματικό πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Τόνισε πως «δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τη Λιβύη» τονίζοντας πως η χώρα είναι πάντα στο πεδίο ενδιαφέροντος της Ελλάδας.
Ο υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε να καταστεί η Ελλάδα δεξαμενή παράτυπης μετανάστευσης» έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «αν απαιτηθεί, θα υπάρξει μεγαλύτερη αυστηρότητα στα ζητήματα αυτά».
«Το προηγούμενο του Μαρτίου του 2020 είναι σαφές» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης παραδεχόμενος, πάντως ότι «είναι πολύ μεγαλύτερος ο βαθμός δυσκολίας γιατί μιλάμε για ανοιχτή θάλασσα. Υπάρχουν όμως δυνατότητες βάσει διεθνούς δικαίου που θα εφαρμοστούν».
«Εάν συνεχιστεί το φαινόμενο με μεγάλα σκάφη γεμάτα κόσμο, τότε να είστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μεγάλη αυστηροποίηση του πλαισίου» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Αυτή τη στιγμή το Σουδάν που είναι η αμέσως γειτονική χώρα έχει 20 εκατ εκτοπισμένους από τον εμφύλιο και 2 εκατ σε Λιβύη και Αίγυπτο και είναι εν δυνάμει βόμβα για την Ευρώπη αυτό. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Αφρική είναι έκρυθμη, είναι γεγονότα που προφανώς υπολογίζονται αλλά δεν ελέγχονται πάντοτε.
Το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα από τις ροές από την ανατολική Λιβύη, το έχει και η Ιταλία από τη δυτική Λιβύη», ενώ τόνισε πως «αν δεν είχαν σταλεί οι φρεγάτες θα μας είχαν πει γιατί δεν ενεργοποιείται το Πολεμικό Ναυτικό».
«Η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές. Θα υπάρξει αυστηρότητα για την επιτήρηση και αυτό αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής επιτροπής» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο.
Η ορθή εξωτερική πολιτική είναι να έχουμε ισόρροπες διπλωματικές σχέσεις και με τις δύο κυβερνήσεις στη Λιβύη. Υπάρχει κινητικότητα για να βρεθεί λύση ώστε το κράτος της Λιβύης να καταστεί ενιαίο. Στην πράξη θα περιμένουμε τη λειτουργική βελτίωση στο μεταναστευτικό και τα γεωπολιτικά ζητήματα».
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις