Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Θεοδώρα Τζάκρη, εξέφρασε προσωπικές απόψεις μιλώντας για την ψήφο των ομογενών χωρίς κριτήρια- αυτό φαίνεται εξάλλου από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δική του πρόταση, διαφορετική από αυτή του Μάκη Βορίδη ο οποίος έσπευσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την «πατάτα» της βουλευτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

Από την άλλη πλευρά, δεν χωρά αμφιβολία ότι η πρόταση Βορίδη εμπεριέχει ένα ισχυρό πολιτικό συμβολισμό.  

Η ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων, ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία 288 βουλευτών. Επί συνόλου 296 παρόντων, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 288, έναντι επτά κατά και ένας παρών. Κάποιες αλλαγές στο νομοσχέδιο, είχαν γίνει αφού υιοθετήθηκαν από τη ΝΔ προτάσεις του ΚΚΕ.   

Η ιστορική αυτή πλειοψηφία, έδωσε στην κυβέρνηση μια εικόνα πολιτικής κυριαρχίας ειδικά στον χώρο του κέντρου τον οποίο διεκδικεί σταθερά.  

Σήμερα, η πρόταση Βορίδη, μόλις 28 μήνες μετά, δείχνει μια στροφή προς τη σκληρή δεξιά. Η πολιτική της συναίνεσης εγκαταλείπεται και τη θέση της παίρνει η πολιτική της πυγμής. Είναι απορίας άξιο γιατί έγινε αυτό, μιας και ο νόμος δεν πρόκειται να αλλάξει: χρειάζεται πλειοψηφία 200 βουλευτών τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ μαζεύουν εκατόν ένα.  

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις