Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ινδία μετά από 16 χρόνια είναι γεγονός, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ναρέντρα Μόντι να υποδέχεται σε θερμό κλίμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να κάνει λόγο για «εκπληκτική ευκαιρία» συνεργασίας με την Ελλάδα.

Επιδίωξη των δύο ηγετών είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει πως «Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη».

Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται και στην πολυπληθή ελληνική αποστολή που βρίσκεται στην Ινδία, στην οποία συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή/και στελέχη συνολικά 71 εταιρειών, με το ενδιαφέρον τον Ινδών επενδυτών να είναι έντονο για μια σειρά από ελληνικά “φιλέτα”. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να παρουσιαστούν στους Ινδούς επενδυτές προτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων όπως τουριστικά ακίνητα, λιμάνια και logistics centers στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν και τα λιμάνια, με πρώτο αυτό του Λαυρίου καθώς το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να προχωρήσει στην πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου. Στο «πακέτο» των προτάσεων θα βρεθούν επίσης τα λιμάνια της Πάτρας και της Αλεξανδρούπολης, αλλά και η μαρίνα της Καλαμαριάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το insider.gr η ατζέντα και η λίστα των «παρουσιάσεων» από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ που συμμετέχει στην αποστολή με τον CEO Δημήτρη Πολίτη, περιλαμβάνουν περιουσιακά στοιχεία όπως οι Λιμένες Αλεξανδρούπολης, Πάτρας, Λαυρίου κ.α., ενώ προφανώς θα γίνει αναφορά και στις ήδη «κλεισμένες δουλειές» (Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Καβάλα), τουριστικές μαρίνες όπως της Καλαμαριάς (όπου υπάρχουν βέβαια τοπικές αντιδράσεις), οι επερχόμενες mega επενδύσεις σε εμπορευματικά/logistics parks και επιχειρηματικά κέντρα (Φυλή, Στρατόπεδο Γκόνου κ.ά.), αλλά και ακίνητα στο Ναύπλιο (Καραθώνας) στη Χαλκιδική (π.χ. Ποσείδι), στη Θεσσαλονίκη (κάμπινγκ Αγ. Τριάδας), στην Υπάτη (ιαματικές πηγές) και άλλα σημεία της χώρας.

Στους Ινδούς επενδυτές θα γίνει επίσης πρόσκληση για τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς αξιοποίησης έξι τουριστικών ακινήτων, με δύο εξ αυτών να βρίσκονται στην Χαλκιδική.

Μεταξύ άλλων, στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή συμμετέχει και το Εθνικό Κέντρο Οπτικoακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ). Τη σημασία διερεύνησης συνεργασιών σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου και τις δυνατότητες ενίσχυσης της εγχώριας οπτικοακουστικής βιομηχανίας μέσω της προσέλκυσης ξένων παραγωγών υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Ο κ. Χριστόπουλος θα μιλήσει στο επαγγελματικό forum με τίτλο: «India-Greece Business Forum & B2B’s in Bangalore», όπου θα παρουσιάσει το επενδυτικό κίνητρο cash rebate για τη στήριξη της οπτικοακουστικής παραγωγής και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα (φυσικά σκηνικά, υποδομές, επαγγελματίες) που καθιστούν την Ελλάδα ιδανικό προορισμό για οπτικοακουστικά έργα.

Η ελληνική αποστολή

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή/και στελέχη συνολικά 71 εταιρειών, μεταξύ των οποίων ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank, o Γιώργος Προκοπίου της Dynacom Tankers, o Καλλίνικος Καλλίνικος της Goldair Handling, o Δημήτρης Πολίτης του ΤΑΙΠΕΔ, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου της Eurolife, o Sanjay Tugnait της Fairfax Digital Services, o Θάνος Λιάγκος του ΟΛΘ, η Ελένη Πολυχρονοπούλου της Hemexpo, ο Γεώργιος Πολέμης της DP Pumps, ο Κωνσταντίνος Μπήτρος της HIG, ο Κωνσταντίνος Μπίκας του Ομίλου Mytilineos, η Αγάπη Σμπώκου της Phaea, o Παναγιώτης Καραμπίνης της Endeavor, η Δήμητρα Κολοτούρα της Zeus+Dione, κ.ά. Περιλαμβάνονται επίσης οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Grivalia, Zeus & Dion, Mitsis Hotels, κ.ά. Δείτε εδώ τη λίστα με τους συμμετέχοντες.

Η επιχειρηματική απόβαση

Οι τρεις σταθμοί στους οποίους θα γίνει η επιχειρηματική «απόβαση» είναι το Νέο Δελχί (21 Φεβρουαρίου), η Βομβάη (22 Φεβρουαρίου) και η Μπάνγκαλορ (23 Φεβρουαρίου), με την πρώτη πόλη να έχει περισσότερο χρηματοοικονομικό ενδιαφέρον, η δεύτερη εμπορικό και η τρίτη τεχνολογικό, καθώς η Μπάνγκαλορ είναι γνωστή και ως η Silicon Valley της Ινδίας. Οι κλάδοι αιχμής που εκπροσωπούνται στην αποστολή και που θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης στις θεματικές εκδηλώσεις είναι η ενέργεια, η ναυτιλία, η φαρμακοβιομηχανία, η τεχνολογία, ο βιομηχανικός εξοπλισμός, τα τρόφιμα και ποτά, ο τουρισμός, το real estate, οι κατασκευές και η οπτικοακουστική βιομηχανία.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί υπογραφές μνημονίων συνεργασίας (MoU) μεταξύ:

➟ του Enterprise Greece και της Συνομοσπονδίας Ινδικών Βιομηχανιών (CII)

➟ του Joist Innovation Park της Λάρισας και του Adani University της Ινδίας

➟ της Eurobank και της κρατικής εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών της Ινδίας (UPI-NPCI)

➟ της Fairfax και του ινδικού ομίλου information technology L&T

➟ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και της Ένωσης Επιμελητηρίων και Βιομηχανιών της Ινδίας (FICCI)

➟ του Enterprise Greece και της FICCI

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις