Την ώρα που χιλιάδες αγρότες με δεκάδες τρακτέρ ήταν συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρισκόταν στο αεροπλάνο του, με πορεία την Ινδία, όπου σήμερα θα ξεκινήσει το επίσημο πρόγραμμα, με μια χώρα που οι σχέσεις μας είχαν μπει για χρόνια στο ψυγείο, παρ’ όλο που ήταν ένας από τους «μεγάλους παίκτες» κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε να αναθερμάνει τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ινδία με τον Μόντι εγκαίρως, αλλά και να διασφαλίσει ένα ταξίδι στο Νέο Δελχί.

Διότι η Ινδία εκτός από οικονομικός παίκτης, είναι σημαντική για τη χώρα μας, και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και από την ώρα που το Πακιστάν «φλερτάρει με την Τουρκία» η εκτίμηση που υπάρχει στο Μαξίμου ότι είναι ευκαιρία για την χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τη μεριά της η Ινδία ανεβάζει τον πήχη των συναντήσεων και της υποδοχής Μητσοτάκη και ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις βλέψεις εξωστρέφειας που δείχνει να έχει ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Η ελληνική αποστολή

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή/και στελέχη συνολικά 71 εταιρειών, μεταξύ των οποίων ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank, o Γιώργος Προκοπίου της Dynacom Tankers, o Καλλίνικος Καλλίνικος της Goldair Handling, o Δημήτρης Πολίτης του ΤΑΙΠΕΔ, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου της Eurolife, o Sanjay Tugnait της Fairfax Digital Services, o Θάνος Λιάγκος του ΟΛΘ, η Ελένη Πολυχρονοπούλου της Hemexpo, ο Γεώργιος Πολέμης της DP Pumps, ο Κωνσταντίνος Μπήτρος της HIG, ο Κωνσταντίνος Μπίκας του Ομίλου Mytilineos, η Αγάπη Σμπώκου της Phaea, o Παναγιώτης Καραμπίνης της Endeavor, η Δήμητρα Κολοτούρα της Zeus+Dione, κ.ά. Περιλαμβάνονται επίσης οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Grivalia, Zeus & Dion, Mitsis Hotels, κ.ά. Δείτε εδώ τη λίστα με τους συμμετέχοντες.

Η επιχειρηματική απόβαση

Οι τρεις σταθμοί στους οποίους θα γίνει η επιχειρηματική «απόβαση» είναι το Νέο Δελχί (21 Φεβρουαρίου), η Βομβάη (22 Φεβρουαρίου) και η Μπάνγκαλορ (23 Φεβρουαρίου), με την πρώτη πόλη να έχει περισσότερο χρηματοοικονομικό ενδιαφέρον, η δεύτερη εμπορικό και η τρίτη τεχνολογικό, καθώς η Μπάνγκαλορ είναι γνωστή και ως η Silicon Valley της Ινδίας. Οι κλάδοι αιχμής που εκπροσωπούνται στην αποστολή και που θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης στις θεματικές εκδηλώσεις είναι η ενέργεια, η ναυτιλία, η φαρμακοβιομηχανία, η τεχνολογία, ο βιομηχανικός εξοπλισμός, τα τρόφιμα και ποτά, ο τουρισμός, το real estate, οι κατασκευές και η οπτικοακουστική βιομηχανία.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί υπογραφές μνημονίων συνεργασίας (MoU) μεταξύ:

του Enterprise Greece και της Συνομοσπονδίας Ινδικών Βιομηχανιών (CII)

του Joist Innovation Park της Λάρισας και του Adani University της Ινδίας

της Eurobank και της κρατικής εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών της Ινδίας (UPI-NPCI)

της Fairfax και του ινδικού ομίλου information technology L&T

του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και της Ένωσης Επιμελητηρίων και Βιομηχανιών της Ινδίας (FICCI)

του Enterprise Greece και της FICCI

Τα λιμάνια

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν και τα λιμάνια, με πρώτο αυτό του Λαυρίου καθώς το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να προχωρήσει στην πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου. Στο «πακέτο» των προτάσεων θα βρεθούν επίσης τα λιμάνια της Πάτρας και της Αλεξανδρούπολης, αλλά και η μαρίνα της Καλαμαριάς.

Στους Ινδούς επενδυτές θα γίνει επίσης πρόσκληση για τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς αξιοποίησης έξι τουριστικών ακινήτων, με δύο εξ αυτών να βρίσκονται στην Χαλκιδική.

Μεταξύ άλλων, στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή συμμετέχει και το Εθνικό Κέντρο Οπτικoακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ). Τη σημασία διερεύνησης συνεργασιών σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου και τις δυνατότητες ενίσχυσης της εγχώριας οπτικοακουστικής βιομηχανίας μέσω της προσέλκυσης ξένων παραγωγών υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Ο κ. Χριστόπουλος θα μιλήσει στο επαγγελματικό forum με τίτλο: «India-Greece Business Forum & B2B’s in Bangalore», όπου θα παρουσιάσει το επενδυτικό κίνητρο cash rebate για τη στήριξη της οπτικοακουστικής παραγωγής και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα (φυσικά σκηνικά, υποδομές, επαγγελματίες) που καθιστούν την Ελλάδα ιδανικό προορισμό για οπτικοακουστικά έργα.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Στις 10:00 (τοπική ώρα), θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του Πρωθυπουργού από τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi στο Προεδρικό Μέγαρο της Ινδίας, στο Νέο Δελχί.

Στις 12:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον κ. Modi και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 14:40, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας Jagdeep Dhankhar.

Στις 18:00, ο Πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue».

Ο Γεραπετρίτης

Γεύση πάντως των όσων θα ακολουθήσουν σήμερα ήταν η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Subrahmanyam Jaishankar, χθες στο Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών και των δύο πολιτισμών και επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών για την από κοινού αντιμετώπιση προκλήσεων, μεταξύ των οποίων οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα στην ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

«Μεγάλη ανάγκη να υπάρχει διαφοροποίηση στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου»

Για την Ελλάδα, η οποία έχει τον κορυφαίο εμπορικό στόλο στον κόσμο, είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατοχυρωθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή του παγκόσμιου εμπορίου και να αποκατασταθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να υπάρχει διαφοροποίηση στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου, και να διερευνηθούν εναλλακτικοί δρόμοι. Σε αυτό το πλαίσιο, ο διάδρομος India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC) προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες να φέρει κοντά την Ινδία και την Ελλάδα μέσω της Μέσης Ανατολής.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει υποδομές και λιμάνια εξαιρετικού επιπέδου, με κάθετες και οριζόντιες ηλεκτρικές και ενεργειακές διασυνδέσεις, προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες επενδύσεων και προσβλέπει σε εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ινδία, τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο.

Από την πλευρά του, ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ινδία στη Στρατηγική Σχέση της με την Ελλάδα, στην ανάγκη αντιμετώπισης περιφερειακών προκλήσεων και στην αναζήτηση διαδρόμων που θα συνδέουν τις μεγάλες αγορές Ινδίας-Ειρηνικού και Ευρώπης.

Ο κ. Jaishankar έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθεί για τα σχέδια μεταφοράς «πράσινου» υδρογόνου και διερεύνησε, επίσης, με τον Έλληνα ομόλογό του τη δυνατότητα και μίας περιφερειακής συνάντησης χωρών της Μεσογείου με την Ινδία.

Οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία του IMEC που δεν είναι απλώς ένας διάδρομος ενέργειας και εμπορίου, αλλά ένα σχέδιο που, διασυνδέοντας την Ινδία με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας , μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Στη συνάντηση έγινε επισκόπηση θεμάτων διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, όπως η δυνατότητα αμοιβαίων επενδύσεων και το, υπό διαμόρφωση, Σύμφωνο Μετανάστευσης και Κινητικότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις