Ακρίβεια: Οι δυσθεώρητες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Καθημερινά, οι καταναλωτές πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν βασικά προϊόντα διατροφής, την ώρα που για παράδειγμα στη Βρετανία οι τιμές παραμένουν σταθερές εδώ και καιρό.

Το DEBATER έκανε έρευνα, συγκρίνοντας τις μέσες τιμές σε ορισμένα προϊόντα που περιλαμβάνονται σε ένα τυπικό καλάθι αγορών και σας παρουσιάζει τα αποτελέσματα.

Ακρίβεια: Αμετάβλητες οι τιμές βασικών προϊόντων στη Βρετανία

Ελληνίδα που μένει στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά συχνά επισκέπτεται την Ελλάδα, διαπίστωσε πως υπάρχουν προϊόντα εκεί των οποίων η τιμή δεν έχει αυξηθεί από όταν ξέσπασε η ενεργειακή κρίση έως και τον Μάιο που διανύουμε.

Μάλιστα, παραμένουν σταθερές και οι τιμές ορισμένων ελληνικών προϊόντων, που πωλούνται σε βρετανικά σούπερ μάρκετ.

Πηγαινοέρχομαι πολύ συχνά στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω δουλειάς. Αυτό που μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι σε μια χώρα, που εκτός από κρέας και σολωμό δεν έχει παραγωγή σε αρκετά προϊόντα πρώτης ανάγκης, και τα περισσότερα γίνονται εισαγωγή από τις μεσογειακές χώρες, δεν υπάρχει αύξηση των τιμών, σε αντίθεση με την Ελλάδα” δήλωσε στο DEBATER η Βιβή.

Όπως λέει η ίδια, “δεν κατανοώ γιατί εδώ ο πόλεμος δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα ακρίβειας όπως στην Ελλάδα, παρόλο που έχουν και τα μεταφορικά των προϊόντων από άλλες χώρες. Π.χ. οι βιολογικές ελιές Καλαμών έχουν την ίδια τιμή εδώ και πόσους μήνες, ενώ στην Ελλάδα, που παράγονται, έχουν αυξηθεί“.

Παρατηρήσεις με βάση τις αποδείξεις από σούπερ μάρκετ της Αγγλίας:

Ελιές Καλαμών

Βρετανία: 2,5 λίρες το βαζάκι σταθερά από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο

Ελλάδα: 2,13 ευρώ τον Απρίλιο, 2,50 ευρώ τον Μάιο

Λεμόνια

Βρετανία: Από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο η τιμή είναι σταθερή στις 1,75 λίρες το κιλό

Ελλάδα: 1,17 ευρώ το κιλό τον Απρίλιο, 1,27 ευρώ τον Μάιο

Ακρίβεια
Ακρίβεια

Κονσέρβα τόνου

Βρετανία: 6,5 λίρες τα 4 τεμάχια (145 γραμ. το ένα) τον Οκτώβριο και τον Φεβρουάριο

Ελλάδα: 4,80 ευρώ τα 3 τεμάχια τον Απρίλιο (160 γραμ. το ένα), 4,88 ευρώ τον Μάιο

Ακρίβεια

Αγγούρια

Βρετανία: Σταθερή η τιμή στη 1 λίρα το τεμάχιο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο

Ελλάδα: 0,79 ευρώ το τεμάχιο τον Απρίλιο / 0,43 ευρώ τον Μάιο

Ακρίβεια
Ακρίβεια: Γιατί αυξάνονται οι τιμές στην Ελλάδα;

Ο Κωνσταντίνος Μωραϊτίδης από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Ελλάς) μίλησε στο DEBATER και επιχείρησε να εξηγήσει γιατί συμβαίνει το παραπάνω.

“Η Μεγάλη Βρετανία μετά την έξοδο της από την ΕΕ ακολουθεί μια δική της πολιτική. Στη χώρα μπορεί να υπάρχει επαρκής διαθεσιμότητα σε μακράς διαρκείας τρόφιμα και έτσι να μην έχουν ανοδική τάση, όπως εδώ στην Ελλάδα. Από την άλλη, οι ελληνικές αγορές έχουν τα τελευταία 30χρονια ασυνήθιστες τιμές πληθωρισμού. Πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί οίκοι εμπορικοί στη χώρα μας αλλά και στην ηπειρωτική Ευρώπη προσαρμόζουν τις τιμές τους ειδικά στα νωπά προϊόντα με τις τιμές του πληθωρισμού” τονίζει ο κ. Μωραϊτίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “ένα προϊόν μακράς διαρκείας, όχι νωπό, που πρέπει να καταναλωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή και ημέρες. Μπορεί αυτό να έχει αποκτηθεί από έναν μεγάλο εμπορικό οίκο, για παράδειγμα της Αγγλίας, σε μια περίοδο που η τιμή του να ήταν πραγματικά χαμηλότερη. Στις αποθήκες του να έχει απόθεμα και έτσι να έχει συγκρατήσει τις τιμές την εποχή αγοράς τους. Αυτό είναι συγκυριακό -μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα τους- γιατί δεν μπορώ να το αποδώσω αλλού. Εδώ έχουμε αύξηση και στα καύσιμα, φυτοφάρμακα που επηρεάζουν αρκετά την αγροτική παραγωγή“.

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τον καταναλωτή;

“Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν περιορισμένη επέμβαση στις τιμές των προϊόντων. Πρέπει να αναδιορθώσουμε την αγροτική μας οικονομία, όσο μπορούμε και να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες” συνεχίζει ο Κωνσταντίνος Μωραϊτίδης.

Όπως σημειώνει, “η Ελλάδα είναι εξαρτημένη στα σιτηρά από εισαγωγές που γίνονται από χώρες -ευτυχώς για εμάς- της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και όχι της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Από την άλλη, η παραγωγή ρυζιού στη χώρα μας καλύπτει το 70% της ανάγκης μας. Δεν μπορεί όμως ο Έλληνας με ένα μαγικό ραβδάκι να περάσει από το ψωμί στο ρύζι. Για παράδειγμα, η ζάχαρη είχε μια συγκεκριμένη τιμή εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Με το κλείσιμο όμως των εργοστασίων μας και τη μείωση της, έγινε εισαγωγέας πλέον του συγκεκριμένου προϊόντος από άλλες χώρες“.

Ο πληθωρισμός τρέχει σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Θέλει έναν γενναίο προσανατολισμό. Να δει ο Έλληνας πώς μπορεί να ενισχύσει το εισόδημα του, να ασχοληθεί με μεταποίηση και εργοστασιακή παραγωγή. Να δώσει βάση σε δουλειές που έχουν έλλειψη σε εργατικά χέρια. Θα χρειαστεί χρόνο αυτό. Βλέπετε ότι υπάρχουν ελλείψεις τώρα εργατικών χεριών από τις τουριστικές επιχειρήσεις”, καταλήγει.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΑΖΟΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ειδήσεις σήμερα:

Καλοκαίρι 2022 – Ποιος προορισμός σου ταιριάζει για διακοπές ανάλογα το ζώδιο σου;

Τι γνωρίζουμε ως τώρα για την ευλογιά των πιθήκων – Πώς μεταδίδεται και ποια είναι η θεραπεία

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις