Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και αναμένεται να ανέβει το “θερμόμετρο” στη Βουλή.
Πανέτοιμοι είναι βουλευτές και υπουργοί για τη “μάχη” που έρχεται στη Βουλή με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης.
Ήδη οι τόνοι ανέβηκαν από το απόγευμα της Τετάρτης (25/1) όταν και άρχισε η “μάχη” ανάμεσα στα κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να είναι έτοιμος να ξεδιπλώσει όσα “βέλη” έχει στην φαρέτρα του και τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνουν έτοιμοι να αμυνθούν και να περάσουν στην “αντεπίθεση”.
“Καλοδεχούμενη η πρόταση” ήταν η πρώτη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος το προηγούμενο 24ωρο είχε μπαράζ συσκέψεων με συνεργάτες τους στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να χαράξει την γραμμή με την οποία η κυβέρνηση θα ριχθεί στη “μάχη” στη Βουλή.
Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν αυτός που εκπροσώπησε την κυβέρνηση και αποδέχθηκε την πρόταση δυσπιστίας λέγοντας μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: “Σας ευγνωμονούμε γιατί θα έχουμε την δυνατότητα να αντιπαρατεθούμε“.
“Μετωπική” σύγκρουση Γεωργιάδη – Πολάκη
Πάντως η “μάχη” στη Βουλή ξεκίνησε από την Τετάρτη και τις πρώτες ομιλίες όταν υπήρξε μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε Άδωνι Γεωργιάδη και Παύλο Πολάκη που αντάλλαξαν σφοδρά πυρά.
“Λέτε δικαιοσύνη παντού σαν σύνθημα. Όταν σας συμφέρει μόνο; Η ΕΛΑΣ συνέλαβε έναν από τους προσταυτευόμενους μάρτυρες, τον Δεστεμπασίδη. Χάρη στις καταθέσεις του και στην προστασία που του παρείχατε εσείς, εμείς και ο Λοβέρδος κρεμαστήκαμε στα μανταλάκια. Ο Μάξιμος έφαγε τα λεφτά των ανθρώπων. Ένα συγγνώμη ακούσαμε από σας;
Τόσο σας αρέσει η δικαιοσύνη. Αθωώθηκε με βούλευμα 10 – 0 και οι άλλοι δέκα δεν πήγαμε στον δικαστήριο καν. Άρα αθώοι και οι δέκα και δε ζητάτε ακόμη συγνώμη.Παραμένετε άθλια υποκείμενα σκευωροί και ψεύτες και συκοφάντες. Εσείς οι λασπολόγοι έχετε μούτρα να μιλάτε για μας για την δημοκρατία“, τόνισε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.
“Καταλάβαμε γιατί. Στο ειδικό δικαστήριο η γραμματέας του κυρίου Καλογρίτσα κατέθεσε ότι περνάτε σακούλες με μαύρο χρήμα. Και το δικαστήριο αποφάσισε να πάει το θέμα στον οικονομικό εισαγγελέα για το αν τα πήρε τα χρήματα. Το κάνατε πλημμέλημα για να καλύψετε τα μαύρα λεφτά που περνάτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Και είπε ο Καλογρίτσας στο Πολάκη, βούλωσε το είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου. Και τι έκανε ο Πολάκης. Έβγαλε το σκασμό και το βούλωσες τα μαύρα λεφτά του Καλογρίτσα“, συνέχισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
“Ακούστε κύριε Γεωργιάδη. Εσάς μπορεί να σας χρηματοδοτούν επιχειρηματίες. Εμένα όχι. Εγώ προεκλογική εκστρατεία έκανα με τα δικά μου λεφτά” ανέφερε, κάνοντας παράλληλα σήμα στον κ. Γεωργιάδη να κατεβάσει το χέρι του.
“Εγώ βγήκα βουλευτής έχοντας ένα παρελθόν στον δήμο Σφακίων και μία αλλαγή στον τόπο μου που πέντε ζωές να ζήσεις δεν πρόκειται να το κάνεις. Εσένα, μπορεί ιδιοκτήτες μεγάλων ιδιωτικών κέντρων να χρηματοδοτούν την προεκλογική σου εκστρατεία, εγώ κοιτάζω του πάντες στα μάτια γιατί κανείς δε με έχει στο χέρι ποτέ“, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
“Όσον αφορά το συγκεκριμένο, γιατί είσαι συνειδητός και επαγγελματίας ψεύτης, όταν γύρισε ο Καλογρίτσας και είπε αυτήν την κουβέντα, του είπα να βγάλει τον (…) και ότι δε με έχει στο χέρι όπως και κανέναν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μετά τον έπιασαν οι ζαλάδες και ο αρρυθμίες. Σε εμένα τέτοιες κουβεντούλες δε θα πετάς. Δεν κατέθεσε κανείς για εμένα ότι του έδωσε 2 εκατ. σε βαλίτσες ή 70 χιλιάδες στη γραμματέα μου. Επίσης, δεν αθωώθηκες. Ένας διεφθαρμένος εισαγγελέας σε αρχειοθέτησε, δε σε αθώωσε. Δεν τολμούσε να σε αθωώσει. Όλα αυτά “Κυριακή κοντή γιορτή”. Θα ερευνηθούν ξανά τα πάντα” κατέληξε ο κ. Πολάκης.
“Όταν ήμουν μικρός διάβαζα το κόμικ Λούκι Λουκ. Εκεί υπήρχε ένας σκύλος ο Ρανταπλάν. Το χαρακτηριστικό του ήταν ότι του πάταγαν το πόδι στο 1ο καρέ και ούρλιαζε μετά από 30 καρέ. Είχε λίγο αργή αντίδραση. Καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής, γιατί από σήμερα αυτός ο μεγάλος λεβέντης των Σφακίων πρέπει να ονομάζεται Ρανταπλάν.
Σε άρθρο του “Έθνος”, “Καλογρίτσας σε Πολάκη: είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου” και έχει μέσα όλον τον διάλογο, αλλά περιέργως δεν υπάρχει στα πρακτικά της Βουλής όλος ο διάλογος αυτός. Και ερωτώ κ. Πολάκη. Μήνυση στον κ. Καλογρίτσα που σου είπε αυτά του έκανες; Όχι. Έρχεσαι τώρα έναν χρόνο μετά και μου πουλάς μαγκιά; Εσύ σε εμένα;” ανέφερε στη συνέχεια της τοποθέτησης του ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Και συμπλήρωσε: “Αυτός δε που κατέθεσε ότι μου έδωσε επιχειρηματίας 2 εκατ. ονομάζεται Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και είναι σήμερα στη “μπουζού” γιατί έκλεβαν λεφτά των ανθρώπων. Σε αυτόν τον απατεώνα αναφέρεσαι και παίρνεις τοις μετρητοίς αυτήν την κατάθεση και για την οποία έχω αρχειοθετηθεί. Ευτυχώς, κανένας δε σε έχει ορίσει εσένα Πολάκη εισαγγελέα και δικαστή. Άρα τις μαγκιές σου, εάν τις έχεις, να τις δείξεις στον Καλογίτσα και να του κάνεις μήνυση. Ρανταπλάν“.
Φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο ο Παύλος Πολάκης δεν άφησε αναπάντητη αυτή την “παρομοίωση” και απάντησε στον Άδωνι Γεωργιάδη, μέσω ανάρτησης του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
“Με είπες Ρανταπλάν. Δε θα ανταποδώσω, αποκαλώντας σε τον μεγαλύτερο ΚΛΟΟΥΝ που έχει περάσει από τη Βουλή. Δε θα το κάνω γιατί αντιλαμβάνομαι τον πανικό που σε έχει πιάσει πως σε λίγο η χώρα θα απαλλαγεί όχι μόνο από εσάς αλλά και από τους Ντογιάκους και τους Καψιμάληδες. Καταλαβαίνω κακομοίρη μου ότι βλέπεις να έρχεται ΦΥΛΑΚΗ και τρέμεις! Υ.Γ. Άλλωστε μόνο οι χαρακτηρισμοί λαδέμπορας και μαυραγορίτης της κατοχής, σου ταιριάζουν!” έγραψε στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης.
Πρόταση δυσπιστίας: Τι προβλέπουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η πρόταση μομφής κατατίθεται μόνο εάν φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία ζητείται η άρση εμπιστοσύνης.
Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Σώματος.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που η πρόταση φέρει την υπογραφή του απαιτούμενου αριθμού βουλευτών, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση.
Όπως αναφέρεται στον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη 12η νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με το άρθρο 142, η συζήτηση ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν, ενώ έως το τέλος της τοποθέτησής τους συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή κάποιου μέλους της, πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Σημειώνεται, τέλος, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά πρόταση μομφής, εάν δεν έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Δείχνει το “άγριο πρόσωπο” της η κακοκαιρία – Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες
Συναγερμός στην Ζάκυνθο – Φωτιά σε μονοκατοικία
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"