Ανοίγει η πλατφόρμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Εως 14.500 ευρώ σε άτομα με αναπηρία

Τι είπε η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου

Ανοίγει η πλατφόρμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Εως 14.500 ευρώ σε άτομα με αναπηρία
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

«Εστιάζουμε στις πραγματικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και προωθούμε κοινωνικές πολιτικές που ανταποκρίνονται στα ζητήματα που έχουν», δήλωσε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Τις επόμενες μέρες, οι άνθρωποι με αναπηρία θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέσω της νέας πλατφόρμας που ανοίγει, με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας. Μέχρι 2.500 δικαιούχοι θα λάβουν επιχορήγηση έως 14.500 ευρώ, με προκαταβολή 50%, για να πραγματοποιήσουν απαραίτητες εργασίες στην κατοικία τους, σε κοινόχρηστους χώρους ή και στον χώρο εργασίας τους. Όπως τόνισε η υπουργός, στόχος είναι να καλυφθούν ουσιαστικά οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία με στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον», οι επιχορηγήσεις καλύπτουν παρεμβάσεις στην κύρια κατοικία, στον επαγγελματικό χώρο και στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Κάθε δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει το ποσό και συνδυαστικά στους τρεις αυτούς χώρους. Η προσβασιμότητα είναι βασική προϋπόθεση για μια κοινωνία ανοιχτή και φιλόξενη για όλους.

Οι εργασίες που επιδοτούνται περιλαμβάνουν κατασκευές, τοποθέτηση ραμπών, ανελκυστήρων, αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβή μηχανικού για την πιστοποίηση των εργασιών. Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης είναι 14.500 ευρώ, με 12.000 ευρώ για κινητική αναπηρία, 5.000 ευρώ για αισθητηριακή και 14.500 ευρώ για συνδυασμό και των δύο.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άτομα με αναπηρία άνω του 67%, που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ατομικό εισόδημα έως 60.000 ευρώ. Η διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων αυξάνει τις πιθανότητες ένταξης στο πρόγραμμα, γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες και τη χρηματοδότηση.

Η υπουργός υπογράμμισε πως, παρά το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, το ζήτημα της στέγασης παραμένει μεγάλο. Η κυβέρνηση διαθέτει πάνω από 43 διαφορετικά μέτρα με συνολικό προϋπολογισμό 6,5 δισ. ευρώ για να στηρίξει την πρόσβαση σε προσιτή στέγη.

Αναφέρθηκε επίσης σε άλλες παρεμβάσεις, όπως η επιστροφή ενός ενοικίου από το Νοέμβριο του 2025 σε πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, το επίδομα των 250 ευρώ κάθε Νοέμβριο για χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία, το πρόγραμμα «Σπίτι Μου ΙΙ» και το επίδομα 200 ευρώ για δημόσιους υπαλλήλους που μετατίθενται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης στον Έβρο, όπου όσοι επιλέξουν να μετακινηθούν και να μείνουν για πάνω από δύο χρόνια στους Δήμους Ορεστιάδας, Σουφλίου και Διδυμοτείχου θα λάβουν οικονομική βοήθεια 10.000 ευρώ. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αυτού του προγράμματος θα ανοίξει εντός της εβδομάδας, με στόχο να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές ώστε να στηριχθεί η αποκέντρωση και να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα στέγασης και δημογραφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ