Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είναι ένας από τους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετέχουν στο debate των πολιτικών αρχηγών.
Η πρώτη ενότητα του debate που πραγματοποιείται στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ αφορά την οικονομία, την ανάπτυξη, και την απασχόληση.
“Υπάρχει ανάγκη να αυξήσουμε μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους. Υπάρχουν και έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για τη μεγάλη πλειοψηφία αλλά θα κοστίσει σε κάποιους κυρίως σε όσους έχουν υπερκέρδη”.
Για την δεύτερη ενότητα: εξωτερική πολιτική – άμυνα, απάντησε:
“Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν τη θετική εισήγηση της ηγεσίας της Άμυνας. Είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο όμως το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες, θα λυθεί με ένα νέο σύστημα μετανάστευσης και ασύλου”.
Στο πλαίσιο της τρίτης ενότητας του debate: Κράτος, θεσμοί και διαφάνεια, αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποκλοπών, λέγοντας:
“Ας δώσει ο κ. Μητσοτάκης κάποιες εξηγήσεις για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Ας μας πει αν είναι επικίνδυνος. Εγώ απευθύνομαι στις προοδευτικές δυνάμεις και λέω ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά.
Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός σε κόμματα με συγκλίσεις προγραμματικές. Άκουσα τον κ. Κουτσούμπα να λέει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Αυτός που είναι πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο”.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στην τέταρτη ενότητα με θεματολογία: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικό Κράτος, ανέφερε:
“Δώσαμε σκληρή μάχη με τους δανειστές, έκανα ό,τι μπορούσα για να φέρω την καλύτερη δυνατή συμφωνία και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα απο τα μνημόνια.
Είχαμε απέναντί μας τον Σόιμπλε εκείνη την εποχή αλλά πιστεύω ότι υπήρξε η μέγιστη δυνατή κατανόηση κοινωνικά”.
«Το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ 4,5 δισ. ευρώ. Γιατί δεν ρίχνει τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ όταν ακόμα και υποψήφιου βουλευτές του το ζητάνε; Για να δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές τα διυλιστήρια και οι εταιρείες ενέργειας. Εμείς θα σταματήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς. Να πού θα βρούμε τα λεφτά».
Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτημα που του τέθηκε από τον Γιώργο Παπαδάκη (ΑΝΤ1) στο πλαίσιο της ενότητας «Περιβάλλον και Ενέργεια» του debate, για τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΕΦΚ και άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων, για το αν είναι κοστολογημένες και ποια είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα για το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί.
Σε follow up ερώτηση για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ κι αν αυτό θα επιφέρει χαμηλότερους λογαριασμούς, απάντησε: Προφανώς. Σημείωσε ότι η ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ και σε περίοδο δημοσιονομικών δυσκολιών «δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να την ιδιωτικοποιήσει λίγο πριν την κρίση και η ΔΕΗ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αισχροκέρδεια». Ανέφερε ότι το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ «που λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με ένα ΔΣ γαλάζιων παιδιών που το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν μπόνους στους εαυτούς σας» και προσέθεσε: «Αυτό θα σταματήσει και μπορεί να σταματήσει. 800 εκατ. ήταν οι επιδοτήσεις μόνο τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε. Με το 1/3 αυτών των χρημάτων η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει σε δημόσιο έλεγχο».
Προτού δώσει την απάντηση του στο αρχικό ερώτημα που του τέθηκε, ο κ. Τσίπρας σχολίασε προηγούμενη αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Ο κ. Ανδρουλάκης είπε να μη διορίζουμε κομματικά παιδιά διευθυντές νοσοκομείων, συμφωνώ με αυτήν την πρόταση. Γίνεται πολύ επίκαιρη μετά το δυστύχημα των Τεμπών όπου ένα κομματικό ρουσφέτι, μια παράνομη μετάταξη οδήγησε σε θάνατο 57 ανθρώπους».
O Αλέξης Τσίπρας, για την έκτη ενότητα, σχετικά με τη Νέα Γενιά:
“Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και μπήκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής για δύο λόγους: να μειώσουν τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων και να αβγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων.
Με μία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα περάσουν 20.000 περισσότερα παιδιά στα ελληνικά πανεπιστήμια. Από τις μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες, από τα ιστορικά κινήματα υπάρχουν συνθήματα που γίνονται επίκαιρα γιατί η συνθήκη τα κάνει επίκαιρα”.
Με αυτή την ενότητα, “έκλεισε” ο κύκλος των ερωτήσεων των δημοσιογράφων του debate.
Η τελική τοποθέτηση του Τσίπρα στο debate ήταν:
“Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες ανεξάρτητα αν είναι δεξιοί ή αριστεροί και θέλω να τους απευθυνθώ λέγοντάς τους ότι έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να φέρουν μία μεγάλη αλλαγή γιατί τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας η αδικία έγινε καθεστώς, το εισόδημά εξαντλείται την τρίτη εβδομάδα του μήνα, τα δημόσια νοσοκομεία έμειναν εγκαταλελειμμένα χωρίς γιατρούς, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν μία θηλιά στο λαιμό, πνίγονται στα χρέη, εν μπορούν να περάσουν έξω από τις τράπεζες. Χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σκέφτονται αν θα μπορούν και την επόμενη μέρα να παράγουν στη γη, οι νέες και οι νέοι που βλέπουν τα όνειρά τους να συνθλίβονται, οι περισσότεροι από αυτούς σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα, να πάνε στο εξωτερικό να βρουν μία προοπτική με αξιοπρέπεια, ενώ 700.000 νοικοκυριά αγωνιούν αν την επόμενη ημέρα θα χάσουν τις περιουσίες τους στους πλειστηριασμούς. Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα. Η Ελλάδα της αισχροκέρδειας, της οικογενειοκρατίας, της διαφθοράς, της αδικίας.
Είναι στο χέρι μας να φέρουμε μια μεγάλη αλλαγή. Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με απλή αναλογική αλλά και με απλή λογική. Το πρώτο κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο για να σχηματίσει κυβέρνηση. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ένα πρώτο σημαντικό μεγάλο βήμα για την αλλαγή, για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που θα αλλάξει τα πράγματα, θα αλλάξει τις ζωές μας, θα νοιάζεται για την καθημερινότητα του πολίτη. Μια κυβέρνηση η οποία θα στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα προχωρήσει στην αύξηση των μισθών, στη μείωση των τιμών, στη ρύθμιση των χρεών, στη στήριξη του κοινωνικού κράτους, τη στήριξη των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων, της εργασίας, των ατόμων με αναπηρία, των ανθρώπων της τέχνης και της δημιουργίας. Ξέρουμε και μπορούμε. Κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες που βρέθηκε ποτέ κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά. Κάναμε λάθη. Ναι, κάναμε λάθη, όμως κυβερνήσαμε με εντιμότητα. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, από την κρίση, από τη χρεοκοπία με γεμάτα τα ταμεία. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα στις αγορές. Όμως δεν κυβερνήσοαμε με βάση το πρόγραμμά μας. Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας πρόγραμμα και όχι με τους εξαναγκασμούς της τρόικα. Ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή. Το χρωστάμε στην ιστορία, το χρωστάμε στον ελληνικό λαό. Να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με περισσότερη δικαιοσύνη, δικαιοσύνη για όλους, δικαιοσύνη παντού”.
Μητσοτάκης στο debate: «Συζητώ επέκταση του Market Pass το τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους»
Το DEBATER στα παρασκήνια της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"