Η φοροδιαφυγή είναι το διαχρονικότερο πρόβλημα της ελληνικής Οικονομίας. Καμία κυβέρνηση έως ώρα δεν κατάφερε να την περιορίσει αισθητά, καθώς από την μια δεν ήθελε να διακινδυνέψει να χάσει τα «σίγουρα» έσοδα για τα κρατικά ταμεία και από την άλλη δεν τολμούσε να ασκήσει πιέσεις σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Ακόμη και οι καλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την πληρωμή του ΦΠΑ, οφείλονται στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πληρωμές με κάρτες και μέσω τραπεζών.

Το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αναμένεται να έχει ψηφισθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Και μέχρι τότε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει το χρονικό περιθώριο να προβεί σε όποιες αλλαγές ή προθήκες θεωρεί αναγκαίες. Ένα νομοσχέδιο που δεν βάζει το μαχαίρι… στο κόκκαλο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ωστόσο εξασφαλίζει ότι οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν το ελάχιστο σε φόρους. Έτσι λοιπόν, το κράτος χωρίς να «επιβαρυνθεί» με χιλιάδες ελέγχους, καλεί τους επαγγελματίες να πληρώσουν βάσει μαχητού τεκμαρτού υπολογισμού ετήσιο φόροι που φτάνει τα 1.444 ευρώ.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να περιορίσει την φοροδιαφυγή είναι αρκετά. Η απάντηση είναι «όχι».

Όσο ο ΦΠΑ είναι στο 24%, λίγοι επαγγελματίες θα είναι εκείνοι που θα εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις και ακόμη λιγότεροι θα είναι οι καταναλωτές που θα ζητούν να πληρώσουν το ¼ της τιμής της υπηρεσίας ή του προϊόντος που αγοράσουν σε ΦΠΑ. Προσωπικά δεν ανήκω σε εκείνους τους πολίτες που πιστεύουν ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις για τον περιορισμός της φοροδιαφυγής ή της ακρίβειας για παράδειγμα. Εκτιμώ όμως ότι εάν γίνονταν περισσότεροι έλεγχοι, εάν ο ΦΠΑ ήταν χαμηλότερος και οι πολίτες πλήρωναν τους φόρους ανάλογα με τα έσοδα αλλά και τις δαπάνες που έχουν, τότε η φοροδιαφυγή δεν θα ήταν τόσο έντονη στην χώρα μας.

Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση περιορίζει την κριτικής της σε ανούσιους λαϊκισμούς, που πλέον δεν πείθουν την πλειονότητα των πολιτών, οι οποίοι απαιτούν από την αξιωματική αντιπολίτευση ξεκάθαρες τοποθετήσεις και λύσει.

Στο δια ταύτα: Η κυβέρνηση έκανε το ελάχιστο που μπορούσε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν τους ελάχιστους φόρους και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την ελάχιστη αντιπολίτευση.

Έστω και τώρα θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ότι μεγάλα θέματα όπως είναι αυτό της φοροδιαφυγής απαιτούν εθνική συνεννόηση. Γιατί η μείωση της φοροδιαφυγής μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την εικόνα της χώρας και την ζωή των πολιτών. Το κράτος θα αποκτήσει έσοδα με τα οποία θα μπορέσει να ασκήσει κοινωνική πολιτική με μεγαλύτερη ευκολία ενώ παράλληλα θα υπάρξει και αίσθημα δικαίου ανάμεσα στους πολίτες.      

*Γράφει ο οικονομικός συντάκτης του debater.gr, Δημήτρης Χριστούλιας

Ειδήσεις σήμερα:

Συγκλονιστικά τα στοιχεία της Eurostat: Στην Ελλάδα το χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα από όλη την Ευρώπη

Αυτός είναι ο γνωστός τράπερ που συνελήφθη με κοκαΐνη στο Πεδίον του Άρεως

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις