Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα των τριών δικαστών που προσέφυγαν – και δικαιώθηκαν – από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την περικοπή των συντάξεών τους.

Έπειτα από αυτό, δικαίως, γεννήθηκαν πολλά ερωτήματα σχετικά με το αν είναι νόμιμο αλλά και ηθικό να επιθυμούν μόνον αυτοί να παρακάμψουν τις γενικότερες περικοπές συντάξεων που επιβλήθηκαν.

Πρόκειται για τους Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Ρωμύλο Κεδίκογλου, πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και Νικόλαο Αγγελάρα, πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων

Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε σχετικά.

«Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων. Δεν υπάρχει ζήτημα σεβασμού συνολικά στις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αφορά δυο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς, άρα δεν υπάρχει ζήτημα επέκτασης. Όσον αφορά στους βουλευτές, έχει ψηφιστεί να μην γίνει η σχετική διεκδίκηση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν θα εφαρμοστεί για όλους – Μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη εκτροχιασμό»

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης «σέβομαι πολύ τους δικαστές και συμφωνώ ότι το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά. Το θέμα είνα τι μπορεί να είναι».

«Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους, δεν υπάρχουν τα λεφτά», είπε ακόμα ο Άδωνις Γεωργιάδης καθώς όπως εξήγησε αυτό «θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας».

«Όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή, δεν θέλω να κατηγορήσω την απόφαση», είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός.

«Οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη» σημείωσε ο ίδιος.

«Εδώ υπάρχουν δυο παρεπόμενα προβλήματα. Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθαρά κοινωνικό. Φαντάζεστε μια κοινωνία που για εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τοςυ άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν;» αναρωτήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο τέλος το κράτος πληρώνει αυτά που έχει, υπογράμμισε. «Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανένα, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικα εκατομμύρια…Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…».

H απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Σύμφωνα με το ΕΣ εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016).

Οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, δηλαδή προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.

Επίσης, το καταβλητέο ποσό της σύνταξης υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Κατά συνέπεια οι συντάξεις των πρώην δικαστών, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδα πάνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί και το Μισθοδικείο.

Σε άλλο σημείο η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ότι «αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο».

Ειδήσεις σήμερα:

Λένε “αντίο” στον Γιάννη Ιωαννίδη: Eπιμνημόσυνη δέηση στη Βούλα – Συντετριμμένες η σύζυγος και η κόρη του (pics)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα στοιχήματα “δείχνουν” τα μεγάλα φαβορί – Οι αποδόσεις των υποψηφίων

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις