Αρνητές και νέες ταυτότητες, μια νέα κατηγορία πολιτών εισήχθη στον δημόσιο διάλογο. Η κατηγορία αυτών των πολιτών χαρακτηρίζεται από συνωμοσιολόγους, φανατικούς, άτομα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα και στον χαρακτήρα, τα οποία δεν είναι πολύ κοινότοπα. Τα είχαμε πάντοτε, μια ιστορία πολύ παλιά. Αν κοιτάξουμε τον παγκόσμιο χάρτη θα δείτε ότι αυτά τα άτομα προϋπήρχαν. Συνήθως είναι υποβόλιμα, χωρίς ιδιαίτερη γνώση και εύκολα να παρασυρθούν από το καθετί. Η επανάληψη των λέξεων γίνεται εμμονή.

Παραδείγματος χάρη ένα τέτοιο άτομο όταν ακούσει διάφορες ιστορίες που επαναλαμβάνονται τις κάνει δικές του και δεν τις απορρίπτει. Τα άβουλα επίσης άτομα μπορούν να χειραγωγηθούν από τον κάθε ένα. Υπάρχουν φυσικά και οι θρησκόληπτοι που μετατρέπουν την πίστη σε φανατισμό και οι συνωμοσιολόγοι που έλκονται από τις «ιστορίες για άγριους».

Έχει αναπτυχθεί όμως μια καινούργια «κάστα» ατόμων. Εδώ πρέπει να δείξουμε πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Τι πάει να πει αυτό… Δυστυχώς, κάποιοι πονηροί και επιτήδιοι αποζητούν τη δημοσιότητα και μέσα από αυτή την εξουσία. Η εξουσία μπορεί να είναι από ένα «καρεκλάκι», μέχρι μια «μεγάλη πολυθρόνα». Αν αυτό έχει και χρήματα, τότε προσπαθούν από τις παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων να παρασύρουν και άλλα άτομα και να δημιουργήσουν ομάδες επιρροής και ελέγχου, ζητώντας φυσικά και κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα.

Στην τελευταία Βουλή για παράδειγμα, μπήκανε άτομα τελείως άγνωστα που κατόρθωσαν να δημιουργήσουν κόμματα με αρκετές ψήφους αλλά και αρκετές ιδιαιτερότητες.

Όλους αυτούς που βλέπουμε στους δρόμους για τις νέες ταυτότητες, ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες. Είναι πολύ εύκολο να μιλήσουμε για ψυχικά αρρώστους. Αλλά οι ασθενείς δεν διαδηλώνουν για τέτοια θέματα, γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η θεραπεία τους.

Άτομα με γνώση και μόρφωση, που δυστυχώς υπάρχουν, ή αποσκοπούν στη δημοσιότητα ή είναι διαταραγμένα στην προσωπικότητα τους και φυσικά όχι άρρωστα. Αυτά τα άτομα, θεωρώ ότι είναι τα πιο επικίνδυνα.

*Γράφει ο ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας

Ειδήσεις σήμερα:

Η κόρη της Ιωάννας Μαλέσκου έγινε τεσσάρων μηνών – Οι φωτογραφίες από τις διακοπές τους στη Σαντορίνη

Τι να κάνεις εάν φας κάτι χαλασμένο

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις