Η αναστάτωση επέστρεψε στους κατοίκους των Κυκλάδων το βράδυ της Κυριακής 9/2 από τους συνεχόμενους σεισμούς, με την δόνηση των 5 Ρίχτερ να είναι η μεγαλύτερη.

Συγκεκριμένα, μετά από μια σχετική ηρεμία που υπήρξε στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, μια ισχυρή δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής 9/2 και των σεισμών που ακολούθησαν και οι οποίοι είχαν μέγεθος μεγαλύτερο των 4 Ρίχτερ επανέφεραν την αναστάτωση στους κατοίκους των νησιών των Κυκλάδων, οι οποίοι περιμένουν να σταματήσει το συγκεκριμένο φαινόμενο.

«Ανακοίνωση σεισμού της 09/02/2025: Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 21:05 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.0 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 226 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού» ανέφερε η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μάλιστα, ακολούθησαν ένας σεισμός 4,3 Ρίχτερ με επίκεντρο τα 20 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 8,1 χιλιόμετρα και άλλος ένας μεγέθους 4,3 Ρίχτερ 25 χιλιόμετρα ΒΒΔ της Ανάφης με εστιακό βάθος τα 29,8 χιλιόμετρα.

Λίγη ώρα αργότερα, σημειώθηκε ένας ακόμη σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ με επίκεντρο τα 24 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος τα 13 χιλιόμετρα.

Νωρίτερα, το βράδυ της Κυριακής 9/2 είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο τα 21 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος είχε εντοπιστεί στα 11,6 χιλιόμετρα.

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Τα σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί

Ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε: «Δεν έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα. Έχει μια μικρή ύφεση η ακολουθία, όμως πολλές φορές αυτές οι υφέσεις είναι και παροδικές. Δεν έχουμε μπει σε μια φάση που να πούμε ότι έχει πραγματικά μειωθεί σημαντικά η σεισμική δραστηριότητα. Γίνονται αρκετά 4,5άρια σε ομάδες αυτήν τη στιγμή. Χθες το βράδυ γίνονται σεισμοί αισθητοί από τους κατοίκους στις 5 και στις 7 η ώρα το πρωί, οπότε νομίζω ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς να κάνουμε μια εκτίμηση. Η φύση άλλωστε έχει άλλες μετρικές και αυτά τα πράγματα αλλάζουν σε επίπεδο μήνων και εβδομάδων και όχι ημερών.

Δεν υπάρχει κύριος σεισμός 5,2 Ρίχτερ όταν υπάρχουν πολλοί σεισμοί 5,1 και 5 και 4,9 που τον συνοδεύουν. Κύριος είναι ο σεισμός που ξεχωρίζει πολύ από τους άλλους, με πολλή διαφορά στο μέγεθος και κυριαρχεί σαν φαινόμενο, δηλαδή δημιουργεί κυριαρχία με πολύ συγκεκριμένη συμπεριφορά. Εδώ μιλάμε για μια ομάδα σεισμών, για αυτό και ονομάζεται σμηνοσειρά».

Από εκεί και πέρα για το σενάριο των 6 Ρίχτερ, απάντησε ότι «έχει ελαφρά απομακρυνθεί, αλλά είναι αρκετά σημαντική πιθανότητα». «Η πιθανότητα αυτή έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει απομακρυνθεί τελείως και παραμένει σε ισχύ ως δυσμενέστερο σενάριο».

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζονται με μειωμένη ένταση οι σεισμοί στη Σαντορίνη – Δόνηση 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Ανάφης τα ξημερώματα

“Κόκκινα” δάνεια: Περιορίστηκαν κατά 25 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το 2019

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις