Σε μία ακόμα συνεργασία προχωρούν η Pfizer και η BioNTech, μετά το εμβόλιο mRNA για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και του αντίστοιχου εμβολίου για τη γρίπη, καθώς όπως ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη ήρθαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη του τρίτου κατά σειρά mRNA εμβολίου αυτή τη φορά για την αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα, μιας ασθένειας που εμφανίζεται σε έναν στους τρεις ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι κλινικές δοκιμές είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν το 2022 και η Pfizer θα έχει τα διακαιώματα εμπορευματοποίησης του εμβολίου σε όλο τον κόσμο εκτός από τη Γερμανία και την Τουρκία. Στη συγκεκριμένη συνεργασία η Pfizer θα συνεισφέρει με την τεχνολογία στην έρευνα της για τα αντιγόνα ενώ η BioNTech θα παρέχει την αποκλειστική της τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε στο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Τι ανέφεραν οι επικεφαλής των δύο εταιρειών

Ο υπεύθυνος του επιστημονικού προγράμματος της Pfizer, Μίκαελ Ντόλστεν, δήλωσε ότι οι δύο εταίροι συνεχίζουν “με αυτή τη συμφωνία το ταξίδι μαζί, προάγοντας την τεχνολογία mRNA για να αντιμετωπιστεί μια άλλη πρόκληση η οποία χρειάζεται επιστημονική καινοτομία και το παγκοσμίου κλάσης δίκτυο παράγωγης“.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν τόνισε ότι η συνεργασία των δύο εταιρειών “έχει στόχο να αναπτύξει ένα νέο εμβόλιο mRNA κατά του έρπητα ζωστήρα, αξιοποιώντας τη γνώση και τους πόρους των δύο εταιρειών“.

“Οι ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω καθώς και ο ευάλωτος πληθυσμός όπως οι καρκινοπαθείς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον έρπητα ζωστήρα. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο mRNA με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και υψηλή αποτελεσματικότητα, το οποίο είναι ταυτόχρονα πιο εύκολα επεκτάσιμο για την υποστήριξη της παγκόσμιας πρόσβασης“, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας η BioNTech θα λάβει προκαταβολικά 225 εκατομμύρια δολάρια, τα 75 εκατ. σε μετρητά και τα 150 εκατ. ως επένδυση ιδίων κεφαλαίων.

Τα ευχάριστα νέα ανακοίνωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά με ανάρτησή του στο Twitter.

Για τον έρπητα ζωστήρα έχουν αναπτυχθεί εμβόλια όπως των εταιρειών GSK και Sanofi Pasteur, αλλά κανένα δεν χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA.

Τι είναι ο έρπης ζωστήρας

Ο έρπης ζωστήρ (λέγεται επίσης έρπης ζωστήραςέρπητας ζωστήρας) είναι μια ιογενής νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από επώδυνο φυσαλιδοειδές εξάνθημα περιορισμένης έκτασης σε μια πλευρά του σώματος (δεξιά ή αριστερά) και συχνά κατά γραμμές. Ο υπεύθυνος ιός για τη λοίμωξη του έρπητα ζωστήρα είναι ο varicella zoster virus (VZV) η κοινώς ο ιός έρπης ζωστήρ.

Η αρχική λοίμωξη από τον ιό VZV προκαλεί την οξεία και βραχυχρόνια νόσο της ανεμοβλογιάς που προσβάλλει συνήθως παιδιά και εφήβους. Μετά το πέρας της νόσου της ανεμοβλογιάς ο ιός παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφή και μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά τη νόσο του έρπητα ζωστήρα και συχνά αυτό συμβαίνει μετά από πολλά χρόνια από την αρχική λοίμωξη. Ο έρπητας ζωστήρας δεν αποτελεί ίδια ασθένεια με τον επιχείλιο έρπητα παρόλο που μοιάζει η ονομασία των ασθενειών. Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται όπως προαναφέρθηκε από τον varicella zoster virus (VZV) ενώ ο επιχείλιος έρπητας απο τον herpes simplex virus (HSV). Ωστόσο, ανήκουν στην ίδια κατηγορία ιών, τους Alphaherpesvirinae.

Μετά το πέρας της αρχικής λοίμωξης από ανεμοβλογιά, ο ιός VZV παραμένει ανενεργός στο περικάρυο των απλών νευρικών κυττάρων και λιγότερο συχνά στα δορυφόρα νευρικά κύτταρα της σπονδυλικής στήλης, του κρανίου ή του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ΑΝΣ), χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Μετά από χρόνια ή δεκαετίες από την αρχική λοίμωξη, ο ιός μπορεί να ξεφύγει από το σώμα των νευρικών κυττάρων και μέσω του άξονα των νευρικών κυττάρων να εγκατασταθεί στα δερματικά κύτταρα της γύρω περιοχής. Η εξάπλωση του ιού στα δερματικά κύτταρα μπορεί να προκαλέσει επώδυνο εξάνθημα. Παρόλο που το εξάνθημα συνήθως θεραπεύεται αυτόματα μετά από 2 έως 4 εβδομάδες, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα στη γειτονική περιοχή για μήνες ή και για χρόνια, μια πάθηση που ονομάζεται μετα-ερπητική νευραλγία. Ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός παραμένει ανενεργός στον οργανισμό και ξαφνικά ενεργοποιείται δεν είναι ακόμη κατανοητός.

Σε όλο τον κόσμο, ο επιδημιολογικός δείκτης του έρπητα ζωστήρα κυμαίνεται από 1,2 έως 3,4 περιστατικά ανά 1000 άτομα το χρόνο, αυξάνεται δε σε ηλικίες μεγαλύτερες από 65 χρόνων σε 3,9 έως 11,8 περιστατικά ανά 1.000 άτομα το χρόνο. Μια Βρετανική μελέτη που διεξήχθη το 1965 και κράτησε 16 χρόνια έδειξε ότι σε άτομα που ζουν 85 χρόνια, έχουν 50% πιθανότητες να νοσήσουν 1 φορά από τον έρπητα ζωστήρα και 1% νόσησε τουλάχιστον 2 φορές.

Ειδήσεις σήμερα:

Χαρίζεται… όπως είναι επιπλωμένο – “Έριξε” το Instagram το giveaway των Antetokounbros για το ρετιρέ με θέα την Ακρόπολη

Αυτά είναι τα self και τα rapid test που έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ – Όλη η λίστα

“Τελεσίγραφο” του πρωθυπουργού της Αυστραλίας στον Τζόκοβιτς – “Θα γυρίσει με το πρώτο αεροπλάνο αν δεν δικαιολογήσει την ιατρική εξαίρεση”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις