Doomscrolling: πρόκειται για μια τοξική συνήθεια που οι περισσότεροι έχουμε αποκτήσει με την χρήση των social media και η οποία χωρίς να το καταλάβουμε μας εξαντλεί ψυχικά και μας δημιουργεί κακή διάθεση.

Τι είναι όμως το doomscrolling: Όλοι γνωρίζουμε στην σημερινή εποχή τι είναι το σκρολάρισμα… στα social media. Με το πάτημα ενός πλήκτρου στο smart phone μας, μπαίνουμε όποτε θέλουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από εκεί πέφτουμε κατευθείαν στα βαθιά σε έναν “ωκεανό πληροφόρησης” και ειδήσεων χωρίς κανένα έλεγχο.

Δυστυχώς, το 2022 δεν είναι ούτε αυτό μια εύκολη χρόνια με πολλά δυσάρεστα γεγονότα να συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο τα οποία εμείς παρακολουθούμε ανήμποροι μέσα από τις οθόνες μας. Και ενώ η ενημέρωση εννοείται ότι είναι αναγκαία εφόσον είμαστε πολίτες αυτής της χώρας … και αυτού του κόσμου, οι ειδικοί λένε ότι ο μεγάλος, συνεχής και λεπτομερής όγκος πληροφοριών όλων των δυσάρεστων που συμβαίνουν μας εθίζουν σε κάτι που δεν μας βγαίνει σε καλό και τελικά μας βλάπτει.

Αυτό είναι και το doomscrolling, η αδιάκοπη ανάγνωση δυσάρεστων ειδήσεων, την οποία μπορεί ο εγκέφαλος να λατρεύει, η ψυχή όμως μισεί, καθώς την βλάπτει αργά και σταθερά όλο και πιο πολύ με αποτέλεσμα το άγχος και η εξάντληση να μας κατακλύζουν και η κατάθλιψη να μας χτυπάει την πόρτα, καθώς δεν μπορούμε με τίποτα να ελέγξουμε όλα τα κακά που συμβαίνουν γύρω μας.

Καιρός λοιπόν να σταματήσουμε σιγά σιγά το doomscrolling. Αν σας φαίνεται ωστόσο αδιανόητο να απαρνηθείτε το κινητό σας μπορείτε απλά να αλλάξετε τον τρόπο χρήσης του. Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε τι εννοούμε ακριβώς:

-Όταν επιστρέψετε στο σπίτι από τη δουλειά, αφήστε το κινητό στην άκρη ή κλείστε το και αποφύγετε την απορρόφηση αρνητικών ειδήσεων. Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να χαλαρώσει, μακριά από τα κακά συμβάντα και από την ακτινοβολία και το μπλε, ενοχλητικό φως των οθονών που προκαλεί υπερένταση και ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε. Το led φως επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι τη νύχτα μπορεί να διαταράξει ακόμα και τον ύπνο μας και να μας κάνει να κοιμηθούμε πολύ αργά και πολύ νευρικοί με αποτέλεσμα να μην ξεκουραστούμε.

-Αν ωστόσο το κινητό είναι η χαλάρωση σας, αλλάξτε τον τρόπο που το χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, πάρτε τηλέφωνο ένα φίλο σας για να μοιραστείτε τα νέα της ημέρας, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική ή κάποιο podcast, από το να σκρολάρετε ασταμάτητα. Ακόμα καλύτερα, φορέστε τα ακουστικά σας και βγείτε έξω για περπάτημα ή για τρέξιμο. 

-Τέλος, βάλτε όριο στο περιεχόμενο των social media που παρακολουθείτε. Δηλαδή, κρατήστε σε περιορισμένο αριθμό τις σελίδες και τα προφίλ που κάνουν αναπαραγωγή ειδήσεων και αρνητικού περιεχομένου έτσι ώστε να μην κατακλύζεται η οθόνη σας μόνο από αυτά και εθίζεστε στο “κακό” το οποίο σας δημιουργεί άγχος, χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Ειδήσεις σήμερα:

“Another Love” – Το τραγούδι που έγινε το soundtrack της “επανάστασης της μαντίλας” στο Ιράν

Αφράτο κέικ με κακάο, μπανάνες και βρώμη

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις