Φάμελλος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Μαχητική αντιπολίτευση σήμερα, προοδευτική κυβέρνηση αύριο
Το μήνυμα του προέδρου του κόμματος

Mήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επιστρέψει και ότι είναι η μόνη απάντηση στην κυβέρνηση «των σκανδάλων και των προανακριτικών επιτροπών» έστειλε ο πρόεδρος του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά το συνέδριο.
«Κάποιοι περίμεναν -και ήλπιζαν- σε διχασμό, σε ένα συνέδριο διάλυσης. Τους διαψεύσαμε όλοι και όλες μαζί και για ακόμα μια φορά δείξαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει δυνατός και ενωμένος», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί «κοινωνική αναγκαιότητα», απέναντι στο «καθεστώς Μητσοτάκη», «το γαλάζιο παρακράτος των αρπακτικών που έκαναν μπίζνες με την ομάδα του κυρίου Μητσοτάκη και έκλεψαν τις επιδοτήσεις των αγροτών για να κάνουν πάρτι οι γαλάζιες ακρίδες».
Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι εξυπηρετούν διαφορετικά «συμφέροντα», καθώς, όπως είπε, η Δεξιά εκπροσωπεί «την ολιγαρχία και τα συμφέροντα των καρτέλ», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τα συμφέροντα της «κοινωνικής πλειοψηφίας». «Και απέναντί τους έχουμε διπλό χρέος: μαχητική αντιπολίτευση σήμερα, προοδευτική κυβέρνηση αύριο», δήλωσε. Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα με τεκμηριωμένο και εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα, σχολιάζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει φανεί κατώτερο των περιστάσεων» αφού «ακολουθεί μία μοναχική πορεία απομονωτισμού» και καταλογίζοντάς του «μία στείρα και ανιστόρητη προσπάθεια συμψηφισμού» που τροφοδοτεί το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη και λειτουργεί τελικά ως «δεκανίκι» της Νέας Δημοκρατίας. Εξαπολύοντας επίθεση και στην Πλεύση Ελευθερίας, υποστήριξε πως η λύση δεν μπορεί να έρθει από τέτοια κόμματα «χωρίς στελέχη και χωρίς πρόγραμμα, που δεν τολμούν καν να αυτοπροσδιοριστούν προοδευτικά, που από τη μία διαδηλώνουν μαζί με τους Χρυσαυγίτες για το μακεδονικό και από την άλλη είναι το δεκανίκι του συστήματος στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».
Αναφερόμενος στα τελευταία σκάνδαλα, τη γενικευμένη «διαφθορά», το έγκλημα των Τεμπών και την προσπάθεια συγκάλυψης, τις υποκλοπές και τα «βολέματα» των «ρουσφετιών», σχολίασε: «Αυτή είναι η δεξιά, αυτή ήταν πάντοτε. Αυτή ήταν πάντοτε η οικογένεια Μητσοτάκη» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί με όρους «μαφίας».
Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πρωθυπουργός «το παίζει ανήξερος» και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ «οι μαρτυρίες των ίδιων του των συνεργατών τον έχουν ήδη προδώσει» και άφησε αιχμές ότι μάλιστα το «σχεδίασε». Διερωτήθηκε σε ποια άλλη χώρα θα γινόταν κάτι τέτοιο και θα παρέμενε στη θέση του και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρότασή του για προκαταρκτική επιτροπή, στη βάση των στοιχείων που έχουν μέχρι σήμερα αποκαλυφθεί και του αιτήματος της ευρωπαϊκής εισαγγελικής Αρχής για προκαταρκτική επιτροπή για τους Βορίδη και Αυγενάκη. Γιατί, όπως είπε, αν δεν ελεγχθούν από τη Βουλή και δεν διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες για υπουργούς της ΝΔ, αυτό δεν θα γίνει πουθενά αλλού, ενώ υπογράμμισε πως στο πλαίσιο αυτής της επιτροπής θα πρέπει να κληθεί και να ελεγχθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς προκύπτουν στοιχεία ότι ήταν ενήμερος. «Ακόμα δεν μαζέψαμε τις κάλπες από την προηγούμενη προκαταρτική Καραμανλή και τώρα θα στηθούν νέες. Αυτό θα μείνει από τα έξι χρόνια Μητσοτάκη. Σκάνδαλα και προκαταρκτικές επιτροπές για ποινικές ευθύνες υπουργών», είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος το σκάνδαλο αυτό, όσο ψηλά και αν φτάνει», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «πολιτικός στόχος» του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποκαλυφθεί ποιοι τα πήρανε και να επιστραφούν τα κλεμμένα στους αγρότες.
Συνεχίζοντας, επανέλαβε ότι αυτά όμως δεν αρκούν και ότι η βούληση της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού είναι η παραίτηση του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του και οι εκλογές, έτσι ώστε να αναλάβει μια προοδευτική κυβέρνηση με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δέκα χρόνια μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται οι διαφορές. Υπάρχει πολιτική που χρεωκοπεί οικονομικά και κοινωνικά τη χώρα και πολιτική που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «θέλει να “μπαζώσει” και την ιστορία», ενώ «σήμερα ακολουθούν και πάλι πρακτικές μιας νέας χρεοκοπίας».
«Μας κατηγορούσαν ότι τότε δεν είχαμε σχέδιο.
Και ρωτώ: Ποιοι; Αυτοί που μας χρεοκόπησαν; Σχέδιο είχαν για να χρεοκοπήσουμε;», συνέχισε, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να αναλάβει ξανά την ιστορική ευθύνη να βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο», ενώ, όπως είπε, αναμένεται να αποκαλυφθούν και νέα σκάνδαλα, όπως οι «εικονικές αποζημιώσεις» στην περιοχή της Κάρλας, αλλά και για την «χαμένη ευκαιρία» του Ταμείου Ανάκαμψης. «Αυτή είναι η αντίληψή τους για το κράτος: λάφυρο, μοιρασιά, συναλλαγή. Όχι κράτος δικαίου, αλλά κράτος πελατείας», σημείωσε, ενώ σχολίασε αρνητικά και την «απουσία της ελληνικής δικαιοσύνης», προαναγγέλλοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει στην συνταγματική αναθεώρηση την πλήρη απεξάρτηση της επιλογής ηγεσίας της δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη καταρρέει και από τα σκάνδαλα αλλά και από την αδυναμία της κοινωνίας να τα βγάλει πέρα», είπε και κάλεσε την ΚΟ και το κόμμα σε «εκλογική εγρήγορση» εν όψει των επερχόμενων «πολιτικών ανακατατάξεων».
Αναλυτικά η ομιλία του:
Ο κ. Μητσοτάκης δεν κάθεται να ακούσει και δεν αντέχει ούτε τον κοινοβουλευτικό διάλογο. Όπως επίσης είναι επικίνδυνη η λογική «παίρνω τον λόγο όποτε θέλω», λες και νομίζει ότι η Βουλή είναι μαγαζί του. Και αυτό, κύριε Πρόεδρε, αφορά και την έδρα, διότι υπάρχουν και κανόνες και κοινοβουλευτική τάξη και Σύνταγμα. Και αυτή η λογική ότι στη Βουλή έχουμε πλειοψηφία και κάνουμε ό,τι γουστάρουμε είναι προσβλητική και επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό και επικίνδυνη για όλες τις μεθοδεύσεις που έχει πάρει και έχει αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα εις βάρος και της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας. Αυτός είναι, καθεστώς Μητσοτάκη, αυτό υλοποιεί και μέσα στη Βουλή και το βάζει στα πόδια όταν πρέπει να κριθεί!
Ήρθε όμως εδώ και πράγματι δεν είπε κουβέντα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τσιμουδιά, τσιμουδιά. Και ήρθε σήμερα να γυρίσει προς τα πίσω. Γιατί; Γιατί δεν έχει να πει τίποτα για το σήμερα. Γιατί αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Αλλά, εδώ στη Βουλή, όλα θα αποκαλυφθούν, όπως και στην ελληνική κοινωνία.
Όμως, μιας και επιχείρησε να χρησιμοποιήσει συνθήματα του παρελθόντος και να αποκρύψει όλα όσα ξέρει η ελληνική κοινωνία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα του πω το εξής: κύριε Μητσοτάκη, βαράνε τα νταούλια της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, βαράνε για εσάς. Γιατί πράγματι το καθεστώς Μητσοτάκη είναι καθεστώς διαφθοράς και διαπλοκής.
Και γιατί ο έλεγχος και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και για το ταμείο ανάκαμψης, αλλά και για πάρα πολλά σκάνδαλα, είναι για εσάς προσωπικά. Βαράνε τα νταούλια της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, γιατί έφυγε. Γιατί αυτό καίει την ελληνική κοινωνία. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια αποκάλυψη από την Ευρωπαϊκή εισαγγελέα -να το λέμε αυτό, θα θέλαμε να είναι και από την ελληνική Δικαιοσύνη και θα έπρεπε- για ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο που προσεγγίζει σε κόστος και αποτύπωμα, και μπορεί και να το υπερβεί, το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι με τις πλάτες του κυρίου Μητσοτάκη έκλεψαν τα γαλάζια παιδιά, η γαλάζια συμμορία, τα λεφτά των Ελλήνων αγροτών για να κάνουν παιχνίδια με τους κολλητούς τους και να κλέψουν και τις εκλογές. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο κι αν το κρύβετε. Δεν το παραδέχτηκε ότι απέτυχαν; Δεν το παραδέχτηκε ότι συνδέεται με ψήφους; Ο ίδιος δεν το παραδέχθηκε σε γραπτό μήνυμα; Και τώρα κάνει τον ανήξερο.
Δεν ήξερε για τα Τέμπη, δεν ήξερε για τις υποκλοπές, δεν ήξερε για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων, δεν ήξερε για το «σκόιλ ελικίκου», για τους Πάτσηδες, για τους Στάσηδες. Τίποτα δεν ήξερε. Ούτε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που ήρθαν τόσα και τόσα έγγραφα στο Μαξίμου. Όταν όλοι οι κολλητοί, οι κουμπάροι, τα πρωτοπαλίκαρα του κυρίου Μητσοτάκη αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέως; Όταν ο «αντ’ αυτού» στο Μαξίμου, ο κύριος Βορίδης και ο αρχηγός του κυρίου Μητσοτάκη στην Κρήτη, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος Αυγενάκης, είναι μέσα στο αίτημα της Εισαγγελέως, όχι απλά σε αναφορές, στο αίτημα για την ενεργοποίηση του Νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Και τα ήξερε και τα κάλυπτε ο κύριος Μητσοτάκης. Για ποιον λόγο; Για να γίνονται μπίζνες με τον «Φραπέ» και με τον «Χασάπη» και έτσι να προσβάλλουν όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αγρότες και να τους κλέβουν και τις επιδοτήσεις που λείπουν από την ελληνική ύπαιθρο.
Και αυτό το σκάνδαλο πρέπει να διερευνηθεί βαθιά. Και αυτό που καταλαβαίνουμε, κύριε Μητσοτάκη, είναι ότι μάλλον η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή πρέπει να νοικιάσει καινούργια κτίρια, να προσλάβει πολλούς βοηθούς, γιατί έχει φτιάξει ιδιαίτερη διεύθυνση, η οποία λέγεται «Διεύθυνση για θέματα κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη». Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι ντροπή για τη χώρα μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό ζούμε.
Για μας είναι υποχρέωση να κάνουμε τη διερεύνηση και μέσα στη Βουλή και να στηρίξουμε και όλη αυτή τη διαδικασία αποκαλύψεων. Μαθαίνω ότι έφτασαν σε σημείο να κάνουν μέχρι και στερήσεις μισθού από πρόσωπα τα οποία πρόδωσαν την εχεμύθεια. Δηλαδή τι; Πού δεν κάλυψαν το σκάνδαλο; Είναι δυνατόν αυτά να συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2025;
Για μας η πρόταση είναι μία και είναι ξεκάθαρη: Προκαταρκτική Επιτροπή για τη διερεύνηση των ευθυνών των πολιτικών προσώπων, των υπουργών του κυρίου Μητσοτάκη. Γιατί υπάρχουν σοβαρά θέματα διερεύνησης σε σχέση με οικονομικό σκάνδαλο το οποίο είναι κακουργηματικού επιπέδου.
Ξεκάθαρα το ζητάει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή. Όμως, δεν αρκεί αυτό. Κρατάμε επιφύλαξη για ό,τι άλλο αποκαλυφθεί και όποιον άλλο φάκελο έρθει στη Βουλή. Γιατί περιμένουμε και άλλα μαντάτα.
Και βλέπουμε την αγωνία στο πρόσωπο του κυρίου Μητσοτάκη και της γαλάζιας ομάδας. Όμως, δεν μπορεί να έχουν ήδη παραιτηθεί τέσσερις, να αναφέρονται με τον ένα τον άλλο τρόπο στη δικογραφία καμιά δεκαριά ακόμα και αυτή η κυβέρνηση να παραμένει στη θέση της. Αυτό δεν είναι Ευρώπη. Κι αυτό σας αφορά όλους τους υπόλοιπους και όλη τη συμπολίτευση.
Αυτό που απαιτείται, λοιπόν, είναι η παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές για να υπάρχει προοδευτική διέξοδος στην Ελλάδα. Γιατί η προοδευτική διέξοδος έχει να κάνει και με την τιμιότητα και με τη διαφάνεια και με την ισοτιμία των πολιτών και με τα λεφτά των αγροτών, με τα λεφτά των Ελληνίδων, των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών. Γιατί όλα αυτά μπορεί να τα διεκδικήσει και εξασφαλίσει μία προοδευτική κυβέρνηση.
Και θέλω να πω και προς τον κύριο Ανδρουλάκη να προσέχει. Δεν μπορεί να γίνεται συμψηφισμός για αυτά τα θέματα, ούτε να προσπαθεί να παίξει σε δύο βάρκες, ούτε να κλείνεται στο καβούκι του, το κομματικό του καβούκι. Ο λαός λέει άλλα πράγματα. Αποκαλύψτε τη δεξιά συμμορία. Ο λαός λέει να γυρίσουν τα λεφτά στους αγρότες.
Και εδώ πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες γραμμές και αντίπαλος: η διαφθορά. Η δεξιά πολιτική, αυτή είναι ξεκάθαρα σήμερα η πολιτική που είναι απέναντί μας. Γιατί, αν θέλω απλά να μείνω στην πολιτική δεοντολογία και αναφέρομαι σε όλους τους συναδέλφους από το ΠΑΣΟΚ, να προσέξετε λίγο τι λέει η δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέως, είναι ξεκάθαρη και για τα πολιτικά πρόσωπα και για την περίοδο έρευνας. Κανένας συμψηφισμός.
Και για να σας το πω και με νούμερα, μεταφέρετε παρακαλώ στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πώς είναι δυνατόν να αφήνει να εννοηθούν θέματα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο αριθμός των αιγοπροβάτων, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στις επιδοτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και την πρώτη χρονιά 2019 – 2020 επί Νέας Δημοκρατίας ήταν 2,4 εκατομμύρια κεφάλια, πάνω ή κάτω και το 2024 έγιναν 7,8 εκατομμύρια αιγοπρόβατα; Είναι ή δεν είναι σκάνδαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη; Να πάρετε θέση. Δεν μπορείτε να το παίζετε παντού. Ξεκάθαρα πράγματα. Κανένας συμψηφισμός.
Και να πω επίσης και το εξής: δεν μπορεί να γίνει κανένα κουκούλωμα και αυτού του σκανδάλου. Γιατί στην προκαταρκτική Τριαντόπουλου που έγινε κουκούλωμα από τον κύριο Μητσοτάκη, έγινε μπάζωμα της αλήθειας. Έγινε παράβαση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και παράβαση του Συντάγματος. Ξεκάθαρα πράγματα.
Το ίδιο κάνετε ήδη στις πρώτες συνεδριάσεις της προκαταρκτικής Καραμανλή. Κάνατε μεθόδευση εδώ στην Ολομέλεια για να μην διερευνηθούν κατηγορίες που αντιστοιχούν σε αυτά που έγιναν και στα πρόσωπα. Περιορίσατε και το κατηγορητήριο και την έρευνα και τα πρόσωπα και τώρα μπαζώνετε την αλήθεια και στην προκαταρκτική Καραμανλή. Και εδώ θέλω να το ξεκαθαρίσω γιατί άφησε να εννοηθεί κάτι ο κύριος Μητσοτάκης.
Είναι δυνατόν να θέλετε να βγείτε και από πάνω για το τι έγινε με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην προκαταρκτική Τριαντόπουλου; Ξεκάθαρα πράγματα. Εμείς από τότε το είχαμε πει -και αποχωρήσαμε πρώτοι- ότι η μεθόδευση που κάνατε στην προκαταρκτική Τριαντόπουλου ήταν και παράνομη και αντισυνταγματική και σαφέστατα το καταγγείλαμε πολιτικά ξεκάθαρα. Και εμείς και θέλω να το πω ξεκάθαρα προς όλες τις πλευρές, τηρούμε το Σύνταγμα σε όποια περίπτωση και αν ανοίξει ζήτημα. Και χθες στην επιτροπή άρσης ασυλίας το Σύνταγμα τηρήσαμε κάνοντας μόνο πολιτική καταγγελία. Αλλά και όταν αποχωρήσαμε από την επιτροπή Τριαντόπουλου, κάναμε καταγγελία για παραβίαση Συντάγματος από τη μεριά της κυβέρνησης. Για να ξέρουν και οι πολίτες και είναι ξεκάθαρες οι δικές μας γραμμές.
Όμως, ήρθε ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, τσιμουδιά για τα εκατομμύρια, τα δισεκατομμύρια να πω του ΟΠΕΚΕΠΕ και θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα προφανώς, να μας πει για τις επιτυχίες της Ελλάδας. Προσπάθησα να κάνουμε μια γρήγορη προσπάθεια να μαζέψω τα ρεκόρ του κυρίου Μητσοτάκη. Είναι πράγματι εκπληκτικά, φοβερά ρεκόρ. Μια και είστε εδώ να κάνετε έναν απολογισμό μετά. Θέλετε να τα βρούμε λίγο γρήγορα μαζί; Ρεκόρ υπερκερδών. Πρώτον, τράπεζες: Πέρυσι: 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα. ΔΕΗ: EBITDA, κέρδη προ φόρων, 1,7 – 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Από ποιους έλειψαν όλα αυτά; Από ποιους έλειψαν; Δεν έλειψαν τους πολίτες και την αγορά; Ωραίο κέρδος. Για ποιον όμως; Για ποιον; Για τους κολλητούς σας. Για τα γαλάζια παιδιά. Για τα ολιγοπώλια ή για την κοινωνία, την αγορά, τα μαγαζιά, που Εμπορικός Σύλλογος μας είπε προχθές ότι κινδυνεύουν με λουκέτο όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Αθήνα.
Δεύτερο ρεκόρ μεγάλο και αυτό θέλω να μου το αξιολογήσετε εσείς, ως αρμόδιος υφυπουργός. Υπερέσοδα. Ωραία γαλάζια παλικάρια, θέλουν να αξιολογηθεί το πρόγραμμά τους, λέει, το προεκλογικό. Δηλαδή, αν αξιολογούνταν το πρόγραμμα σας, δεν θα αποδεικνυόταν ότι τα κάνατε θάλασσα; Για να μην πω κάτι άλλο, γιατί είναι κλοπή, δεν είναι απλά αποτυχία. Εισπράξατε 6 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το πλεόνασμα που είχατε προϋπολογίσει και τα κάνατε καλά; Δεν είναι αποτυχία αυτό; Είναι δημοσιονομική συνέπεια; Γιατί ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι είμαστε σε περίοδο δημοσιονομικής συνέπειας. Όχι δημοσιονομικής κλοπής, φορολογικής κλοπής. Ξανά. Από τη μια τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ, από την άλλη ο κύριος Μητσοτάκης. Το ένα χέρι στη μία τσέπη, το άλλο χέρι στην άλλη τσέπη. Έτσι κλέβετε τους πολίτες.
Και έρχεται λοιπόν το ερώτημα, γιατί το είπε μετά ο Μητσοτάκης, θα μοιραστούν τα οφέλη, λέει, στους πολίτες. Πώς; Μοιράστηκε κάτι πίσω; Δόθηκε κάτι πίσω στους πολίτες; Τα ποσά που μαζέψαμε δεν είναι ούτε καν 1 δισεκατομμύριο και δεν ξέρω και πότε θα τα δώσετε και πόσα θα δοθούν. Εξαγγελίες μόνο.
Κατά τα άλλα, πώς τηρείτε το δημοσιονομικό κανόνα; Αφού τώρα θέλετε να τα δώσετε για την πληρωμή τμήματος του χρέους του μέλλοντος που είναι ρυθμισμένο και έχει καθαρό διάδρομο. Άρα, να στερέψει η αγορά, να περιοριστούν τα περιθώρια ανάπτυξης και να μην γυρίσουν στους πολίτες; Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν τηρείτε κανέναν κανόνα. Γιατί έτσι ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης.
Θέλετε να δούμε καινούργιο ρεκόρ; Τρίτο; Έλλειμμα; Είναι δυνατόν να αισθάνεστε ασφαλείς όταν τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα το έλλειμμα συναλλαγών; Έχουμε πάρα πολύ μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές, αδυναμία στις εξαγωγές και σοβαρό ζήτημα στη χώρα μας.
Τέταρτο, οι μισθοί. Ξέρετε ότι η Ελλάδα είναι τελευταία, σύμφωνα με τη Eurostat, στο ύψος μισθού της Ευρωζώνης; Ωραίο ρεκόρ να περηφανεύεται ο κ. Μητσοτάκης. Μπράβο! Πάρα πολύ ωραία. Άμα βάλουμε και την αγοραστική δύναμη θα είμαστε τελευταίοι σε όλη την Ευρώπη. Αν συγκρίνουμε το ύψος του μέσου μισθού.
Μήπως θέλετε να συζητήσουμε για τα σημερινά στοιχεία του πληθωρισμού; Θέλετε να μας πείτε κάτι; Θέλετε να μας πείτε γιατί στο ηλεκτρικό ρεύμα καταγράφεται στον πληθωρισμό του μήνα αύξηση 23%; Ή στη στέγη, στα ενοίκια, 11,4%; Πώς θα ζήσει μια οικογένεια; Γι’ αυτά υπερηφανεύεστε; Είναι δυνατόν; Και έρχεται εδώ και μας μιλάει, στα ασφάλιστρα υγείας 7%. Στα τρόφιμα, ρεκόρ σε σχέση και με το μέσο πληθωρισμό της Ευρώπης. Αυτά είναι επιτυχίες του κυρίου Μητσοτάκη; Όχι. Και αυτό πονάει πάρα πολύ τους πολίτες. Γιατί ένας στους δύο Έλληνες και Ελληνίδες, μία στις δύο οικογένειες, δεν μπορεί να πάει διακοπές εξαιτίας του κυρίου Μητσοτάκη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Και μπορεί να χαίρονται οι οικογένειες και εμείς τους συγχαίρουμε για τις επιδόσεις των παιδιών στις Πανελλαδικές, αλλά τρέμουν πώς θα καλύψουν το κόστος ενοικίου και φοιτητικής στέγης, αν χρειαστεί να μπουν σε άλλη πόλη. Αυτή είναι η πραγματικότητα της Ελλάδας και αυτό είναι απόκλιση από την Ευρώπη. Δεν είναι σύγκλιση με την Ευρώπη.
Ο Μητσοτάκης το μόνο που κάνει καλά είναι τον τροχονόμο στα υπερκέρδη των καρτέλ. Δεν ακούει τις προτάσεις μας για το ΦΠΑ. Δεν ακούει τις προτάσεις μας για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Δεν ακούει τις προτάσεις μας για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Δεν ακούει τις προτάσεις μας για να χρησιμοποιηθούν λεφτά στις τράπεζες, για ένα νέο ταμείο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με αποκέντρωση και για τη στεγαστική πολιτική, για την προσφορά στέγης. Δεν τα ακούει όλα αυτά. Γιατί; Γιατί πρέπει να πηγαίνουν τα λεφτά στα μερίσματα λίγων. Να μην γίνονται νέες επενδύσεις, Να υπο-φορολογούνται και να φεύγουν και από την Ελλάδα.
Και κρύβεται από τη Βουλή. Γιατί για αυτά τα θέματα το έχω υποβάλει εδώ και μήνες επίκαιρη ερώτηση για να τα συζητήσουμε συγκεκριμένα. Δεν έρχεται να τα συζητήσει, έρχεται και μετά παίρνει το καπελάκι του και φεύγει και λέει «μαγαζί μου είναι ό,τι θέλω κάνω». Αυτό έκανε και σήμερα προσβάλοντας την εθνική αντιπροσωπεία.
Και τελικά, τα αποτελέσματα είναι συνεχώς και πιο αρνητικά. Και έρχεται τώρα, σήμερα, για να αλλάξει την ατζέντα -γιατί δεν μπορεί να πει τίποτα για το σήμερα, ούτε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε για τη φτώχεια, την ακρίβεια και τα αδιέξοδα της οικονομίας- να γυρίσει τη συζήτηση δέκα χρόνια πίσω και να χρησιμοποιήσει τη γνωστή καραμέλα του δημοψηφίσματος του ‘15 και της περιόδου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το κλασικό αντιΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε γιατί το κάνει πρώτα απ’ όλα αυτό; Γιατί τον ανησυχεί. Γιατί σε ένα κομμάτι αυτής της συζήτησης αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν δίκιο, ότι ήταν παραμύθι όλο αυτό που έφτιαξε για να έρθει στην εξουσία και να φάνε οι γαλάζιες ακρίδες την περιουσία της χώρας και των πολιτών. Αυτό κάνανε.
Σχέδιο αποδόμησης της αλήθειας, αναθεωρητισμού για να έρθουν στη συνέχεια για πλιάτσικο. Αυτή η Νέα Δημοκρατία, αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης.
Θέλετε λιγάκι να συζητήσουμε για το ποιο ήταν το αποτύπωμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο χρέος; Σας προκαλώ, σας προκαλώ. Φέρτε εδώ τις καταστάσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το ‘15 και το ‘19 και φέρτε και τις φετινές, του ‘24 να δούμε τι χρωστούσε η χώρα το 1’5 και τι το ‘19. Να δούμε πού θα τα βρείτε τα 100 δισεκατομμύρια. Σας προκαλώ γιατί εσείς είστε και τεχνοκράτης. Φέρτε τα, φέρτε τα εδώ να τα συζητήσουμε, να δούμε τελικά ποιος χρέωσε τη χώρα με αχρείαστα δισεκατομμύρια.
Θέλετε να συζητήσουμε επίσης -γιατί μας είπε για τις τράπεζες που κλείσανε για το πρόβλημα των πολιτών- πρώτα απ’ όλα γιατί η χώρα μπήκε στη διαπραγμάτευση εξαιτίας του σχεδίου κάποιων να μας βγάλουν από το ευρώ.
Κάποιοι τότε σχεδίαζαν να βγούμε από το ευρώ, δημοσιεύτηκε. Και κάποιοι εντός της Ελλάδας τους χειροκροτάγανε και φωνάζανε «βάστα γερά Σόιμπλε». Αυτή δεν είναι η αλήθεια; Και «βάστα Γερούν, γερά». Αυτό είναι η αλήθεια.
Θέλετε να δούμε όμως γιατί τότε τα ταμεία ήταν άδεια; Ποιος άφησε άδεια τα ταμεία; Επειδή υπηρετείτε στον τομέα του λογιστηρίου, πείτε μας σας παρακαλώ ποιο ήταν το υπόλειμμα – απόθεμα της χώρας τον Ιανουάριο 2015; Ποιος είχε αφήσει λεφτά για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις; Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος; Όχι βέβαια. Χρεοκοπία άφησαν. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει την ατζέντα σήμερα. Γιατί; Για να κρύψει ότι το ‘15 ο ίδιος ήταν υπεύθυνος ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για μια Ελλάδα χρεοκοπημένη και δεν θα πει τίποτα για το ‘19 που παρέλαβε μια Ελλάδα καθαρή, δυνατή και με καθαρό διάδρομο μπροστά του. Αυτή είναι η διαφορά μας. Δεν θέλει να συζητάμε για το ‘19. Δεν μπορεί να κάνει απολογισμό από το ‘19 μέχρι σήμερα. Θέλει να συζητάμε για το ‘15 που αυτοί χρεοκόπησαν την πατρίδα μας. Ναι λοιπόν, τη χρεοκόπησαν την πατρίδα μας και εμείς κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της, όρθια και δημοσιονομικά και κοινωνικά.
Θέλετε να σας πω και αριθμούς; 83% των φόρων και εισφορών των μνημονίων ήταν την περίοδο ‘10 – ‘14. Μόνο 17% ήταν την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. 83% έναντι 17%.
Θέλετε να σας πω, οι περικοπές μισθών την περίοδο ’10 – ‘14 πόσο ήταν σε σχέση με την περίοδο ’15 – ’19; 1 προς 7. 7 φορές περικόπηκαν -7 ισότιμα αν θέλετε ευρώ- την περίοδο αυτή, 1 Την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ θέλετε το νούμερο; 57 δισεκατομμύρια περικοπές την περίοδο ’12 – ’14, 8,4 την περίοδο ’15 – ‘19.
Ή θέλετε να σας πω για τα πλεονάσματα που διαπραγματευτήκατε, τρομάρα σας, με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, την περίοδο από το ‘15 και μετά, το άθροισμα των πλεονασμάτων ως προς το ΑΕΠ που είχαν συμφωνήσει οι άριστοι, δηλαδή το ζωνάρι που θα σφίγγουμε σαν Ελλάδα ήταν 16,2%. Και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διαπραγμάτευση μετά το δημοψήφισμα, μετά την εντολή των Ελλήνων πολιτών, ήταν 6%.
Έτσι στήθηκε στα πόδια της ξανά η χώρα μας. Σας ενοχλεί πάρα πολύ και ξέρετε τι σας ενοχλεί περισσότερο για να το κλείσω; Το ότι ήρθαν οι πολίτες τον Σεπτέμβριο του ‘15 και έδωσαν ισχυρή εντολή στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια και να μείνει όρθια. Και αυτό έγινε τον Αύγουστο του ‘18 και κάναμε περισσότερα από ότι είχαμε δεσμευτεί το Σεπτέμβριο του ‘15.
Ε, δε μπορείτε να μας φιμώσετε. Όσο και να παίρνει το καπελάκι του και να φεύγει και να μην ακούει αυτά ο κύριος Μητσοτάκης. Σας πονάνε όλα αυτά. Κλείσανε όμως και δημοκρατικά και με εκλογές και με το δημοψήφισμα. Και θέλετε να το κλείσω και λίγο με τη σημερινή μέρα; Σήμερα οι πολίτες τι λένε για το ‘19 και το ‘24; Είναι αλήθεια ή όχι, γιατί εμείς το διαβάζουμε, ότι οι πολίτες λένε ότι το ‘19 ζούσαν καλύτερα από ό,τι ζουν σήμερα με τον κύριο Μητσοτάκη; Αυτή είναι η πραγματικότητα που δεν μπορεί να αντικρίσει ο κύριος Μητσοτάκης.
Όμως, κυρίες και κύριοι βουλευτές, είναι γεγονός ότι κι εγώ είχα προετοιμαστεί για να κάνω μία τοποθέτηση σήμερα για τα μεγάλα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής.
Και αυτό που με ανησυχεί πάρα πολύ είναι ότι πρωθυπουργός ήρθε εδώ και δεν είχε την επάρκεια και την επεξεργασία να πει κάτι γι’ αυτό που έγινε χθες το βράδυ. Δεν ξέρω πόσο μπορείτε να αντέξετε την απέλαση του υπουργού μας, της Ελλάδας δηλαδή, από τη Λιβύη, μαζί με τον Επίτροπο Μετανάστευσης και άλλους δύο υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τσιμουδιά γι’ αυτό. Δεν τοποθετήθηκε. Δεν είπε τίποτα. Όπως δεν είπε τίποτα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τσιμουδιά για αυτά που καίνε τη χώρα και έχουν σημασία.
Η χθεσινοβραδινή πρωτοφανής κήρυξη του Επιτρόπου Μετανάστευσης και των αρμόδιων υπουργών Ελλάδας, Μάλτας και Ιταλίας ως ανεπιθύμητων από το καθεστώς Χαφτάρ, αναδεικνύει και αποδεικνύει τα σοβαρότατα ελλείμματα στρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είναι μια απαράδεκτη κίνηση από ένα μη αναγνωρισμένο, διεθνώς δηλαδή αναγνωρισμένο, καθεστώς, αλλά και ένα πρωτοφανές διπλωματικό φιάσκο της Ευρώπης και της Ελλάδας.
Είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν μπορώ να μην το απαντήσω, ότι θα κλείσει την πόρτα στους μετανάστες. Διπλωματικά και ιστορικά αυτό που καταγράφηκε ήταν ότι χθες το βράδυ έκλεισε την πόρτα ο κ. Χαφτάρ στον Επίτροπο Μετανάστευσης και σε τρεις υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και για τη χώρα και για την Ευρώπη. Εκθέτει πρώτα απ’ όλα ανεπανόρθωτα τον κύριο Γεραπετρίτη που είχε πάει προχτές στη Βεγγάζη και έκανε λόγο για προσήλωση της Λιβύης στο διεθνές δίκαιο. Πώς; Με απέλαση των υπουργών και του Επιτρόπου;
Είναι δυνατόν να προσπαθεί σήμερα ο κ. Μητσοτάκης να επιχειρήσει τη μετατόπιση των ευθυνών με κινήσεις εντυπωσιασμού -και θα πω και επικίνδυνες για το μεταναστευτικό- όταν ακόμα μια φορά πιάστηκε απροετοίμαστος; Και στη διπλωματική αποστολή δεν κατάλαβε τίποτα ο κ. Γεραπετρίτης προχθές; Είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν; Έφυγε λέγοντας κούφια λόγια, ωραία λόγια.
Πρέπει να απολογηθεί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης, δεν έμεινε, και να μας πει γιατί ήταν αποτυχημένη η αποστολή του υπουργού Εξωτερικών στη Βεγγάζη και γιατί έχει αποτύχει εδώ και έξι χρόνια στις σχέσεις μας με τη Λιβύη; Θα σας πω εγώ γιατί: Γιατί ασκεί επικίνδυνη ιδιωτικής χρήσης εξωτερική πολιτική.
Ξεθεμελίωσε πρώτα όλα τα σχήματα συνεργασίας που είχαμε κάνει εμείς και στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Οτιδήποτε οικοδομήσαμε με την ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Και στη συνέχεια χωρίς εθνική στρατηγική, καθιστά την πατρίδα μας μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Επιλέγει να σύρεται ως δεδομένος σύμμαχος, ως «ουρά» δηλαδή άλλων χωρών στη Μέση Ανατολή, «ουρά» των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Ισραήλ και να πανηγυρίζει για την κούρσα των εξοπλισμών, αν είναι δυνατόν, για την οικονομία του πολέμου. Δεν αναπτύσσει όμως τη συνεργασία που απαιτείται για να έχει δύναμη η χώρα μας.
Και στο πλαίσιο αυτής της πολλαπλά επικίνδυνης εξωτερικής πολιτικής εντάσσεται και η τελευταία επίσκεψη του κυρίου Γεραπετρίτη στον κύριο Χαφτάρ, που τον διαφήμιζατε κάποτε ως σύμμαχο της χώρας. Όπως πήγε, έφυγε. Άπραγος, με άδεια χέρια.
Ρωτώ: κέρδισε κάτι για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο; Δεν έκατσε να μας απαντήσει, αλλά ας έρθει κάποια άλλη στιγμή κάποιος από την κυβέρνηση. Κέρδισαν κάτι για τη συμφωνία σεισμικών ερευνών με την Τουρκία της Λιβύης; Κέρδισε κάτι για την πρόσφατη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τη Λιβύη; Κέρδισε κάτι έστω για τη μεταναστευτική ροή; Το αντίθετο. Το είδατε χθες το βράδυ.
Το χθεσινό φιάσκο της Βεγγάζης εκθέτει και την αδύναμη εξωτερική πολιτική, αλλά και κάτι ακόμα: την, με σοβαρά προβλήματα, μεταναστευτική πολιτική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να το πούμε καθαρά, δεν διεκδίκησε τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Δέχτηκε να γίνουμε φυλακή ψυχών και τώρα δυστυχώς καλείται η Ελλάδα να το πληρώσει. Και το πρώτο πλήγμα είναι στην Κρήτη.
Δυστυχώς για τους πολίτες της χώρας μας και το βλέπουν αυτό και οι φορείς της αυτοδιοίκησης και οι παραγωγικοί φορείς και οι πολίτες της Κρήτης. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη γειτονιά μας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και για την περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη και για τη νέα μεταναστευτική κρίση και για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η σχέση μας με τη Λιβύη αποδεικνύεται ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα, τελικά. Ποιος το περίμενε; Αλλά κατόρθωσε ο κ. Μητσοτάκης τα τελευταία χρόνια να μηδενίσει την επιρροή μας στη Λιβύη, ενώ γνωρίζει ότι άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, ασκούν έντονη επιρροή σε μία κομβική για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα γειτονική χώρα. Προσθέστε σε όλα αυτά τις υποχωρήσεις στα Βαλκάνια, όχι μόνο στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια.
Το πρόβλημα της Μονής του Σινά με την Αίγυπτο. Την πλήρη απουσία μας από τη Συρία, όπου εκεί υπάρχουν θύματα στην ελληνορθόδοξη κοινότητα. Προσθέστε την αφωνία στη γενοκτονία της Γάζας. Προσθέστε τη διακοπή του έργου του καλωδίου σύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου. Προσθέστε – και πάρα πολύ κρίσιμο αυτό- τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ReArm EU και στο πρόγραμμα SAFE, παρά το casus belli, παρά την παράνομη κατοχή της Κύπρου, παρά την αμφισβήτηση διεθνούς δικαίου από τη μεριά της Τουρκίας. Και προσθέστε τις προμήθειες Eurofighter, Meteor, F16 και από ό,τι μαθαίνουμε και F-35 στην Τουρκία.
Δεν μπορώ να μη στηλιτεύσω την ανικανότητα και την ανεπάρκεια της εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη γιατί τα πράγματα είναι επικίνδυνα και για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ακόμα και τα σχετικά απλά που θα μπορούσαν ίσως να λυθούν, πάνε πίσω. Να σας πω ένα παράδειγμα που δεν έχει βγει πολύ στη δημοσιότητα; Μιλάνε για σύνορα. Τους θυμάστε όταν μίλαγαν για τον Έβρο και για τους Εβρίτες και τις Εβρίτισσες; Σας ρωτώ λοιπόν πολύ απλά: γιατί δεν έχουμε διακρατική συμφωνία με τη Βουλγαρία για τα νερά των ποταμών που είναι απαραίτητα για τους αγρότες και τις αγρότισσες στον Έβρο; Το ξέρετε ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι αγρότες στον Έβρο παραπονιούνται; Αγωνιούν για το μαρτύριο της σταγόνας; Και γι’ αυτό είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει νερό και καίγονται οι καλλιέργειες στον Έβρο. Υπάρχουν φωνές απελπισίας και προσθέστε τις αυτές τις φωνές στο δημογραφικό πρόβλημα του Έβρου, που το βάζουν και οι φορείς και πολύ έντονα και από το Δήμο Αλεξανδρούπολης το έχουμε ακούσει, και δείτε λίγο
Χθες όμως, κυρίες και κύριοι βουλευτές, η Ευρώπη απέδειξε ότι έχει κι αυτή σοβαρό έλλειμμα στην εξωτερική πολιτική. Επικίνδυνο. Το έχουμε πει. Είχαμε γίνει μάντεις κακών. Μιλήσαμε για το έλλειμμα της ενιαίας πολιτικής Ασφάλειας, Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν έχει στρατηγικό σχέδιο και δεν μπορεί να εμπνεύσει και σεβασμό. Κι αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα. Φωνάζουμε εδώ και καιρό, αλλά δεν ακουγόμαστε και ξέρετε γιατί; Την κυρία Φον ντερ Λάιεν, που τη στηρίζει ο κύριος Μητσοτάκης, την ενδιαφέρει μόνο η οικονομία του πολέμου, οι αναθέσεις και τα υπερκέρδη των καρτέλ. Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα με τον κύριο Μητσοτάκη. Αυτό είναι το πρόβλημα της Ευρώπης. Και πώς φτάσαμε ως εδώ; Γιατί η Ευρώπη δεν ασχολείται με το πώς θα είναι υπολογίσιμη δύναμη. Αντί να εκτονώνει κρίσεις της οξύνει. Και έχουμε δει και το πρόβλημα του εκκρεμούς πίσω από τις πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών που αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, τι τραβάει η Ευρώπη που δεν έχει εξωτερική πολιτική.
Θέλω εδώ να υπενθυμίσω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε αυτό το καταστροφικό σύμφωνο, στο μεταναστευτικό σύμφωνο αναφέρομαι. Θυμίζω, λοιπόν, τότε η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο είχε μιλήσει για ασφαλείς διόδους μετανάστευσης. Είχε μιλήσει για ευρωπαϊκή λύση και όχι μόνο για τις χώρες πρώτης υποδοχής. Και τότε η ακροδεξιά, η οποία τώρα υπερεκπροσωπείται στην κυβέρνησή σας, όσο κι αν το παίζετε εκσυγχρονιστές, δεν είστε εκσυγχρονιστές, ακροδεξιές πολιτικές υλοποιείτε, τι μας έκανε τότε η ακροδεξιά; Μας κουνούσε το δάχτυλο. Δεν ξέραμε ότι προκρίνατε τελικά ως λύση για το μεταναστευτικό να παρακαλάτε τον κύριο Χαφτάρ, ο οποίος διώχνει Ευρωπαίους αξιωματούχους από τη Βεγγάζη.
Γι’ αυτό και απαιτείται τώρα άμεση παρέμβαση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και εδώ χρειάζεται δυναμική πολιτική παρέμβαση με δίκαιη κατανομή του βάρους και για ενιαίο σύστημα ασύλου και επιστροφών. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν προτείνει και το λέω ξεκάθαρα για να το μεταφέρουν στον κ. Μητσοτάκη που έφυγε, να υπάρχουν άμεσες πρωτοβουλίες και σε επίπεδο Med5 αλλά και σε επίπεδο υπουργών Μετανάστευσης και να ζητήσει σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης να συγκληθεί Συμβούλιο Κορυφής για να υπάρξουν αλλαγές στο σύμφωνο μετανάστευσης, να υπάρχει δίκαιη επίλυση του μεταναστευτικού, όχι εις βάρος της χώρας μας. Να μην είναι δεσμοφύλακας ψυχών η Ελλάδα και να υπάρχει και ενίσχυση της χώρας μας γι’ αυτό το πρόβλημα. Αλλά και να υπάρχει και πρόληψη του προβλήματος, δεν λύνονται τα προβλήματα εκ των υστέρων, τώρα που έχουν φτάσει οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Κρήτη.
Και εδώ προφανώς απαιτείται και σύστημα κυρώσεων σε τρίτες χώρες που εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό. Γιατί δυστυχώς τα πράγματα στην Ελλάδα μιλούν από μόνα τους. Επί ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα ήταν πυλώνας σταθερότητας και επί Μητσοτάκη η χώρα υποχωρεί συνεχώς. Έτσι λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη οφείλουν έμπρακτα να δείξουν και να στείλουν το μήνυμα και στο καθεστώς της Βεγγάζης και στη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης για την ανάγκη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και στη νομιμότητα. Από το μεταναστευτικό μέχρι την εφαρμογή του δικαίου της Θάλασσας. Και προφανώς να υπενθυμίσουν ότι σε διαφορετική περίπτωση η σχέση της Λιβύης με την ευρωπαϊκή και ελληνική πλευρά θα υποστούν ζημία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λιβυκή πλευρά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, ασκώντας εποικοδομητική κριτική, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που τη θυμάστε τότε στα συλλαλητήρια, με τον εθνολαϊκισμό, που υποδυόταν το Μακεδονομάχο μαζί με τη Χρυσή Αυγή, εμείς, λοιπόν, θα καταθέσουμε και καταθέτουμε διαχρονικά συγκεκριμένες προτάσεις. Μια φιλειρηνική, ενεργητική εξωτερική πολιτική, ανεξάρτητη, πολυδιάστατη, που να θωρακίζει τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Να μην είμαστε δεδομένος σύμμαχος. Πρέπει να αξιοποιήσει επιτέλους η χώρα τη θέση που έχει ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Να αναλάβει μαζί με άλλες χώρες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και για την Ουκρανία και για τη Γάζα, όπου συνεχίζεται η γενοκτονία και απαιτείται σήμερα να υπάρξει και λύση, άμεση διακοπή της γενοκτονίας, αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια. Και φυσικά χρειάζεται ταυτόχρονα και πολιτική πρόληψης του μεταναστευτικού προβλήματος. Γιατί γι’ αυτό δεν κάνουν τίποτα. Παράλληλα φυσικά με την ανθρωπιστική μεταχείριση των προσφύγων στο πλα
Κοιτάξτε, τώρα που μετέφερε τα βάρη στην κοινωνία της Κρήτης ο κ. Μητσοτάκης, τώρα ψάχνει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Προσέξτε όμως: ποιος ευθύνεται για αυτό που ζουν σήμερα οι πολίτες της Κρήτης, οι επαγγελματίες της Κρήτης, η αυτοδιοίκηση της Κρήτης; Ο κύριος Μητσοτάκης. Και έρχεται σήμερα να μας κουνήσει το δάχτυλο και να πετάξει, αν θέλετε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η απάνθρωπη εικόνα στα Χανιά, στο Ρέθυμνο απ’ ότι έχω ενημερωθεί, δεν μπορεί να γίνει δεκτή.
Δεν είναι υποχρέωση των Δήμων, των περιφερειών και των τοπικών κοινωνιών να λύσουν το μεταναστευτικό. Είναι πολύ σημαντική η αλληλεγγύη τους και τους ευχαριστούμε. Σαφέστατα έτσι ξεκινάει η ελληνική κοινωνία, αλλά εδώ είναι χρέος της πολιτείας και δεν μπορεί αυτό να σβήσει τις ευθύνες του Υπουργείου.
Ρωτώ: γιατί δεν έχει γίνει υπόθεση της πολιτείας και του κρατικού μηχανισμού η πρόσφατη κρίση, μεταναστευτική, προσφυγική στην Κρήτη; Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε ενεργοποιηθεί όλος ο μηχανισμός, όλα τα υπουργεία και ήταν η πολιτεία μπροστά. Τώρα αφήνει τους πολίτες να τα βγάλουν πέρα, τροφοδοτώντας και ένα κοινωνικό αυτοματισμό αδιεξόδων; Γιατί αυτό κάνει και δεν αξιοποιείτε όλες οι δυνατότητες, ούτε καν ευρωπαϊκών πόρων για να λυθεί το πρόβλημα και για την αξιοπρεπή διαβίωση κατά το σύντομο διάστημα παραμονής προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη. Το μόνο που κάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι να αλλάζει τους ακροδεξιούς υπουργούς στο υπουργείο Μετανάστευσης.
Και μιας και αναφέρθηκα σε ακροδεξιούς υπουργούς, θέλω να υπενθυμίσω στον κύριο Πλεύρη γιατί άκουσα μια πολύ επικίνδυνη δήλωσή του, γιατί ισχυρίζεται ότι η Σύμβαση της Γενεύης για το μεταναστευτικό αφορά τη δεκαετία του ‘50. Να του πω ότι αυτή η σύμβαση είναι συνέχεια της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που υιοθέτησε ο ΟΗΕ μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν αναιρεί αυτή τη βάση της μεταπολεμικής κοινωνίας, όπως φαίνεται ότι κάνουν και άλλοι φορείς και πιθανά και η διοίκηση Τραμπ, αναιρώντας τον ΟΗΕ από άλλη ανάγνωση, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας στο μέλλον της ανθρωπότητας ή συμβάλλει σε ένα τέτοιο διάλογο ακροδεξιό. Γιατί αυτό είναι ο νομικός μας πολιτισμός και τον αμφισβητεί της σύγχρονης κοινωνίας.
Καταλαβαίνω βέβαια ότι τον κύριο Πλεύρη δεν τον αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά δεν θα ξηλώσουμε όλο το διεθνές σύστημα για να μπορεί αυτός να υποστηρίζει ακροδεξιές θέσεις μέσα στην κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη.
Και δεν μπορώ να αναφερθώ και στην άλλη επικοινωνιακή φωτοβολίδα του κυρίου Μητσοτάκη που ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από ένα μήνα ότι θα στείλει τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για να λύσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κρήτη. Το είδαμε κύριε Μητσοτάκη. Το βλέπουν οι Κρητικοί και οι Κρητικές το τελευταίο διάστημα πώς θα λύσετε τα προβλήματα. Και θέλω να σας πω ότι κάτι τέτοιο έχει πει και ο κύριος Γεραπετρίτης πρόσφατα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή, όταν είπε ότι η φύλαξη των συνόρων με πλοία είναι επικίνδυνη και για τους μετανάστες και δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια. Το είπε. Τώρα έρχεται και μας λέει άλλα στη δευτερολογία του ο κύριος Μητσοτάκης. Δεν μπορούν να συνεννοηθούν, τουλάχιστον μεταξύ τους; Δεν φτάνουν τα προβλήματα που έχουμε στη χώρα με την αδυναμία τους στην εξωτερική πολιτική; Γιατί το μόνο που κάνει ο νέος υπουργός Μετανάστευσης είναι να τροφοδοτεί με ακροδεξιά κηρύγματα τα ακροδεξιά ακροατήρια, δηλητηριάζοντας την κοινωνία.
Όσον αφορά τις άλλες σημερινές εξαγγελίες του κυρίου Μητσοτάκη και εδώ θέλω να επιστήσω την προσοχή και κλείνω, κύριε Πρόεδρε: Η παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου δεν είναι η λύση. Είναι πολλαπλώς επικίνδυνη. Θυμίζω: για παραβίαση των κανόνων διεθνούς δικαίου καταγγέλλουμε το καθεστώς Χαφτάρ. Θα έρθει σήμερα να εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης παραβίαση των κανόνων διεθνούς δικαίου σχετικά με το δικαίωμα ασύλου ή την ανθρωπιστική μεταχείριση προσώπων που δικαιούνται άσυλο; Να μας πει, διότι θυμίζω ότι αυτό που είπε ότι εφάρμοσαν το 2020 από τη διεθνή κατακραυγή, σε δύο μήνες το μάζεψαν πίσω. Για μια ακόμα ντροπή της χώρας και κωλοτούμπα ετοιμάζεται; Γιατί την έχει κάνει ξανά το 2020.
Και επίσης διαβάζω το άρθρο της κυρίας Βούλτεψη στο «The President». Θέλετε να σας διαβάσω ορισμένα κομμάτια για να μου πείτε την άποψή σας; Λέει λοιπόν ότι μεγάλη μπουκιά φάε στο μεταναστευτικό μεγάλο λόγο μην πεις. Και ξέρετε που αναφέρεται; Στις απελάσεις, στη διακοπή απόδοσης ασύλου και στα κλειστά κέντρα. Σε αυτά αναφέρεται η κυρία Βούλτεψη. Λέει λοιπόν ότι αποδείχθηκε στην πράξη ότι τα εκατομμύρια απελάσεων δεν είναι εφικτός στόχος, για τον κ. Τραμπ το λέει αυτό. Ότι παρά τα μεγάλα λόγια του κ. Στάρμερ για να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση είχε ρεκόρ αφίξεων στη Μεγάλη Βρετανία, παρά τη συμφωνία και το αλβανικό φιάσκο της κ. Μελόνι είχε πάλι ρεκόρ αφίξεων στην Ιταλία. Αυτά που ακολούθησαν μάλιστα, λέει, είναι για γέλια και για κλάματα. Αυτά θα λέει και για τον κύριο Μητσοτάκη σε λίγο υποθέτω η κυρία Βούλτεψη. Λέει για την αύξηση των ροών από τη Λιβύη και λέει στο τέλος, προσέξτε το. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα το διαβάσω αυτό, ότι θα το αναπαράγω, αλλά πρέπει να το πω: Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και επομένως οφείλει παράλληλα με τα σύνορα να προστατεύει και του
Όμως εγώ θέλω να πω ότι το διεθνές δίκαιο και η τήρησή του είναι όπλο για τη χώρα και απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Προσέξτε μην το απωλέσουμε. Κατά τα άλλα ισχύουν δύο πράγματα. Το ένα το διάβασα σήμερα σε άρθρο και ήταν πολύ εύστοχο. «Με προπαγάνδα δεν πάνε πίσω οι βάρκες», έλεγε ένας αρθρογράφος και είχε πολύ δίκιο στον κύριο Μητσοτάκη.
Αλλά αν θέλουν πράγματι οι πολίτες της Κρήτης που άκουσαν πιθανά όλη τη συζήτηση τη σημερινή, να αναρωτηθούν ποια είναι η πραγματική πρόνοια του κυρίου Μητσοτάκη για την Κρήτη, νομίζω ότι κι αυτό αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Είναι τα ντιλαρίσματα με τον «Φραπέ» και με τον «Χασάπη». Αυτό είναι προτεραιότητα του κυρίου Μητσοτάκη, όχι η ασφάλεια και η λειτουργία της κοινωνίας στην Κρήτη.
Του θυμίζουμε λοιπόν του κυρίου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του έχει ευθύνη να δομήσει εξωτερική πολιτική που να προλαμβάνει τα προβλήματα. Έχει ευθύνη να προφυλάσσει τα σύνορα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και προφανώς έχει ευθύνη να πιέσει την Ευρώπη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μετεγκαταστάσεις και ενιαίο σύστημα ασύλου. Όσο για κάτι που ακούσαμε -και επιφυλασσόμεθα για να το δούμε αν το εννοεί πράγματι- για μεγάλο μόνιμο κέντρο κράτησης στην Κρήτη, θέλω να του υπενθυμίσω ότι έτσι αποδεικνύει ότι έχει συμφωνήσει με την κυρία Φον ντερ Λάιεν να είμαστε δεσμοφύλακας της Ευρώπης και αυτό το έκρυψε από την Κρήτη και το λέει τώρα;
Όπως επίσης να του πω γιατί το γνωρίζει αυτό, ότι υπάρχει κίνδυνος εξέλιξης τέτοιων υπερδομών σε περιοχές κρίσης και εντός αλλά και στις τοπικές κοινωνίες και να είναι πάρα πολύ προσεκτικός. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες της Κρήτης αλλά και στους πρόσφυγες. Υποχρεούται να τηρήσει τους διεθνείς κανόνες, αλλά υποχρεούται να επιλύσει και το θέμα της ευημερίας και της ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας. Να ξεχάσει τα παιχνίδια με συμψηφισμούς και με απόκρυψη της πραγματικής θέσης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι υποχρεωμένος να δομήσει ανθρώπινες συνθήκες, να δημιουργήσει υποδομές, να παρθεί η ευρωπαϊκή απόφαση από Συμβούλιο Κορυφής να μην είναι η Ελλάδα δεσμοφύλακας της Ευρώπης και να εκτονώσει την πίεση από την Κρήτη και από την Ελλάδα. Αυτή είναι η δικιά του πολιτική υποχρέωση. Δυστυχώς, κυρίες κύριοι βουλευτές, φοβάμαι ότι ακόμα μια φορά θα αποδειχθεί μικρότερος των περιστάσεων.
Γι’ αυτό και σε συνέχεια της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, νομίζω ότι από όλες τις πλευρές της πολιτικής και από τη διαφθορά και από την οικονομία, αλλά και από τα βήματα προς τα πίσω εξωτερικής πολιτικής, η λύση είναι μία: Να φύγει το συντομότερο αυτή η καταστροφική κυβέρνηση και να υπάρχει προοδευτική κυβέρνηση που σέβεται το διεθνές δίκαιο, σέβεται την Ελλάδα και τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και δυναμώνει την κοινωνία με διαφάνεια και ισοτιμία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις