Μπαράζ ελέγχων πραγματοποιούν οι ελεγκτικές Αρχές του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο να εντοπίσουν τόσο περιπτώσεις αθέμιτης κερδοφορίας όσο και για παραπλανητικές εκπτώσεις. Στο στόχαστρο των ελεγκτικών κλιμακίων έχουν μπει πολυεθνικές εταιρείες, εισαγωγείς, χονδρέμποροι και λιανέμποροι. 

Ήδη έχει δοθεί εντολή στις ελεγκτικές Αρχές του υπουργείου Ανάπτυξης να προβούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους, οι οποίοι μεταξύ άλλων, εστιάζονται και στις τιμές που πωλούνται βασικά αγαθά στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία και η Ισπανία. Δεν είναι εξάλλου λίγες οι περιπτώσεις όπου βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα, τα είδη προσωπικής περιποίησης και υγιεινής τα οποία πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα σε σχέση για παράδειγμα με την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι θα εστιασθούν στα συγκεκριμένα προϊόντα, οι τιμές των οποίων δημιουργούν υπόνοιες για αθέμιτη κερδοφορία. Δηλαδή προϊόντα τα οποία πωλούνται ακριβότερα στην χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως της νότιας Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει επιβάλλει υψηλά πρόστιμα σε 4 πολυεθνικές εταιρείες. Εκτός όμως από τους ελέγχους για αθέμιτη κερδοφορία, συνεχίζονται και οι έλεγχοι για πλασματικές, στο περιθώριο και της εκπτωτικής περιόδου, της Black Friday αλλά και της Cyber Monday. Έλεγχοι που γίνονται με την βοήθεια της τεχνολογίας καθώς πλέον υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχονται σε καθημερινή βάση οι τιμές σε χιλιάδες προϊόντα. Ουσιαστικά έχει στηθεί ένα μεγάλο ηλεκτρονικό «δίχτυ» προστασίας για τους καταναλωτές, οι οποίοι πλέον είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στις καθημερινές τους αγορές. 

Δυσεπίλυτο πρόβλημα  

Το πρόβλημα της ακρίβειας συνεχίζει να υφίσταται προκαλώντας πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις προσφορές και οι όποιες εκπτώσεις γίνονται από τις βιομηχανίες να περνούν στην πλειονότητά τους στην τιμή των προϊόντων, έτσι ώστε να γίνεται και πιο εύκολα και η σύγκριση των τιμών από τους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή αναμένονται και τα αποτελέσματα από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε προϊοντικές κατηγορίες όπως είναι δημητριακά, το γάλα, ο καφές, οι μαρμελάδες, τα ροφήματα και τα τυριά. Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης αναφορικά με την μείωση τιμών κατά τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον 6 μήνες, όπως όλα δείχνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεπεράσουν τα 1.000 προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Γνώστες της ελληνικής αγοράς μάλιστα επισημαίνουν ότι το μόνο που μπορεί να γίνει αναφορικά με την ακρίβεια είναι η διαχείρισή της, δηλαδή να ληφθούν κάποια συγκεκριμένα μέτρα που θα περιορίσουν το πρόβλημα. 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Χρυσοχοΐδης έπαψε από τα καθήκοντά της τη διοικήτρια του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου»

Επιμένει ο Σούνακ για την ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη: Δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις – Τον κατακεραυνώνει ο Κιρ Στάρμερ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις