Σαν σήμερα, 7 Μαΐου 1977, το Γουέμπλεϊ του Λονδίνου φιλοξενούσε τον 22ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Η Γαλλία θριάμβευσε με τη συγκινητική ερμηνεία της Μαρί Μιριάμ στο «L’oiseau et l’enfant», όμως μια άλλη ιστορία, γεμάτη απροσδόκητη λάμψη και εγχώρια… απροθυμία, έμελλε να χαραχτεί στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.
Ήταν το «Μάθημα Σολφέζ», ένα παιχνιδιάρικο μουσικό μάθημα σε σύνθεση του μαέστρου Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους της Σέβης Τηλιακού, που κατάφερε κάτι το αδιανόητο για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής.
Με ένα πενιχρό μπάτζετ, ελάχιστη στήριξη από την ΕΡΤ και χαμηλές προσδοκίες, η Ελλάδα, εκπροσωπούμενη από τους Πασχάλη, Μαριάννα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσυ Αργυράκη, κατέκτησε την 5η θέση. Μια επιτυχία που έμελλε να είναι η πρώτη μεγάλη για τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό μουσικό θεσμό και να παραμείνει αξεπέραστη για 27 ολόκληρα χρόνια.
Η ιστορία πίσω από το «Μάθημα Σολφέζ»
Η ιστορία πίσω από το «Μάθημα Σολφέζ» είναι σχεδόν μυθική. Λέγεται πως ο Γιώργος Χατζηνάσιος είχε αρχικά συνθέσει μια μελωδία γεμάτη νότες, κυριολεκτικά ένα «σολφέζ». Η ιδέα να σταλεί αυτό το κομμάτι στην Eurovision φάνταζε αρχικά αδιανόητη, καθώς ο ίδιος ο δημιουργός θεωρούσε τον διαγωνισμό ως ένα «πανηγύρι» μακριά από τα σοβαρά μουσικά δρώμενα.
Ωστόσο, η σύζυγός του ήταν εκείνη που έδωσε την ιδέα-κλειδί: να μεταφραστούν οι νότες σε λέξεις, δημιουργώντας ένα ευρηματικό και παιχνιδιάρικο «μάθημα μουσικής».
Για πρώτη φορά, τέσσερις καταξιωμένοι σόλο καλλιτέχνες της ελληνικής ποπ σκηνής ένωσαν τις δυνάμεις τους για αυτό το εγχείρημα. Ένα πραγματικό «dream team» που έφερε έναν αέρα ανανέωσης στην ελληνική συμμετοχή.
Στη σκηνή του Γουέμπλεϊ, οι τέσσερις τους εμφανίστηκαν φορώντας εντυπωσιακά μωβ σύνολα, με συγχρονισμένες κινήσεις και ένα πλατύ χαμόγελο που μαρτυρούσε την πίστη τους στο τραγούδι. Η χορογραφία και το στυλ ήταν αποκλειστικά δημιουργία της Μαριάννας Τόλη, η οποία είχε επενδύσει ψυχή και σώμα στην επιτυχία του «Μαθήματος Σολφέζ».
Κι όμως, το «Μάθημα Σολφέζ» κατάφερε να γράψει ιστορία, κατακτώντας την τιμητική 5η θέση με 92 βαθμούς. Ένα ρεκόρ που άντεξε για σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε οδηγός που πυροβόλησε στο έδαφος μετά από διαπληκτισμό
Κλιμακώνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν – Νεκροί άμαχοι και κατάρριψη μαχητικών
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"