Δεν σταματούν την επιθετική ρητορική προς την Ελλάδα, μέλη της τουρκικής Κυβέρνησης, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ειδικότερα, να είναι… πρωτοστάτης κάθε φορά στις προκλητικές δηλώσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έπιασε ξανά στο στόμα του τη χώρα μας, συγκρίνοντας τη στάση της απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία και την προοπτική ένταξής της στο ΝΑΤΟ πριν από χρόνια, όταν ακόμη αυτο-αποκαλούταν “Μακεδονία”.

Με αυτό τον τρόπο, θέλησε να καταδείξει ότι η χώρα του δεν κάνει το ίδιο με την Σουηδία και την Φινλανδία, λέγοντας στην αρχική του τοποθέτηση πως: “Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της ‘Μακεδονίας’; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη ‘Μακεδονία’ να αλλάξει το όνομά της. Έγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια“.

Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία χώρα να αλλάξει το όνομα της: “Εμείς δεν θέλουμε από καμία χώρα να αλλάξει το όνομά της. Οι προϋποθέσεις που τίθενται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ειδικά από τη Βόρεια Μακεδονία, από τους ‘Μακεδόνες’, προκειμένου να πάρουν ημερομηνία διαπραγμάτευσης και όχι ένταξης, δεν είναι αποδεκτές. Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες. Ανάμεσά τους υπάρχουν φιλικές και γειτονικές χώρες, αλλά εμείς δεν θέλουμε από μια χώρα να αλλάξει το όνομά της, ούτε λέμε σε μια χώρα ‘εσείς, στην πραγματικότητα είστε Τούρκοι, οπότε αποδεχθείτε ότι είστε Τούρκοι’. Αυτά συμβαίνουν. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην ΕΕ”, είπε χαρακτηριστικά.

Τι ζητά η Άγκυρα από Σουηδία και Φινλανδία

Η Τουρκία αναμένει η Σουηδία και η Φινλανδία να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες και να σταματήσουν να παρέχουν, όπως είπε, στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις ώστε η Άγκυρα να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επισήμως αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα επιδιώκοντας να ενισχύσουν την ασφάλειά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ευελπιστώντας ότι η διαδικασία ένταξής τους θα είναι γρήγορη.

Άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν την σχεδιασθείσα διεύρυνση του ΝΑΤΟ ιστορική.

Ωστόσο, η Τουρκία ήγειρε αντιρρήσεις λέγοντας ότι οι χώρες αυτές υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το PKK και υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Και οι 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν την υποψηφιότητα μιας χώρας προτού αυτή ενταχθεί στην Συμμαχία και ξεκινήσει να επωφελείται της εγγύησης συλλογικής ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

Πρέπει να γίνει μια ξεκάθαρη κίνηση σχετικά με τις ανησυχίες της Τουρκίας. Πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία”, είπε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες επισκέφτηκαν την Άγκυρα την Τετάρτη για συνομιλίες με τούρκους αξιωματούχους.

Αργότερα ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα παρατήρησε μια θετική διάθεση ως προς την άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων.

Η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε έγραψε στη συνέχεια στο Twitter ότι ο διάλογος ήταν επικοιδομητικός και θα συνεχιστεί.

Η Σουηδία και η Φινλανδία απαγόρευσαν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία έπειτα από την εισβολή της στην Συρία με στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως και το PKK.

Ειδήσεις σήμερα:

Ελεύθερος ο Στηβ Μιλάτος για την κατηγορία του βιασμού τουρίστριας

Τι κατέθεσε αστυνομικός στη δίκη του προπονητή Ιστιοπλοΐας – “Οι γονείς της αθλήτριας δεν κατήγγειλαν βιασμό”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις