Ο κορονοϊός και πιο συγκεκριμένα η μετάλλαξη Δέλτα έχουν καταφέρει να προκαλέσουν τεράστιο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα, καθώς “τρέχουν” με ανεξέλεγκτο ρυθμό και τα κρούσματα δε σταματούν να ανεβαίνουν. Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται και υπάρχουν φαινόμενα “αρνητών” ακόμη και στη διασωλήνωση.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Βάνα Σύψα, πριν εμφανιστεί η μετάλλαξη Δέλτα, χρειαζόταν ένα 60-70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί έτσι ώστε να δημιουργηθεί το λεγόμενο “τείχος ανοσίας” αλλά πλέον έχει μεγαλώσει το ποσοστό κατά 15-20% έτσι ώστε να υπάρξει προστασία.

“Η αλήθεια είναι ότι με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι σα να τρέχουμε προς ένα τέρμα και αυτό το τέρμα να μετακινείται συνέχεια ακόμα πιο μακριά. Θεωρούσαμε στην αρχή όταν ξεκίνησε η πανδημία ότι θέλαμε ένα 60 με 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί ή να αποκτήσει ανοσία μέσω νόσησης για να μη διευκολύνει τη μετάδοση του ιού. Αυτή τη στιγμή με τη μετάλλαξη Δέλτα που είναι διπλάσιας μεταδοτικότητας αυτό έχει ανέβει πολύ παραπάνω, έχει φτάσει στο 85 με 90% του συνολικού πληθυσμού, βάζουμε δηλαδή μέσα και τα παιδιά. Είναι επομένως ένας πολύ μακρινός στόχος γι’ αυτό πολλοί δε μιλάνε πια για δρόμο προς την ανοσία αλλά για δρόμο προς την κανονικότητα”.

Νέες μεταλλάξεις προκαλούν ανησυχία

Υπάρχει κίνδυνος νέων μεταλλάξεων, σύμφωνα με τη Βάνα Σύψα, μετά τα συμπεράσματα που φανερώθηκαν από νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και προειδοποίησε πως δεν αποκλείεται να τις δούμε σε χώρες των οποίων η οικονομία δεν είναι καλή και υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Έτσι, μπορεί να γίνει ανατροφοδοτισμός της επιδημίας σε χώρες όπου ο εμβολιασμούς έχει επιτυχία.

Όσο δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα και δεν προχωρά ο εμβολιασμός σε χώρες πιο φτωχές, είναι λογικό να υπάρχει μετάδοση, να εμφανιστούν καινούργιες μεταλλάξεις που να ανατροφοδοτήσουν την επιδημία και σε χώρες που έχουν πετύχει εμβολιασμό, οπότε στόχος όχι απλώς να δούμε το στενό πλαίσιο της χώρα μας, αλλά να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός σε όλο τον κόσμο”, είπε η Βάνα Σύψα.

Όπως αναφέρει η ειδικός, υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά μας, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να έρθει το τέλος της πανδημίας την Άνοιξη του 2022 και δηλώνει πως το τέλος της πανδημίας δεν είναι κοντά.

Αν σκεφθούμε έξω από το στενό πλαίσιο της χώρας μας, υπάρχει πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, οπότε σε παγκόσμιο επίπεδο το τέλος της πανδημίας δεν είναι κοντά. Θα προσπαθήσουμε στη χώρα μας, όσο είναι δυνατόν, να περιορίσουμε αυτές τις αρνητικές συνέπειες”.

Μάλιστα, ανέφερε πως το τρομακτικό θα ήταν αν δεν υπήρχε εμβόλιο αυτή την εποχή καθώς θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί με πολύ μεταδοτική μετάλλαξη.

Θα υπάρξουν νέα μέτρα;

Η Βάνα Σύψα αναφερόμενη τα νέα μέτρα που δεν αποκλείεται να παρθούν, είπε πως:

“Θα προσπαθήσουμε όσο είναι δυνατόν να υπάρχει μια κανονικότητα γι’ αυτό και πέρα από τον εμβολιασμό να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας που δεν επηρεάζουν τόσο την καθημερινότητά μας”.

Τα σχολεία απασχολούν τους ειδικούς

“Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά.” αναφέρει η Βάνα Σύψα και συνεχίζει λέγοντας “Θα δούμε με το άνοιγμα των σχολείων αύξηση των κρουσμάτων, ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, το περιμένουμε. Θα με προβλημάτιζαν κυρίως οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους ενηλίκους. Εκεί η μετάδοση στα σχολεία μπορεί να έχει κάποιες επιπτώσεις στον ενήλικο πληθυσμό. Θα είναι πραγματικά κρίμα να κλείσουν κάποια σχολεία λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, Αν χρειαστεί να κλείσουν σχολεία, θα κλείσουν σε τοπικό επίπεδο, και όχι οριζόντια, μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, στόχος είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά”.

H Mίνα Γκάγκα αποκάλυψε πως τα σχολεία θα κλείσουν αν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων

Νωρίτερα, η Μίνα Γκάγκα – αναπληρώτρια υπουργός Υγείας – μιλώντας στο OPEN ανέφερε πως τα σχολεία δεν αποκλείεται να κλείσουν αν δουν πως υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού αλλά πιστεύει πως δε θα υπάρξει μεγάλη αύξηση.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις