“Σταυρόλεξο” για δυνατούς λύτες είναι η εύρεση φοιτητικής στέγης, καθώς τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί.
Οι φοιτητές, λοιπόν, που πέρασαν φέτος σε κάποιο σχολή και θέλουν να βρουν ένα αξιοπρεπές σπίτι, έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα.
Όπως δηλώνει στο DEBATER ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, “η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων”.
Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, καταγράφονται αυξητικές τάσεις στα ενοίκια στο σύνολο των φοιτητικών πόλεων της χώρας, ενώ στην Αθήνα καταγράφεται αύξηση της τάξης ακόμη και 26%, σε σχέση με το 2021.
Εκτός από το κόστος, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, “οι φοιτητές είναι αντιμέτωποι και με τη μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων, ιδίως σε πόλεις με έντονη τουριστική κινητικότητα, όπως τα Χανιά, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Καλαμάτα. Σε αυτές τις περιοχές πολλοί ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει να εγγράψουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb)”.
Επιπλέον, όπως λέει, φέτος φαίνεται να κερδίζει έδαφος η συγκατοίκηση ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
“Οι περισσότεροι γονείς στην Αθήνα, επιλέγουν περιοχές που εξυπηρετούνται από υποσταθμό του μετρό, όπως η Νίκαια, ο Κορυδαλλός και ο Πειραιάς. Περιοχές που μπορείς να αναζητήσεις κατοικία μεγαλύτερης επιφάνειας 65-75τμ, κατάλληλη για συγκατοίκηση με 2 Υ/Δ, με ζητούμενο μίσθωμα έως 600 ευρώ” αναφέρει.
Ταυτόχρονα, φαίνεται να κερδίζει έδαφος και η λογική αγοράς φοιτητικής κατοικίας για τις οικογένειες που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα λόγω των υψηλών ενοικίων και της μικρής διαθεσιμότητας ακινήτων.
ο κ. Μπάκας εκτιμά πως η αποκλιμάκωση στα ενοίκια θα έρθει από τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, ιδιαίτερα στην Αθήνα, διότι “μέρος των ιδιοκτητών θα επιλέξουν να επιστρέψουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις“.
“Παράλληλα, στις πόλεις που καταγράφουν έντονη τουριστική κινητικότητα στο σύνολο των έτους, πχ. στα Χανιά, πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν τη μίσθωση του ακίνητου σε φοιτητή από τα μέσα Οκτωβρίου έως και αρχές Μάϊου και το επόμενο διάστημα το εγγράφουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για τουριστική εκμετάλλευση” προσθέτει.
Ενοίκια: Πού κυμαίνονται σε 21 φοιτουτοπόλεις
ΠΑΤΡΑ: Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια καταγράφουν ραγδαία αύξηση στο σύνολο των περιοχών, κυρίως στην ανώτατη τιμή μίσθωσης.
ΧΑΝΙΑ: Οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη και δεν υπάρχουν διαθέσιμα studio για μακροχρόνια μίσθωση διότι σχεδόν όλα ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Οι τιμές για ακόμη μια χρονιά καταγράφουν αυξητικές τάσεις, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα – κυρίως δυάρια είναι ελάχιστα αγγίζοντας ακόμη και τα 450 ευρώ τον μήνα.
ΚΕΡΚΥΡΑ: Το κόστος ενοικίασης για τους φοιτητές έχει εκτοξευτεί, καταγράφοντας αύξηση από 20% έως 36% σε σχέση με το 2021. Επίσης, αταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα κατοικιών – studio έως 25τμ.
ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Καταγράφεται από το 2019 μηδενική διαθεσιμότητα μικρών διαμερισμάτων – studio έως 25τμ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Καστοριά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο χειμώνας είναι βαρύς και το μηνιαίο κόστος θέρμανσης πολλές φορές αγγίζει ή ξεπερνά το μηνιαίο ενοίκιο.



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΑΖΟΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ
Ποια μέτρα ενάντια στον κορονοϊό θα ισχύουν το φθινόπωρο – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία
Σε επιφυλακή οι ειδικοί για τη μετάλλαξη “Κένταυρος” – Πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί στον πλανήτη
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"