Κορονοϊός: Με τη μετάλλαξη Όμικρον να σαρώνει τη χώρα και καθημερινά να ανακοινώνονται χιλιάδες κρούσματα, πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται πλέον να λείπουν από την εργασία τους.

Με την ΚΥΑ που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ορίζονται όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με το τι πρέπει να κάνει κάποιος εργαζόμενος που νόσησε από κορονοϊό, προκειμένου να απουσιάζει νόμιμα από την εργασία του.

Ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος εξηγεί στο DEBATER όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, στο νέο τοπίο που έχει διαμορφώσει η επέλαση της Covid-19.

Κορονοϊός: Πότε πρέπει να κάνει PCR ή rapid test

Ο εργαστηριακός έλεγχος για τον κορονοϊό με τη μέθοδο PCR για COVID-19 πρέπει να έχει διενεργηθεί με τη λήψη εντός των 72 ωρών και ο έλεγχος με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης.

Η βεβαίωση αυτών:

α) πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και
β) να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Όσον αφορά στο πιστοποιητικό νόσησης, αυτό εκδίδεται:

-κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,
-ειδικά για τους πλήρως εμβολιασμένους και ύστερα από θετικό rapid test

Κορονοϊός: Για πόσο ισχύει το πιστοποιητικό νόσησης

Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Καρούζος:

-Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα 90 ημέρες μετά από τον μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο.
-Ειδικά, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν PCR είτε κατόπιν rapid test παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα 180 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31.1.2022
-Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν PCR είτε κατόπιν rapid test διαρκεί 90 ημέρες
-Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικό PCR τεστ μετά από 90 ημέρες συν μία ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης.

Οι εργοδότες πρέπει να ελέγξουν όλα τα πιστοποιητικά νόσησης των εργαζομένων με βάσει τα παραπάνω με δεδομένο ότι κάθε εβδομάδα υποβάλλεται η υπεύθυνη δήλωση rapid test στην ΕΡΓΑΝΗ και πρέπει να διευρυνθεί από εσάς αν ο εργαζόμενος πληροί τις προϋποθέσεις μη διενέργειας rapid test.

Κορονοϊός: Πότε θεωρείται νόμιμη η απουσία των εργαζομένων

Στη συνέχεια, ο δικηγόρος-εργατολόγος αναφέρεται στο πότε θεωρείται νόμιμη η απουσία των εργαζομένων που νοσούν από κορονοϊό.

Για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον COVID-19, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test).

Πρέπει να τονιστεί όμως ότι το παραπάνω αναφέρεται στην απουσία από την εργασία, όχι στις προϋποθέσεις έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης ή λήψη άδειας ασθενείας από ιατρό που κατατίθεται στον ΕΦΚΑ.

Κορονοϊός: Πότε και για πόσες μέρες μπορεί να απουσιάσει ο εργαζόμενος

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που αποτυπώνεται στη νέα ΚΥΑ για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης κορονοϊό ισχύουν τα εξής:

-Για τον πλήρως εμβολιασμένο εργαζόμενο αρκεί το αποτέλεσμα του θετικού rapid test που έχει διενεργηθεί σε δημόσια δομή, διαγνωστικό κέντρο, μικροβιολογικό εργαστήριο ή φαρμακείο. Δεν αποκλείεται, αλλά δεν απαιτείται το θετικό PCR.
-Για τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο χρειάζεται ή θετικό PCR ή rapid test που έχει διενεργηθεί σε δημόσια δομή, διαγνωστικό κέντρο, μικροβιολογικό εργαστήριο ή φαρμακείο που έχει διενεργηθεί σε δημόσια δομή, διαγνωστικό κέντρο, μικροβιολογικό εργαστήριο ή φαρμακείο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η νόσηση από κορονοϊό λογίζεται ως ασθένεια, συνεπώς διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα. Ο εργαζόμενος δικαιούται αποδοχές ασθενείας υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι συγκεκριμένες διατάξεις, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να εργαστεί για σημαντικό λόγο που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του.

Προσοχή! Κατά την άδεια ασθενείας ο εργαζόμενος δεν μπορεί να εργάζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Κορονοϊός: Πώς συνταγογραφείται η άδεια ασθένειας

Για να γίνει αποδεκτή η άδεια ασθένειας που λαμβάνει έγκριση σε μεταγενέστερο χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, απαιτείται ιατρική γνωμάτευση που να αναφέρει ότι διαγνώστηκε ο εργαζόμενος θετικός σε μοριακό ή rapid test κορονοϊού για τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς και τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής (πυρετός, έντονος βήχας, δυσκολία στην αναπνοή).

Στην ιατρική γνωμάτευση πρέπει να γίνεται σύσταση για κατ’ οίκον περιορισμό του εργαζόμενου που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ενώ πρέπει να αναφέρονται οι ημέρες αναρρωτικής άδειας που του χορηγούνται.

Η ασθένεια συνταγογραφείται μέσω της άυλης συνταγογράφησης από ιδιώτη ιατρό συμβεβλημμένο με τον ΕΟΠΥΥ ή ιατρό δημόσιας δομής.

Προσοχή, όμως, αν τα συμπτώματα επιμένουν, ο ιατρός κρίνει το διάστημα της άδειας ασθενείας που απαιτείται για την ανάρρωση του εργαζόμενου.

Την αναρρωτική άδεια καταθέτει ο εργαζόμενος ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ, την αποδέχεται ηλεκτρονικά ο εργοδότης και εκδίδεται από τον ΕΦΚΑ το επίδομα ασθενείας το οποίο ο εργαζόμενος χορηγεί στον εργοδότη για να γίνουν οι απαιτούμενες εγγραφές στην μισθοδοσία.

Αφού ο εργαζόμενος καταθέσει ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στον ΕΦΚΑ θα πρέπει να ενημερώνετε το λογιστήριο για να γίνει ηλεκτρονική αποδοχή για λογαριασμό του εργοδότη.

Δείτε ΕΔΩ οδηγίες για την ηλεκτρονική χορήγηση της άδειας ασθένειας

Τι ισχύει για την απομόνωση εργαζομένων με κορονοϊό

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, τα άτομα που διαγνωστούν με κορονοϊό:

-παραμένουν σε απομόνωση για τουλάχιστον πέντε ημέρες και αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα
-Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο (προεξάρχοντος του πυρετού) ελαττώνονται, διακόπτεται η απομόνωση. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παρατείνεται η απομόνωση στο σπίτι.
-Πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 FFP2) ή διπλή μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Τι να κάνουν οι εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα

Στο άρθρο 15 του N.4722/2020 ορίζεται ότι “εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε περιορισμό, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του ΕΟΔΥ, δύναται:

α) να καθορίσει με απόφασή του, ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο αυτόν, στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή

β) εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.

Ο χρόνος αναπλήρωσης που προβλέπεται δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης του ημίσεος των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων.

Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών. Διευκρινίζεται ότι η ιατρική αυτή γνωμάτευση λόγω περιορισμού του εργαζομένου κατ’ οίκον προς τον σκοπό της αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 δεν αποτελεί άδεια ασθένειας αλλά μέτρο για την αποφυγή διασποράς του covid-19″.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για το άτομο που ήρθε σε επαφή με κρούσμα ισχύουν τα εξής:

-Για άτομο εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση: Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.
-Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους:
• Παραμονή στο σπίτι για πέντε (5) ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα
άτομα.
• Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).
• Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού εργαστηριακού ελέγχου, τα άτομα της κατηγορίας ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ (στενές επαφές) μεταπίπτουν στην κατηγορία ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ (νόσηση από covid 19) και εφαρμόζουν τις αντίστοιχες οδηγίες για χορήγηση άδειας ασθενείας.

Κορονοϊός: Άδεια γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους

Οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό των παιδιών, των βρεφών, των προνηπίων, των νηπίων, των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου.

Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων.

Δείτε ολόκληρη την ΚΥΑ:

Ειδήσεις σήμερα:

Σκυλίτσα-ηρωίδα οδήγησε αστυνομικούς στο τραυματισμένο αφεντικό της (pics&vid)

Αυτά είναι τα self και τα rapid test που έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ – Όλη η λίστα

Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για το επίδομα γονικής άδειας – Αναλυτικά η διαδικασία

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις