Η ζήλεια είναι ένα συναίσθημα που έχουμε αρκετοί άνθρωποι, ωστόσο ο τρόπος που την εκδηλώνει ο καθένας και ο βαθμός που την νιώθει διαφέρει. Για κάποιους είναι μέρος του ερωτικού παιχνιδιού μέσα σε μια σχέση και ζηλεύοντας δείχνουν το ενδιαφέρον προς το ταίρι του.
Μικρά σημάδια ζήλειας που απλά μας δίνουν επιβεβαίωση λοιπόν, δεν προκαλούν προβλήματα σε μια σχέση ούτε ταλαιπωρούν το άτομο που την αισθάνεται και αυτό είναι υγιές.
Το πρόβλημα ξεκινάει όταν τα όρια ξεπερνιούνται και αυτή μετατρέπεται σε παθολογική. Όταν δηλαδή δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας, κάνουμε διαρκώς αρνητικές σκέψεις, γινόμαστε καχύποπτοι και κτητικοί με τους άλλους και έχουμε φοβίες σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί.
Ο άνθρωπος που ζηλεύει υπερβολικά, δυστυχώς, έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και ουσιαστικά προβάλλει στον σύντροφο του τη δική του ανασφάλεια. Σε αυτήν την περίπτωση βρίσκεται διαρκώς σε μια κατάσταση όπου ψάχνει να βρει τα αρνητικά στον άλλον, δεν ζει και δεν ευχαριστιέται το τώρα και γενικότερα ταλαιπωρεί τόσο τον ίδιο όσο και το άλλο πρόσωπο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά τσακωμοί και έντονη δυσφορία μέσα στη σχέση πράγμα που αργά ή γρήγορα φέρνει τη ρήξη που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο χωρισμό.
Πως όμως μπορούμε να διαχειριστούμε τη ζήλεια, όταν “ξυπνάει με άγριες διαθέσεις” μέσα μας και να ελέγξουμε τον εαυτό μας:
1)Το πρώτο βήμα και πιο σημαντικό είναι να αντιληφθούμε και να αναγνωρίσουμε αυτό που αισθανόμαστε και να το παραδεχτούμε στον εαυτό μας. Έχοντας επίγνωση της συναισθηματική μας κατάστασης θα μπορέσουμε να σκεφτούμε τις σκέψεις και τις πραγματικές αιτίες που το προκαλούν, και έτσι θα διαχωρίσουμε τα πραγματικά γεγονότα από τα σενάρια που πλάθουμε στο μυαλό μας.
2) Σε δεύτερη φάση προσπαθούμε να σκεφτούμε την ποιότητα της σχέσης που έχουμε δημιουργήσει με το σύντροφο μας. Μπαίνουμε δηλαδή στη διαδικασία να κάνουμε έναν απολογισμό και να σκεφτούμε όλους τους καλούς και σωστούς λόγους για τους οποίους είμαστε μαζί με αυτόν τον άνθρωπο. Αναπολούμε καλές στιγμές ή συμπεριφορές του που αξίζουν πραγματικά την εμπιστοσύνη μας. Βάζουμε έτσι σε μια λογική σειρά το μυαλό και τις σκέψεις μας και δεν αφήνουμε το παράλογο να μας συνεπάρει.
3) Αμέσως μετά από τα παραπάνω επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας. Αφού σκεφτούμε όλα τα θετικά που έχει ο σύντροφος μας στη συνέχεια είναι πολύ σημαντικό να θυμηθούμε και τα δικά μας προτερήματα. Δίνοντας αξία στον εαυτό μας, υπενθυμίζουμε σε εμάς τους ίδιους τα μοναδικά χαρακτηριστικά που έχουμε και εκτιμάει το ταίρι μας και γι’ αυτό επιλέγει να συνεχίζει μια σχέση μαζί μας. Έτσι μειώνουμε την προσωπική ανασφάλεια, αισθανόμαστε πιο σίγουροι για εμάς και το παράφορο συναίσθημα της ζήλειας δεν έχει θέση ούτε στο μυαλό, ούτε στην ψυχή μας.
Επιπλέον, είναι πάρα πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας στο σύντροφο μας και να εκδηλώνουμε με ήρεμο και λογικό τρόπο, τους λόγους που μπορεί να μας προκαλούν μεγάλη ζήλεια. Μέσα από τη συζήτηση μπορεί ο σύντροφος μας να μάθει να μην κάνει κάποια πράγματα, τα οποία μας ενοχλούν, τα οποία όμως δεν γνώριζε μέχρι τώρα! Δεν σκεφτόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο και τίποτα δεν είναι αυτονόητο, αυτό πρέπει να το θυμόμαστε σε όλη την πορεία κάθε σχέσης.
Τέλος, αν η διαχείριση της ζήλειας μας φαίνεται κάτι αδύνατον, τότε μπορούμε να πάρουμε τη γνώμη ενός ειδικού για να βοηθηθούμε. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα αρνητικό συναίσθημα να μας ταλαιπωρεί. Η ψυχική μας υγεία είναι πολύ σημαντική για να έχουμε μια ευτυχισμένη ζωή και ο τρόπος να το πετύχουμε υπάρχει, αρκεί να προσέχουμε τον εαυτό μας και να τον φροντίζουμε, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά!
Την Τετάρτη η κηδεία του αδικοχαμένου Πάνου Νάτση – Συντετριμμένος ο καλλιτεχνικός κόσμος (vid)
Άγρια κόντρα μεταξύ Light και Snik στα social media – O “Snik The Fousta” και οι απειλές (vids)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"