Πιστοποιητικό νόσησης: Τις λεπτομέρειες που καθορίζουν το πλαίσιο για να μπορεί να απουσιάζει ένας εργαζόμενος που νοσεί από κορονοϊό νόμιμα από την εργασία του διευκρινίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία ενός εργαζομένου από τη δουλειά του λόγω νόσησης από κορονοϊό αρκεί πλέον η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Πιο συγκεκριμένα, με βάσει τα νέα πρωτόκολλα, όλοι οι εργαζόμενοι εμβολιασμένοι ή μη θα μπορούν να πάρουν πενθήμερη άδεια από την εργασία τους, έχοντας επιβεβαιώσει τη νόσησή τους με Covid-19 με ένα απλό rapid test.

Το θετικό τεστ υπενθυμίζεται πως θα πρέπει να αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα gov.gr από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα.

Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ενημερώνεται διαλειτουργικά για το θετικό διαγνωστικό τεστ του εργαζόμενου, ωστόσο ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι για να πληρωθεί η αναρρωτική άδεια ασφαλισμένων που νοσούν με κορονοϊό μετά από επιβεβαιωμένο θετικό τεστ απαιτείται και ιατρική γνωμάτευση.

Για τη λήψη της γνωμάτευσης, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά είτε με το υγειονομικό όργανο που τους χορήγησε τη βεβαίωση του θετικού τεστ, είτε με τον γιατρό τους (συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή μη, σχετικής ειδικότητας), να ενημερώνουν για το τεστ και να ζητούν ιατρική γνωμάτευση, προκειμένου να τους χορηγεί αναρρωτική άδεια από την ημερομηνία του τεστ.

Οι ενέργειες σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτώματος

Όπως έχει γράψει στο DEBATER ο δικηγόρος-εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, εάν ο εργαζόμενος εκδηλώσει σύμπτωμα, πρέπει ευθύς αμέσως να ενημερώσει τον εργοδότη, ο οποίος καλό είναι να του δώσει εντολή να παραμείνει κατ’ οίκον. Σκόπιμο είναι να αξιοποιηθεί προς τούτο η άδεια καραντίνας (7-14 ημέρες), εφόσον είναι αδύνατο να εισαχθεί καθεστώς τηλεργασίας (άρθρο 2 ν. 4682/2020).

Μετά τη λήξη της άδειας καραντίνας, ο εργοδότης δύναται να απασχολεί τον εργαζόμενο μία ώρα επιπλέον πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, μέχρι τη συμπλήρωση του ½ των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.

Ο χρόνος αναπλήρωσης που προβλέπεται δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης του ημίσεος των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων.

Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών. Διευκρινίζεται ότι η ιατρική αυτή γνωμάτευση λόγω περιορισμού του εργαζομένου κατ’ οίκον προς τον σκοπό της αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 δεν αποτελεί άδεια ασθένειας αλλά μέτρο για την αποφυγή διασποράς του covid-19.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωτοποριακό τεστ – Ανιχνεύει τον καρκίνο σε ανθρώπους χωρίς συγκεκριμένα συμπτώματα

Οι σοκαριστικοί διάλογοι του Αιγύπτιου που κρατούσε όμηρο την πρώην σύντροφό του με τους αστυνομικούς -“Θα σας ανατινάξω”

Από σήμερα τα δωρεάν self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς – Πότε γίνονται, αναλυτικές οδηγίες

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις