Άλλο ένα βράδυ αγωνίας για τους κατοίκους της Σαντορίνης και των γύρω νησιών ήταν εκείνο της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου 2025, χωρίς ωστόσο να ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ οι σεισμοί που καταγράφηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. 

Ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και καταγράφηκε στις 5:37 τα ξημερώματα του Σαββάτου 15 Φεβρουαρίου 2025. 

Η αγωνία των κατοίκων της Σαντορίνης και πέριξ αυτής αυξήθηκε ύστερα από ένα χθεσινοβραδινό tweet του Ευρωμεσωγειακού Σεισμικού Κέντρου (EMSC), που προκάλεσε ανησυχία. Συγκεκριμένα, σε αυτό αναφερόταν: “Επιβεβαιώθηκε. Υπάρχει μια λιγότερο ή περισσότερο συνεχής δόνηση στην περιοχή της Σαντορίνης. Φαίνεται ότι δεν μπορεί να φανεί κάτι (αλλά είναι νύχτα) μόνο ότι ακούγεται κάποιος θόρυβος. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει”. 

Το πρωί του Σαββάτου, το Ευρωμεσωγειακό Σεισμικό Κέντρο επανήλθε με νέο tweet, σημειώνοντας: “Τι σημαίνουν αυτές οι δονήσεις: πιθανώς ρευστές κινήσεις κάπου στην περιοχή. Αλλά σε αυτό το στάδιο, είναι δύσκολο να πούμε κάτι περισσότερο. Αυτές οι ρευστές κινήσεις μπορεί να βρίσκονται στον φλοιό της Γης και δεν είναι απαραίτητα προπομπός μιας έκρηξης. Οι δονήσεις ενδέχεται να σταματήσουν ανά πάσα στιγμή. Κανείς δεν ξέρει”.

Και παραθέτει tweet του Γεωφυσικού και Σεισμολόγου, Luis Donoso: “Τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο στους σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί THERA (Σαντορίνη) και APE (Απείραθος) παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, το οποίο είναι πλέον συνεχές”, αναφέρει ο επιστήμονας.

Αν και αρκετοί κάτοικοι της Σαντορίνης ισχυρίζονται πως δεν ακούν κάποιο θόρυβο, εντούτοις προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία, κυρίως αναφορικά με την δραστηριότητα του ηφαιστείου της Παλαιάς Καμένης. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι όποιοι θόρυβοι ακούγονται από το υπέδαφος, θα μπορούσαν να είναι η κίνηση μάγματος, ωστόσο το φαινόμενο εξακολουθεί να μελετάται.

Να σημειωθεί πως το βουητό δεν είναι πρώτη φορά που ακούγεται, ούτε αποτελεί κάποιο ασυνήθιστο φαινόμενο για την περιοχή. Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, είχε εξηγήσει προ ημερών ότι είναι αποτέλεσμα επιφανειακών διεργασιών, και όχι του ίδιου του σεισμού και προέρχεται κυρίως από διάχυση ηχητικών κυμάτων. “Είναι μια επαγωγική διαδικασία και δεν σχετίζεται με τον σεισμό”, είχε πει στο Mega για να προσθέσει: “Εκτός κι αν είναι ο σεισμός σε κοντινή απόσταση, δηλαδή στα 1-2 χιλιόμετρα, ή μικρότερη απόσταση. Τότε ακούγεται και ήχος από τον σεισμό. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις δεν ακούγεται ήχος”, είχε διευκρινίσει ο κ. Λέκκας.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέος σεισμός 4 Ρίχτερ τα ξημερώματα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και το ανατολικό Αιγαίο – Που θα χιονίσει

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις