Η Μαρία Κάλλας, η σοπράνο και ντίβα του 20ου αιώνα που λατρεύτηκε όσο λίγες σε όλο τον κόσμο, σαν σήμερα “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών μετά από καρδιακή προσβολή.
Η ζωή της ήταν γεμάτη δόξα, επιτυχία, διακρίσεις και λεφτά, όμως η ίδια δεν γνώρισε ποτέ την πραγματική αγάπη και πίσω από τα φώτα της σκηνής και της δημοσιότητας κρύβονταν τραγικές στιγμές, από σεξουαλική κακοποίηση, βίαιες συμπεριφορές και εξαπατήσεις από τα πιο κοντινά της πρόσωπα.
Με αφορμή την επέτειο της ημερομηνίας του θανάτου της ας θυμηθούμε σημεία-σταθμούς στην ζωή και την καριέρα της μεγάλης καλλιτέχνιδος:
-To πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία Σοφία Άννα Καικιλία Καλογεροπούλου
-Γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στην Αμερική στη Νέα Υόρκη και ήταν κόρη φαρμακοποιού. Οι γονείς της είχαν μετακομίσει στην Αμερική προς αναζήτηση καλύτερου τρόπου ζωής.
-Σε ηλικία 11 ετών κερδίζει το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό παιδικών φωνών.
-Ο πρώτος της ρόλος ήταν η “Σαντούτσα” στην όπερα του Μασκάνι “Καβαλερία Ρουστικάνα”, σε μια παράσταση των μαθητών του Εθνικού Ωδείου όπου σπούδαζε.
-Το 1940 η Μαρία Κάλλας ξεκίνησε να εργάζεται στη Λυρική Σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου και το 1945 πρωταγωνίστησε στην “Τόσκα” και στη συνέχεια σε πολλά ακόμα σπουδαία έργα.
-Το 1947 και μετά από δύο χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών για καριέρα στο εξωτερικό, καταφέρνει να τραγουδήσει στην “Τζιοκόντα”, σε έναν από τους σπουδαιότερους λυρικούς χώρους της Ιταλίας. Στην πρεμιέρα μάλιστα πέφτει και τραυματίζει στον αστράγαλο της, ωστόσο αυτό αποτελεί και το πρώτο της σημαντικό βήμα στην καριέρα της.
-Το 1949 παντρεύεται τον κατά πολύ μεγαλύτερο της, βιομήχανο Τζιανμπατίστα Μενεγκίνι, και με τη βοήθεια του η καριέρα της απογειώνεται τα επόμενα χρόνια.
-Το 1951 εμφανίζεται στη “Σκάλα” του Μιλάνο και μετά στην Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης.
-Η ίδια έχει αρχίσει να λατρεύεται και οι πάντες υποκλίνονται στο ταλέντο της.
-Το καλοκαίρι του 1957 εμφανίζεται στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και αποθεώνεται!
-Το 1958 ξεκινάει η πτώση στην πορεία της και την ίδια χρονιά η “Σκάλα” του Μιλάνου διακόπτει το συμβόλαιο μαζί της.
-Την ίδια χρονιά γνωρίζει και τον επόμενο άντρα που την σημάδεψε στη ζωή της, τον Έλληνα κροίσο, Αριστοτέλη Ωνάση, σε μια παράσταση στο Λονδίνο στην οποία συνεργάστηκε με τον Αλέξη Μινωτή και τον Γιάννη Τσαρούχη.
-Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η καριέρα της στα Ιταλικά θέατρα έχει οριστικά τελειώσει.
-Οι εμφανίσεις της μετά το 1962 γίνονται σπάνιες και το 1965 αποσύρεται οριστικά από τις λυρικές παραστάσεις. Μάλιστα, σε μια εμφάνιση της κατέρρευσε επί σκηνής στην τρίτη πράξη της όπερας του Μπελίνι και μεταφέρθηκε σε λιπόθυμη κατάσταση στο καμαρίνι της.
-Παίρνει διαζύγιο από το μεγιστάνα σύζυγο της και ζει ένα μεγάλο και ταραχώδη έρωτα με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Η ίδια ελπίζει ότι θα την ζητήσει σε γάμο μετά το χωρισμό της από τον Μενεγκίνι, όμως εκείνος το 1968 παντρεύεται την Τζάκι Κένεντι και αυτό την βυθίζει σε τεράστιο πόνο.
-Το 1969 κάνει κάποιες προσπάθειες να επανέλθει στον καλλιτεχνικό χώρο. Παίζει σε κινηματογραφικές παραστάσεις, διδάσκει όπερα και ηχογραφεί δίσκους.
-Στις 11 Δεκεμβρίου 1974 κάνει την τελευταία της εμφάνιση στην πόλη Σαπόρο της Ιαπωνίας.
-Από εκείνη τη χρονιά και μετά σπάνια βγαίνει από το διαμέρισμα της στο Παρίσι και τελικά στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 πεθαίνει από καρδιακή προσβολή.
Η ιαπωνική ρομποτική τα κατάφερε και πάλι – Το πρώτο ρομπότ που μπορεί να γελά είναι γεγονός
Κλείνουν σταθμοί του Μετρό την Κυριακή – Δείτε πού κατεβαίνουν ρολά
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"