Με τις εκλογές της 21ης Μαΐου να είναι μία ανάσα μακριά, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών έχουν ήδη κληθεί για να «λάβουν θέση» στα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια και να συμβάλλουν τα μέγιστα στη διαδικασία.

Όπως είναι γνωστό, η παρουσία στην επιτροπή είναι υποχρεωτική βάση νόμου. Εάν ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής απουσιάσει ή δηλώσει κώλυμα ή είναι άλλη η αιτία της απουσίας του, τότε αντικαθίσταται από τα αναπληρωματικά μέλη. Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη, οι εκλογές γίνονται από τα παρόντα μέλη ή ακόμη και μόνο από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει κάποιος, αν απουσιάσει από την εφορευτική επιτροπή:

  • Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο, σε περίπτωση ασθένειας,
  • Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα των εκλογών,
  • Έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.

Τι λέει ο νόμος για την απουσία από την εφορευτική επιτροπή

Η διάταξη της παρ.3 του άρθρου 118 του Προεδρικού Διατάγματος 96/2007 (ΠΔ 26/2012), με τίτλο «Ειδικά Εκλογικά αδικήματα δημοσίων οργάνων», ορίζει:

«Μέλη εφορευτικών επιτροπών που αμελούν ή δείχνουν απείθεια στην έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων που τους επιβάλλονται από τις διατάξεις του παρόντος… τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών μέχρι δύο χρόνια και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια».

Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιοι ορίστηκαν μέλη εφορευτικών επιτροπών και ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή, καθώς οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν σημειώσει τα ονόματα τους στους εκλογικούς καταλόγους;

Αν κάποιος αρνηθεί να παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης καλείται η αστυνομία. Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον δικαστικό αντιπρόσωπο ως πρόεδρο και τέσσερα μέλη που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.

Η διαδικασία

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι αναπληρωτές τους κληρώνονται, μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από το οικείο Πρωτοδικείο. Στην κλήρωση περιλαμβάνονται οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου εκλογικού διαμερίσματος που φέρονται στους καταλόγους αυτούς ως κάτοικοι της περιοχής.

Οι οριζόμενοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Όσοι σύμφωνα με τα παραπάνω ορίστηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ειδοποιούνται με απόδειξη για τον διορισμό τους τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την ψηφοφορία με φροντίδα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, στον οποίο διαβιβάζεται από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών αντίγραφο της πράξης του πρωτοδικείου για τον διορισμό τους.

Δημόσιοι και δημοτικοί ή κοινοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι μ’ αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής, δεν μπορούν να κληρωθούν ή διοριστούν μέλη εφορευτικών επιτροπών και αν τυχόν κληρωθούν ή διοριστούν δεν μπορούν να λάβουν μέρος στη συγκρότηση των επιτροπών.

Το κώλυμα ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και γι’ αυτούς που διετέλεσαν δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων κατά την τελευταία τριετία.

Εκλογές 2023

ΕΔΩ θα δείτε LIVE τα αποτελέσματα των εκλογών 2023

Εκλογές 2023: Μάθε πού ψηφίζεις με ένα “κλικ” – Αναλυτικός οδηγός για ετεροδημότες, σχολεία και άδειες

Εκλογές 2023: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε στις κάλπες – Τα κόμματα, οι σταυροί και η ψηφοφορία

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις