Η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που έχει καταφέρει να βρεθεί στο “προσκήνιο” της επιστημονικής κοινότητας και οι ειδικοί κρούουν διαρκώς των κώδωνα έτσι ώστε να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί και να τηρεί ο κόσμος τα μέτρα προστασίας, για να μην υπάρχει διασπορά.

Πολλοί είναι οι ειδικοί που κάνουν λόγο για αύξηση των κρουσμάτων μόλις μπει ο Σεπτέμβρης και η παραλλαγή Δέλτα είναι αυτή που επικρατεί, με αποτέλεσμα να είναι πολύ προβληματισμένη η επιστημονική κοινότητα καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού δεν ανεβαίνουν διότι οι μισοί πολίτες είναι εμβολιασμένοι και αυτό δε βοηθά για να χτιστεί το ανάλογο τείχος ανοσίας.

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι αυτές που θα καθορίσουν την πορεία της μετάλλαξης Δέλτα όσο προχωράμε προς τον Σεπτέμβριο, καθώς τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνται κατά γράμμα και υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα και μπορεί να κολλήσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή τον ιό. Και βλέπουμε να ανεβαίνουν τα κρούσματα σε περιοχές όπως η Κρήτη αλλά και κάποια νησιά όπως είναι η Πάρος.

Η παραλλαγή Δέλτα αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα και ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομος έτσι ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να προφυλαχθούν από τη νόσο αλλά να μην υπάρξει πρόβλημα στο ΕΣΥ, αφού αν αυξηθούν και άλλο οι διασωληνωμένοι, δε θα μπορέσει να αποσυμπιεστεί εύκολα.

Oι 10 “κόκκινες περιοχές”

Συγκεκριμένα ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στα νησιά που έχουν ξεπεράσει το όριο του “κόκκινου συναγερμού” στον δείκτη θετικότητας δηλαδή το 4%. Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Νάξο, στην Πάρο, στη Μύκονο και στη Ρόδο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της εβδομάδας 09 Αυγούστου 2021 – 15 Αυγούστου 2021, 10 περιοχές έχουν ξεπεράσει το όριο του “κόκκινου συναγερμού” στον δείκτη θετικότητας δηλαδή το 4%. Μάλιστα το φαινόμενο είναι πιο ανησυχητικό καθώς οι περισσότερες αφορούν νησιά.


Νάξος 9,60%
Μύκονος 6,04%
Πάρος 5,78%
Ικαρία 4,73%
Χανιά 4,59%
Θεσπρωτία 4,57%
Ρόδος 4,27%
Ηράκλειο 4,13%
Τήνος 4,09%
Καβάλα 4%

Η Ελλάδα είναι “κόκκινη” στον χάρτη του ECDC

Στο “κόκκινο” βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της νότιας Ευρώπης, με την Ελλάδα να είναι πλέον εντελώς “κόκκινη”.

Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο χάρτη του ECDC, στην Ελλάδα οι περιοχές με “βαθύ κόκκινο” είναι η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες, γεγονός που σημαίνει πως ο κορονοϊός “σαρώνει” στις συγκεκριμένες περιοχές.

Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου

Ο κ. Γώγος έκανε λόγο για συνεχή αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3 με 4%. Επίσης επιβεβαιώνεται, όπως είπε, η επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα, πάνω από 85% των δειγμάτων που ελέγχονται.

Η πανδημία αυτήν τη στιγμή αποτελεί κυρίως νόσο των νέων με την διάμεση ηλικία να είναι στα 29 έτη, ωστόσο αρχίζει σταθερά να εμφανίζεται μια μεταστροφή στις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψης, κάτι που πιέζει το σύστημα υγείας, τόνισε ο καθηγητής. Παρατηρήθηκε αύξηση των νοσηλειών σε κλινικές Covid και ΜΕΘ και συνεχής αύξηση του δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, με την τελευταία εικόνα να είναι 290 εισιτήρια και 219 εξιτήρια.

Μετάλλαξη Δέλτα

Ο μέσος όρος εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα ήταν 251 ασθενείς έναντι 166 που ήταν πριν από 3 εβδομάδες. Το σύνολο των νοσηλευομένων μέχρι χθες ήταν 1.872, έναντι 961 πριν από 4 εβδομάδες. Η αύξηση στις ΜΕΘ το τελευταίο 10ημερο είναι 29,44%. Η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι γύρω στο 41%, ενώ στις ΜΕΘ η κάλυψη έχει φτάσει περίπου στο 60%, ενώ στην Κρήτη φτάνει στο 96,5%. Η μεγάλη πλειοψηφία των νοσηλευομένων, όπως είπε, είναι ανεμβολίαστοι.

“Αυτή τι στιγμή έχουμε την μικρότερη αναλογία διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας”, υπογράμμισε ο κ. Γώγος. Είναι αναγκαία τόνισε η θωράκιση και προετοιμασία του συστήματος υγείας που θα αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων και παράλληλα θα έχει να ανταποκριθεί στο στοίχημα της εξυπηρέτησης και των υπολοίπων non covid νοσημάτων.

Παραλλαγή Δέλτα και εμβόλια

Συνολικά έχουν καταγραφεί 210 εκατ. κρούσματα και 4,5 εκατ. θάνατοι. Με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα με την αυξημένη μεταδοτικότητα χθες καταγράφηκαν περίπου 700.000 νέα κρούσματα και 10.000 θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την άλλη 4,8 δισ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί και μόνο 1,86 δισ. είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό 23,8% του πληθυσμού.

Ο κ. Γώγος επισήμανε την την ανάγκη για γενικότερη θεώρηση του προβλήματος τόσο από την πλευρά των μέτρων προστασίας όσο και από την πλευρά της διάθεσης εμβολίων και σε χώρες με μικρή διαθεσιμότητα και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Τα υπάρχοντα εμβόλια, πρόσθεσε είναι πολύ δραστικά και για το στέλεχος Δέλτα του ιού σε σχέση με την πρόκληση της σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου, σε ποσοστό πάνω από 90%. Είναι λιγότερο δραστικά στην πρόκληση λοίμωξης σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 60 και 88% και η λοίμωξη που προσκαλείται είναι πολύ ελαφριά.

Μετάλλαξη Δέλτα

“Παρότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά δεν είναι τέλεια και μπορεί να προκληθεί λοίμωξη ήπια και σε πλήρως εμβολιασμένους και παρότι η πιθανότητα νόσησης είναι πολύ μικρή η μεγάλη αύξηση του αριθμού τους μπορεί να οδηγήσει και σε νόσο και μετάδοση και αυτό οφείλεται στην παρουσία του στελέχους Δέλτα με την μεγάλη μεταδοτικότητα και κάποιου βαθμού μικρή ανοσιακή διαφυγή”.

Η ευρύτερη και σε παγκόσμια επίπεδο εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το κύριο εργαλείο αυτήν τη στιγμή που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα για την οριστική και ολιστική αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε ο κ. Γώγος. Πρόσθεσε επίσης ότι η επιστημονική έρευνα επεκτείνεται και στην θεραπευτική αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Τα κρούσματα δεν πέφτουν και η μετάλλαξη Δέλτα κάνει “πάρτι”

Τα κρούσματα του κορονοϊού συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία εν μέσω Αυγούστου και οι εκκλήσεις των ειδικών είναι πολλές καθώς δε θέλουν να δουν την εμφάνιση ενός “μαύρου Σεπτέμβρη”.

Ο κορονοϊός καλπάζει στη χώρα μας και την ημέρα Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ανέρχονται στα 3.272 ενώ έχουν αυξηθεί οι διασωληνωμένοι στους 286.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η παραλλαγή Δέλτα έχει ανιχνευθεί σε 868 από τα 1.011 δείγματα.

Η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.011 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα αφορά στην περίοδο 28 Μαΐου 2021 έως 08 Αυγούστου 2021 . Από τον έλεγχο των 1.011 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 950 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Εκ των 950 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 868 αφορούν στο στέλεχος Delta, 72 αφορούν στο Alpha και 10 αφορούν στο Βeta. Εκ των 24 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, τα 22 αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K) και 2 αφορούν στο C.36.

Επιπλέον ανιχνεύθηκε, 1 στέλεχος B.1.629.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις