Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού – Πληθαίνουν οι δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ

Συνεδριάζουν ξανά το μεσημέρι οι Επιτροπές

Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού – Πληθαίνουν οι δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Συνεχείς είναι οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, τρομοκρατώντας τους κατοίκους, οι οποίοι φεύγουν μαζικά.

Συγκεκριμένα, στις 11:29 σημειώθηκε νέος  σεισμός 4.9 της κλίμακας Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας, 25 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 16,4 χλμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα, μέσα σε λίγα λεπτά, από τις 09:36 έως τις 10:26 καταγράφηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις μεγέθους άνω των 4 βαθμών, με μεγαλύτερη αυτή στις 10:26 με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ και επίκεντρο 20 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν, επίσης, δεκάδες σεισμικές δονήσεις με σημαντικότερη αυτή που σημειώθηκε στις 01:54, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

«Η ακολουθία που είναι σε εξέλιξη βόρεια της Σαντορίνης έχει τεκτονική προέλευση, ξεκίνησε από ηφαιστειακή διέγερση, η οποία ξεκίνησε 2 Αυγούστου 2024 με μία αργή διαστολή του ηφαιστείου. Υπάρχει σε εξέλιξη μια σεισμοηφαιστειακή κρίση στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Θήρας – Κολούμπο, η οποία παρακολουθείται και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τα πιθανά σενάρια», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς.

Εν τω μεταξύ, σε εγρήγορση βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς μία ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους αλλά και εναέριοι διασώστες έχουν μεταβεί στη Σαντορίνη. Επικεφαλής είναι ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕΠΥΔ) Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου θα αποφασιστεί η επιπλέον συνδρομή δυνάμεων και σε άλλα νησιά εκτός από τη Σαντορίνη.

Σημειώνεται, ότι από χθες οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ και τις ΕΜΟΔΕ έχουν στήσει σκηνές έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις ΔΑΠΠΟΣ για να διαμείνουν σε αυτές, όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο.

Συνεδριάζουν οι επιτροπές

Παράλληλα, το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.

Κατέφθασαν πάνω από 1000 άτομα στον Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά, λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας, έφτασαν πάνω από 1000 άτομα από το νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φύγαμε για τους σεισμούς, είχε κάθε δύο-τρία λεπτά, αλλά πιο πολύ φύγαμε για το ηφαίστειο” δήλωσε στο DEBATER ένας επιβάτης.

Κουνάει ασταμάτητα κι έχουμε πανικοβληθεί, περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις για να γυρίσουμε“, λέει χαρακτηριστικά μια άλλη επιβάτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βρήκαμε από τα τελευταία εισιτήρια, ήμασταν τυχεροί“, ανέφερε μια τρίτη κάτοικος της Σαντορίνης.

Δεν αποκλείει έκρηξη του ηφαιστείου ο Συνολάκης

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, μιλώντας στο MEGA, εξέφρασε την ανησυχία του για το ηφαίστειο της Σαντορίνης, δεδομένης της σεισμικής ακολουθίας στο νησί, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη καθώς ανεβαίνει το μάγμα προς την επιφάνεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή είναι ίσως η στιγμή, είναι εκεί κάτω ο ΟΑΣΠ, να γίνει έλεγχος στα σπίτια για να δούμε, ειδικά αυτά τα οποία είναι πάνω στην καλντέρα, πώς είναι κατασκευασμένα», λέει στο MEGA ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών. «Είναι πάρα πολύ καλή αυτή πρωτοβουλία η οποία πάρθηκε να αδειάσουν οι πισίνες γιατί κρατάνε πάρα πολύ νερό. Συνήθως οι πισίνες δεν έχουν την ίδια θεμελίωση όπως έχουν τα σπίτια, άρα πολύ εύκολα μπορεί να φύγει μια πισίνα μαζί με το νερό και να παρασύρει και άλλες κατασκευές».

Εξηγώντας πώς δημιουργούνται οι σεισμοί και περιγράφοντας τι μπορεί να συμβεί με το ηφαίστειο, ο κ. Συνολάκης διερωτάται: «Το θέμα μας είναι το εξής για το οποίο δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Το μάγμα, όπως έγινε το 2011 που ανέβηκε μέχρι την επιφάνεια, θα φτάσει ως την επιφάνεια οπότε θα βγει προς τα έξω και θα κάνει έκρηξη ή θα σταματήσει; Το 2011 κράτησε η σεισμική δραστηριότητα περίπου έναν χρόνο. Αυτή, η τωρινή, φαίνεται ότι είναι πιο έντονη η δραστηριότητα από ήταν τότε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως λέει ο ίδιος: «Κατά πάσα πιθανότητα, αν φτάσει ως την επιφάνεια, δεν πρόκειται να έχουμε μία μεγάλη έκρηξη όπως ήταν η μινωική. Θα έχουμε μια έκρηξη σαν και αυτήν, αυτό είναι εικασία, σαν τις εκρήξεις του ’50 ή του 1922. Η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις, ιστορικά, κάθε περίπου 50 χρόνια κατά μέσο και κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε 10.000 – 15.000».

Ειδήσεις σήμερα:

Σπάτα: Έγκυος γέννησε στο δρόμο με την βοήθεια εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού

Νατάσσα Μποφίλιου: Με νέο look στην πρεμιέρα της στο Vox – Η ανανεωμένη εμφάνισή της

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ