Αγαπηδάκη: Από Σεπτέμβριο 175 ΚΟΜΥ και 305 σταθμοί τηλεϊατρικής θα καλύπτουν τις ανάγκες σε απομακρυσμένες περιοχές

Μια νέα αντίληψη δημόσιας υγείας

Αγαπηδάκη: Από Σεπτέμβριο 175 ΚΟΜΥ και 305 σταθμοί τηλεϊατρικής θα καλύπτουν τις ανάγκες σε απομακρυσμένες περιοχές
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στάθηκε στην ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας όλων των πολιτών ανεξάρτητα αν μένουν σε αστικά κέντρα ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε Από τον Σεπτέμβριο του 2025 οι ΚΟΜΥ θα καλύπτουν, με σύγχρονο και συστηματικό τρόπο τις ανάγκες των Ελλήνων, με 175 κλιμάκια τα οποία αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας φιλοσοφίας, «κανένας ασθενής μόνος του, όπου και εάν βρίσκεται», επεκτείνεται διαρκώς το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής και Κατ’ Οίκον Παρακολούθησης, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

«Ένα εντελώς νέο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο για τη δημόσια περίθαλψη υγείας στην πατρίδα μας άνοιξε εδώ και λίγους μήνες. Ήδη μέσα σε σχεδόν τρεις μήνες, οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ έχουν πάει σε πάνω από 75 σημεία (σε ορεινές, αστικές, ημιαστικές και νησιωτικές περιοχές)», αναφέρει η κυρία Αγαπηδάκη.

Σχολιάζοντας τη σημασία της τομής στις πολιτικές δημόσιας υγείας την οποία επιφέρει η ανάπτυξη των Κινητών Μονάδων Υγείας σε όλη την ελληνική επικράτεια, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όπως και στον Έβρο, τα Άγραφα και τόσες άλλες περιοχές, έτσι και στην Ευρυτανία, σε μία από τις πιο ορεινές και απομονωμένες περιοχές της χώρας μας, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η φροντίδα υγείας φτάνει παντού. Οι Κινητές Ομάδες Υγείας και οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής φέρνουν τον γιατρό στο σπίτι τού κάθε πολίτη, ακόμη κι αν ζει σε ένα μικρό χωριό με δύσκολη πρόσβαση. Μαζί με τον πρωθυπουργό, δίνουμε λύσεις στα σημαντικά ζητήματα στον τομέα της υγείας, όπως η πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, η υποστήριξη των χρονίων πασχόντων και η ενίσχυση των τοπικών δομών υγείας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε, με συνέπεια και σχέδιο, ώστε κάθε πολίτης, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, να νιώθει ότι η Πολιτεία βρίσκεται δίπλα του».

Μια νέα αντίληψη δημόσιας υγείας

«Το πρόγραμμα των Κινητών Ομάδων Υγείας αποτελεί ένα από τα πλέον καινοτόμα και φιλόδοξα προγράμματα της κυβέρνησης στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Η διοίκηση του Υπουργείου Υγείας θεωρεί τις ΚΟΜΥ σαν μια εμβληματική, ποιοτική αλλαγή, ένα πρόγραμμα-“game changer” με ευρύτερες επιπτώσεις, σε πρακτικό αλλά και συμβολικό επίπεδο, καταρρίπτοντας παγιωμένες αντιλήψεις για το τι είναι εφικτό και τι όχι στην ελεύθερη πρόσβαση, όλων των Ελλήνων πολιτών, χωρίς καμία εξαίρεση ή πρόσκομμα, στις δωρεάν υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας φροντίδας για την υγεία. Επίσης, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που λειτουργεί καθημερινά, δεν είναι απλώς ένα σχέδιο για το μέλλον ή ένας ευσεβής πόθος. Αντιθέτως, στο πλαίσιο των μέχρι στιγμής δράσεών τους, από την έναρξη των πιλοτικών δράσεων, μόλις από τον περασμένο Φεβρουάριο και έως το μέσον του φετινού Ιουλίου, με τη βοήθεια των ΚΟΜΥ έχουν εξεταστεί συνολικά πάνω από 2.000 πολίτες, σε 75 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας».

Το προβλέπει ο σχεδιασμός για τις Κινητές Μονάδες Υγείας

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για τις Κινητές Μονάδες Υγείας προβλέπει ότι ο συνολικός αριθμός τους θα φτάσει τις 175 και θα στελεχώνονται από 1.000 γιατρούς, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες επαγγελματιών υγείας. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2025 οι ΚΟΜΥ θα καλύπτουν, με σύγχρονο και συστηματικό τρόπο τις ανάγκες των Ελλήνων, με 175 κλιμάκια τα οποία αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα.

«Επίσης, οι ΚΟΜΥ βρίσκονται σε διαρκή συστηματική περιοδεία των περιοχών που έχουν αναλάβει, δεν περιορίζονται σε άπαξ επισκέψεις, αλλά επιστρέφουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε μέρη από όπου έχουν ήδη περάσει, προκειμένου να καταστεί εφικτή η παρακολούθηση της κατάστασης υγείας και των αναγκών των κατοίκων της εκάστοτε περιοχής. Και, όπως εξυπακούεται, να καλλιεργείται το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες, με τον εξοστρακισμό της αγωνίας και του παραπόνου που συνεπάγεται η παραμέληση», τονίζει η κυρία Αγαπηδάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επεκτείνεται διαρκώς το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής και Κατ’ Οίκον Παρακολούθησης

Παράλληλα, σε στενή συνάφεια με τις ΚΟΜΥ και στο πλαίσιο της ίδιας φιλοσοφίας, του «κανένας ασθενής μόνος του, όπου και εάν βρίσκεται», έχει τεθεί σε ενέργεια και επεκτείνεται διαρκώς το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής και Κατ’ Οίκον Παρακολούθησης, με στόχο να καλυφθούν αποτελεσματικά οι ανάγκες των κατοίκων σε απομακρυσμένες, νησιωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας, αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

«Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο δίκτυο, το οποίο θα αριθμεί συνολικά 305 Σταθμούς Τηλεϊατρικής “Ιατρού-Ασθενούς” (έχουν ήδη εγκατασταθεί οι 279) και 35 Σταθμούς Τηλεϊατρικής “Ιατρού-Συμβούλου”, η εγκατάσταση των οποίων έχει ολοκληρωθεί εντελώς και 3.000 συστήματα κατ’ οίκον ιατρικής παρακολούθησης τα οποία ήδη έχουν παραληφθεί και επιτρέπουν στον ιατρό να διενεργεί εξετάσεις και να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τον ασθενή, χωρίς ο τελευταίος να χρειάζεται να μετακινηθεί από το σπίτι του», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Αγαπηδάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αποτελέσματα της συστηματικής εφαρμογής της τηλεϊατρικής στις Οινούσσες στο πλαίσιο πιλοτικής δοκιμής για την περαιτέρω βελτίωση του προγράμματος στις λεπτομέρειές του, δείχνουν, σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη, τη σημασία της νέας αυτής υπηρεσίας: Με τις εξ αποστάσεως διαγνωστικές μεθόδους διαπιστώθηκε ότι στο νησί υπήρχαν 123 άτομα με οδοντιατρικά προβλήματα που έχρηζαν άμεσης φροντίδας, εξού και διοργανώθηκε αποστολή, η οποία παρείχε 330 θεραπευτικές πράξεις σε διάστημα 6 ημερών.

Σε ακόμη 50 άτομα από τον μόνιμο πληθυσμό των Οινουσσών διαγνώστηκαν πνευμονολογικά προβλήματα και πραγματοποιήθηκαν συνταγογραφήσεις, αξιολογήσεις μέσω σπιρομετρήσεων, ενίοτε και παραπομπές για περαιτέρω απεικονιστικό έλεγχο. Επίσης, έγιναν εξειδικευμένες παρεμβάσεις από οφθαλμίατρο, δερματολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο, οι οποίες κάλυψαν συνολικά πάνω από 200 πολίτες της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γενικότερα, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής και Κατ’ Οίκον Παρακολούθησης καθιστά εφικτή και εύκολη τη διενέργεια μιας ποικιλίας κλινικών εξετάσεων, καθώς και τη συνακόλουθη διάγνωση τυχόν παθήσεων εξ αποστάσεως, την υποστήριξη των ίδιων των γιατρών από εξειδικευμένους συναδέλφους τους και επιστήμονες, τη μείωση του κόστους και της ταλαιπωρίας από μετακινήσεις, ειδικά για τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, «η τηλεϊατρική και ευρύτερα οι προηγμένες εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας στον τομέα της ιατρικής επιστήμης γίνονται πλέον καταλύτης για την πραγμάτωση ενός οράματος, το οποίο έως πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε χιμαιρικό και άπιαστο: Την ισότιμη πρόσβαση σε ένα πρωταρχικής αξίας δημόσιο αγαθό, τη δωρεάν δημόσια υγεία. Ως θεμελιώδη προϋπόθεση για την άμβλυνση των ανισοτήτων, ακόμη και εκείνων που προκύπτουν εκ των πραγμάτων, όπως π.χ. η απόσταση από τα αστικά κέντρα. Μέχρι του σημείου που δεν θα υπάρχουν πια Έλληνες που θα νιώθουν “πολίτες β’ κατηγορίας” ανεξαρτήτως εάν ζουν στην περιφέρεια, στα βουνά ή στην άγονη νησιωτική γραμμή», καταλήγει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ