Ο Μίκης Θεοδωράκης κατάφερε να φτάσει το έργο του στα πέρατα της γης, ενώ αξέχαστη θα μείνει η μελωδία της χολιγουντιανής ταινίας “Serpico” με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο.

Ο αμερικανός ηθοποιός μίλησε στο MEGA για την απώλεια του μεγάλου δημιουργού, ενώ ανάφερε ως τεράστιο δώρο το έργο που άφησε πίσω του. Συγκεκριμένα ο ηθοποιός είπε:

Θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα τη μουσική για το Σέρπικο. Ήταν στο γραφείο του παραγωγού στο Μανχάταν, στον 16ο όροφο που είχαμε θέα τον ορίζοντα, και τότε έπαιξε το σάουντρακ. Φυσικά κατευθείαν όταν έμαθα για τον θάνατό του, αυτή η σκηνή ήρθε στο μυαλό μου. Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι ακούγοντας τη μουσική εκείνο το βράδυ, «αυτό ήταν, το έχει, έχει την ταινία, έχει συλλάβει το νόημά της. Αυτή είναι η ανάμνησή μου!

Φυσικά θυμάμαι τον Ζορμπά και τα υπόλοιπα έργα της καριέρας του. Τι τεράστιο δώρο! Θα μας λείψει και θα τον θυμόμαστε”.

Ποια είναι η ταινία Serpico, με την οποία συνδέθηκε άρρηκτα ο Μίκης Θεοδωράκης

Πρόκειται για ταινία παραγωγής του 1973 και πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο, στο ρόλο του Φρανκ Σέρπικο και σκηνοθέτη τον Σίντνεϊ Λιούμετ.

Η ταινία απεικονίζει την προσπάθεια του αξιωματικού της αστυνομίας, Σέρπικο να φέρει στην επιφάνεια την διαφθορά που επικρατούσε στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης.

Η ιστορία πίσω από το soundtrack

Όταν ο σκηνοθέτης της ταινίας ρωτήθηκε για την απόφαση να συμπεριλάβει στην ταινία μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, εκείνος απάντησε πως “το Serpico δεν θα έπρεπε να έχει μουσική“, όμως η είδηση αποφυλάκισης του συνθέτη από την χούντα, άλλαξε τα δεδομένα, με τον σκηνοθέτη να πηγαίνει να τον βρει στο Παρίσι.

Ο Θεοδωράκης σε περιοδεία του στην Αμερική είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ταινία και είπε:
Η ταινία είναι… υπέροχη, αλλά δεν της χρειάζεται η μουσική -δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτήν!“.

Όμως ο Λιούμετ ήθελε την πινελιά του Θεοδωράκη μέσα στην ταινία. “Μίκη μου, σε παρακαλώ, σκέψου τη θέση μου! Ο Ντίνο θα ξετρελαθεί αν ένας συνθέτης του δικού σου βεληνεκούς βάλει την υπογραφή του στο σάουντρακ και τότε ίσως μπορέσουμε να τη “γλιτώσουμε” με ένα μίνιμουμ μουσικής περίπου δέκα λεπτών“.

Ο Μίκης άκουσε τα λόγια του σκηνοθέτη κα έβγαλε από την τσέπη του μια κασέτα με το τραγούδι “Δρόμοι Παλιοί” και του αποκρίθηκε: “Πιστεύεις ότι θα μπορούσα να ζητήσω -ξέρω ‘γώ… -75.000 δολάρια για αυτό;”.

Ο Λιουμέτ δεν το σκέφτηκε καθόλου, συμφώνησε και από τότε οι Δρόμοι Παλιοί ηχούν σε όλο το Χόλιγουντ.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις