Άρση μέτρων: Έκτακτη συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης στο υπουργείο Υγείας υπό τον αρμόδιο υπουργό τον Θάνο Πλεύρη για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και για την άρση των μέτρων.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως “μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας που είναι αυτή της συνύπαρξης με τον ιό”, διευκρινίζοντας ότι “οι δείκτες μάς επιτρέπουν χαλάρωση των μέτρων“.

Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero covid αλλά πιστεύουμε στις πολιτικές όπου προστατεύοντας το ΕΣΥ οι δείκτες μας επιτρέπουν να μπούμε στο πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό και χαλάρωσης των μέτρων” επισήμανε ο Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε πως “είναι βέβαιο, τόνισε, ότι με την προσπάθεια που έγινε από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ δεν φτάσαμε σε αυτό που έλεγαν κάποιοι ότι θα διασωληνώνουμε ανθρώπους σε πάρκινγκ“.

Θα παρατηρούμε την πορεία της πανδημίας και ανάλογα θα προσαρμοζόμαστε” τόνισε με νόημα και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. “Όσον αφορά τους δείκτες θανάτων η χώρα μας έχει μειωμένους σε σχέση με πολλές χώρες της Ευρώπης” είπε. “Από 1η Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί” κατέληξε.

Κορονοϊός – Αγαπηδάκη: Το Πάσχα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Τον λόγο αμέσως μετά τον υπουργό Υγείας έλαβε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η κ. Αγαπηδάκη υπογράμμισε πως “μεταβαίνουμε σε νέο μοντέλο διαχείρισης. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ είμαστε στα μέσα της πανδημίας και ακόμα υπάρχει ο στόχος να μην μολυνθούμε. Από τη μια προστασία, αλλά και να μην διακόπτουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα“.

Και συνέχισε: “Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι όταν έχουμε συμπτώματα να μένουμε στο σπίτι. Προσπαθούμε να έχουμε στο νου μας ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό προφίλ και έτσι τροποποιούμε την συμπεριφορά μας. Το βιώσιμο μοντέλο είναι να ζούμε με τα μέτρα προστασίας καθημερινά. Δεν καταργούμε τα μέτρα προστασίας αλλά τα χρησιμοποιούμε. Βασικό μέλημα όλων μας είναι ότι ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί. Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προ πανδημίας κατάσταση“.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας τόνισε πως το Πάσχα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και όταν θα επιστρέψουμε στον παππού και την γιαγιά να πάρουμε προφυλάξεις.

Κορονοϊός – Ζαούτης: Μείωση στον απόλυτο αριθμό θανάτων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης παρουσίασε την πορεία της πανδημίας και παρουσίασε με διαγράμματα την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, τις τελευταίες 2 εβδομάδες βλέπουμε μια σημαντική μείωση κρουσμάτων. Τα περισσότερα κρούσματα, όπως είπε, είναι από την Όμικρον 2. Και τα λύματα επίσης δείχνουν μείωση στο ιικό φορτίο στην Ελλάδα.

“Ο δείκτης θα είναι λιγότερο σημαντικός, καθώς όλα τα κράτη έχουν αλλάξει την μεθοδολογία των τεστ. Οι πιο σημαντικοί δείκτες θα είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των θανάτων. Έχουμε μείωση στον απόλυτο αριθμό θανάτων” ανέφερε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

Για τον αριθμό θανάτων από κορονοϊό επισήμανε ότι δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη, καθώς ο τρόπος καταγραφής δεν είναι ενιαίος σε κάθε χώρα. 

Για το αν υπάρχει παράλληλη βάση δεδομένων στον ΕΟΔΥ όπου καταγράφονται οι θάνατοι, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε: “Οι πραγματικοί θάνατοι είναι αυτοί που δηλώνονται στην ανακοίνωση. Εμείς χρησιμοποιούμε τον ορισμό του ΠΟΥ από την αρχή της πανδημίας. Μας λέει ότι αν κάποιος πεθάνει από covid χρεώνεται σαν θάνατος covid. Κάποια άλλα κράτη το κόβουν αυτό σε 28 ημέρες. Εμείς ακολουθούμε από την αρχή τον ορισμό του ΠΟΥ. Δεν θα αλλάξει ο τρόπος καταγραφής“.

Κορονοϊός – Παπαευαγγέλου: Τι αλλάζει στα σχολεία

Παίρνοντας τον λόγο η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη διαχείριση των κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία.

Σύμφωνα με την ίδια, στην αρχή της χρονιάς σχεδιάστηκε ένα πρωτόκολλο λειτουργίας που είχε ως στόχο τη διατήρηση της σχολικής ζωής.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα self test που λειτουργούσαν προληπτικά, αλλά και της ιχνηλάτησης επαφών. “Σημαντικό όπλο ήταν η άριστη συνεργασία όλων αλλά και η ορθή χρήση της μάσκας. Πετύχαμε παρά την έξαρση του πανδημικού κύματος τον Φεβρουάριο τα παιδιά λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα έφτασαν να αποτελούν το 33% των κρουσμάτων. Τώρα η πανδημία αποκλιμακώνεται” πρόσθεσε.

Θα εφαρμόσουμε μια νέα πρακτική που ο έλεγχος για covid στα σχολεία θα επικεντρώνεται στα συμπτώματα. Ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος στα παιδιά με συμπτώματα” σημείωσε και συμπλήρωσε:

“Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η ιχνηλάτηση των επαφών θα συνεχίσει να ισχύει όπως και τώρα. Θα γίνεται χρήση δυο τεστ την πρώτη και την 4η μέρα μετά την διάγνωση του κρούσματος. Οι γονείς πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι, τόνισε. Αν τα παιδιά εμφανίζουν ίωση να κρατούν τα παιδιά σπίτι και να ενημερώνουν τον γιατρό τους. Το παιδί θα επιστρέφει σχολείο μετά από 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού”.

Η κ. Παπαευαγγέλου, σε ερώτηση για το αν συνδέεται η long covid με τα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά που έχουν σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη, απάντησε: “Δεν υπάρχει συσχέτιση με το long covid αλλά κυρίως αφορά σε μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών και τα παιδιά αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί αλλά φαίνεται να οφείλεται σε μια λοίμωξη με έναν ιό που δεν είχαν συναντήσει πριν. Τα παιδιά αυτά έχουν μεγαλώσει σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον και αυτό έχει αλλάξει σημαντικά την οικολογία. Τα χρωστούμενα όλα θα έρθουν τελικά μαζεμένα. Ηπατίτιδα από κοινές ιώσεις είχαμε πάντα αλλά φαίνεται ότι είμαστε κοντά στην λύση του γρίφου”.

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor – Η αποχώρηση της Τζο, το… ζευγαράκι του Άγιου Δομίνικου και μια συγγνώμη (vids)

Τι κρύβει το “κλειδωμένο” e-mail της Πισπιρίγκου; Γιατί δεν δίνει τους κωδικούς στις Αρχές

Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί τι συμβαίνει με την ηπατίτιδα στα παιδιά που έχει τρομοκρατήσει τις αρχές

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις