Financial Times: Πώς η Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού έφτασε στην οικονομική ανάκαμψη

"Η έξοδος της από το ευρώ, θα σήμαινε το τέλος της Νομισματικής Ένωσης" αναφέρει

Financial Times: Πώς η Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού έφτασε στην οικονομική ανάκαμψη

Μεγάλο αφιέρωμα της Financial Times κάνει αναφορά στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα και πώς η χώρα κατάφερε να ανακάμψει οικονομικά τα τελευταία 10 χρόνια.

Από την κρίση δημόσιου χρέους που κατέστρεψε οικονομικά εκατομμύρια ανθρώπους και επιχειρήσεις στην ανάκαμψη της οικονομία που έγινε με αργά αλλά σταθερά βήματα την τελευταία δεκαετία. Το Financial Times αρχίζει με την εξιστόρηση της τραγικής ιστορίας της Δήμητρας Πιάγκου που ετοιμαζόταν να βάλει τέλος στην ζωή της πριν την τραβήξει από το χείλος ο αγαπημένος της γερμανικός ποιμενικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελλάδα είχε βυθιστεί στην πιο σοβαρή ύφεση από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία σε καιρό ειρήνης. Η Πιάγκου δεν είχε τίποτα άλλο εκτός από τα σκυλιά της.

Καθώς ετοιμαζόταν να πηδήξει, ο αγαπημένος της γερμανικός ποιμενικός την τράβηξε και εκείνη έκανε ένα σωτήριο βήμα προς τα πίσω. Η Πιάγκου πέρασε τους επόμενους μήνες ζώντας σε ένα παγκάκι. Τώρα, σε ηλικία 74 ετών, δεν έχει σύνταξη λόγω του χρέους της και βγάζει τα προς το ζην πουλώντας μια εφημερίδα δρόμου. «Μαθαίνεις να επιβιώνεις χωρίς τίποτα», λέει.

Η προσωπική τραγωδία της Πιάγκου είναι μία από τις πολλές που εκτυλίχθηκαν κατά την καταστροφική κρίση δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Αυτό το μήνα συμπληρώνεται μια δεκαετία από το σημείο καμπής στο δράμα, το οποίο κατέκλυσε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές για χρόνια και απείλησε να διαλύσει την οικονομική και νομισματική ένωση.

Η έξοδος της Ελλάδα από την ΕΕ, θα σήμαινε το τέλος της νομισματικής ένωσης

«Αν η Ελλάδα είχε αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αυτό θα ήταν το τέλος του ευρώ», λέει ο Πιερ Μοσκοβισί, Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικής πολιτικής από το 2014 έως το 2019. «Επειδή αυτό αποδεικνύει ότι το ενιαίο μας νόμισμα δεν είναι για πάντα. Γίνεται απλώς μια ζώνη σταθερού επιτοκίου»

Στο αφιέρωμα του το Financial Times αναφέρει ότι τον Ιούλιο του 2015, οι Έλληνες με δημοψήφισμα απέρριψαν το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, κατόπιν παρότρυνσης της ακροαριστερής λαϊκιστικής κυβέρνησής τους. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία χάρη σε ένα κύμα λαϊκής αποστροφής προς τα κυρίαρχα κόμματα τον Ιανουάριο του 2015, και ο διχαστικός υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ήθελαν να αποσπάσουν καλύτερους όρους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας και το ΔΝΤ.

Η πολιτική τους οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ, της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης και της οικονομικής καταστροφής. Ωστόσο, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, ο Τσίπρας υπαναχώρησε και ο Βαρουφάκης έφυγε. Η «τούμπα» του Τσίπρα, ή αλλιώς η κωλοτούμπα όπως την ονόμαζαν οι Έλληνες, ήταν ένα δαπανηρό τέχνασμα που ανέτρεψε την οικονομική ανάκαμψη και κατέστρεψε την αξιοπιστία της κυβέρνησης έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της. Παράλληλα ωστόσο σηματοδότησε επίσης την έναρξη μιας νέας εποχής συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις απαιτήσεις του προγράμματος διάσωσης και έθεσε τα θεμέλια της ανάκαμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα 10 χρόνια που ακολούθησαν, η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ανάκαμψη, βγαίνοντας από το πρόγραμμα διάσωσης, διατηρώντας τη δημοσιονομική πειθαρχία και ξεπερνώντας σε ανάπτυξη τις πλουσιότερες οικονομίες. «Ουσιαστικά χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας και φτάσαμε πολύ κοντά στο να διαχειριστούμε μια πλήρη κοινωνική κατάρρευση αν είχαμε αναγκαστεί να εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη», λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέλαβε τη σκυτάλη από τον Τσίπρα μετά τη νίκη του κεντροδεξιού κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας, στις εκλογές του 2019. «Αλλά νομίζω ότι αυτό αποτελεί επίσης απόδειξη της ανθεκτικότητας της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος».

Οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις που τελικά υιοθέτησε η Ελλάδα μετά την κρίση έχουν μεταμορφώσει την τύχη της. Η επαφή με την καταστροφή αναμόρφωσε επίσης ριζικά την Ευρωζώνη, ωθώντας την να στηρίξει ένα εύθραυστο ενιαίο νόμισμα με νέα εργαλεία και θεσμούς. Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος. Μια δεκαετία μετά την κορύφωση της κρίσης, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι μόλις 70% του μέσου όρου της ΕΕ και τα προβλήματα παραγωγικότητας παραμένουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ