Ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 6,2% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σπάζοντας ρεκόρ 25ετίας. Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,1%, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 είχε καταγράψει μείωση κατά 2% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020.
Βασικός παράγοντας της “έκρηξης” του πληθωρισμού στη χώρα μας είναι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα που συνεχίζονται αμείωτες και δημιουργούν μεγάλο πλήγμα στις τσέπες των πολιτών.
Τι είναι -σε απλά λόγια- ο πληθωρισμός;
Σύμφωνα, λοιπόν, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια εθνική οικονομία πληθωρισμός εμφανίζεται όταν υπάρχει γενικευμένη αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών, και όχι μόνο συγκεκριμένων πραγμάτων. Με άλλα λόγια, όταν η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων παρουσιάζει πτώση λόγω των ανατιμήσεων.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι με 1 ευρώ μπορούμε σήμερα να αγοράσουμε λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες από ό,τι χθες. Με άλλα λόγια, ο πληθωρισμός μειώνει την αξία του νομίσματος με την πάροδο του χρόνου.
Γιατί η ενεργειακή κρίση επηρεάζει άμεσα τον πληθωρισμό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν υπολογίζεται η μέση αύξηση των τιμών, δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στις τιμές των προϊόντων για τα οποία δαπανώνται περισσότερα χρήματα – όπως το ηλεκτρικό ρεύμα – σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων για τα οποία δαπανώνται λιγότερα – π.χ. ζάχαρη ή γραμματόσημα.
Για τη μέτρηση του πληθωρισμού, λαμβάνονται υπόψη όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά, όπως:
- είδη καθημερινής χρήσης (π.χ. τρόφιμα, εφημερίδες και βενζίνη)
- διαρκή αγαθά (π.χ. είδη ένδυσης, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πλυντήρια)
- υπηρεσίες (π.χ. κομμωτήρια, ασφάλειες και ενοικιαζόμενες κατοικίες)
Σκάει “βόμβα” στο Survivor – Ποιος ετοιμάζεται να αποχωρήσει οικειοθελώς
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"