Η προγραμματισμένη για τις 27 Απριλίου έναρξη της πενταμερούς συνάντησης για την Κύπρο έχει ως σκοπό τον προσδιορισμό ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου διαλόγου λύσης, σε προβλεπόμενο χρονικό ορίζοντα. Η επίτευξη ενός τέτοιου πλαισίου μοιάζει για την ώρα αδύνατη, λαμβάνοντας υπόψη την διεύρυνση της απόκλισης των δύο μερών, λόγω των διαρκώς αυξανόμενων απαιτήσεων της Άγκυρας.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει δυναμιτίσει με προκλήσεις και το κυπριακό ζήτημα. Την ίδια στιγμή που δηλώνει θιασώτης του διαλόγου σε ήρεμα νερά, η Άγκυρα προωθεί ανοικτά τη λύση της διχοτόμησης, απαιτεί υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κοινότητα και απειλεί με το άνοιγμα των Βαρωσίων. Συνεχίζοντας την προσπάθεια εκφοβισμού, δηλώσεις τούρκων ανώτατων αξιωματούχων θυμίζουν την ετοιμότητα των τουρκικών ερευνητικών, γεωτρυπικών και πολεμικών πλοίων, ενώ δεν διστάζουν να διαρρέουν ακόμη και σχέδια προσάρτησης των κατεχομένων με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Τουρκική διπλωματία προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρεί την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός των διεργασιών.

Η Άγκυρα πιθανά να ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα – μία παγίδα για την Ελληνική πλευρά. Είναι πιθανή εκ μέρους της Τουρκίας η επίρριψη της ευθύνης για το διαφαινόμενο αδιέξοδο στην ελληνική πλευρά και η επιστροφή των γεωτρύπανων στην Κυπριακή ΑΟΖ, απευθύνοντας ταυτόχρονα πρόσκληση στην Ελλάδα για το επόμενο βήμα των διερευνητικών επαφών. Εμφανής στόχος τους θα είναι η δημιουργία ρήγματος στο ελληνικό μέτωπο.

Κύπρος και Ελλάδα φαίνονται αποφασισμένες στην διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, της μίας κυριαρχίας, ιθαγένειας και διεθνούς εκπροσώπησης, με κατάργηση των εγγυήσεων και απομάκρυνση των Τουρκικών στρατευμάτων. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η προώθηση της λύσης εντός του πλαισίου αποφάσεων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Σε επίπεδο τακτικής και δεδομένης της αδιαλλαξίας των Τούρκων, η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει στο να αναδείξει την παραβατικότητα της Τουρκίας, όπως έκανε και ο κ. Δένδιας στην Άγκυρα, χωρίς όμως να δώσει άλλοθι στην Τουρκία να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία προσέγγισης και προχωρήσει πάλι σε παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ.

*Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος είναι Διεθνολόγος, ερευνητής του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις