Έπειτα από τη μεγάλη παραίτηση, το νέο φαινόμενο στην αγορά εργασίας είναι το «ghosting» από το οποίο δεν υποφέρουν μόνο οι ερωτευμένοι, αλλά και οι εργοδότες. Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στις δημογραφικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με έρευνα της εργασιακής πλατφόρμας Indeed, για «ghosting» από τον εργαζόμενο μπορεί να γίνει λόγος όταν Ο εργοδότης θεωρεί ότι έχει βρει τον κατάλληλο υποψήφιο και κλείνει ραντεβού για interview ή για την πρώτη μέρα στη δουλειά, αλλά ο φέρελπις υποψήφιος δεν εμφανίζεται. 

Συγκεκριμένα, το 83% των εργοδοτών έχει έρθει αντιμέτωπο με συμπεριφορές «ghosting», ενώ το 56% συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι «το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί τον προηγούμενο χρόνο», το 25% καταγράφει ένα κρούσμα «ghosting» «τουλάχιστον μία φορά τον μήνα», και το 8% υποστηρίζει ότι πρόκειται για καθημερινό φαινόμενο!

Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή τη συμπεριφορά των εργαζομένων στην έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, στο γεγονός πως οι εργαζόμενοι με υψηλή επαγγελματική εξειδίκευση αποτελούν σπάνιο αγαθό, σχεδόν τόσο σπάνιο όσο και στις εποχές του οικονομικού θαύματος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στον αριθμό των προτάσεων για δουλειά που δέχονται οι υποψήφιοι, ο οποίος και έχει αυξηθεί.

Ανησυχούν μάλιστα ότι το φαινόμενο θα ενταθεί στα επόμενα χρόνια λόγω του δημογραφικού προβλήματος. Όταν οι baby boomers βγουν στη σύνταξη και τους διαδεχθεί η «Γενιά Ζ», τότε είναι που θα αρχίσουν τα σοβαρά προβλήματα στην αγορά εργασίας.

*Γράφει ο Γιάννης Καρούζος, Δικηγόρος – Εργατολόγος

Ειδήσεις σήμερα:

Κασσελάκης: «Θα κερδίσω τις εκλογές αλλά θέλω χρόνο» – «Ο Τσακαλώτος διαβάζει το καταστατικό όπως τον βολεύει»

Συλλήψεις δύο Τούρκων: Η εμπλοκή στην τρομοκρατία και τα σχέδια για επίθεση στον Ερντογάν στην Αθήνα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις