Σχολεία: Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες εβδομάδες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας λόγω του ανοίγματος των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου. Η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις ναι μεν θα γίνει με αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί “πονοκέφαλο” για τους ειδικούς, αφού η εκτόξευση των κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών θεωρείται δεδομένη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δίνεται μπόνους στα παιδιά 12 – 17 ετών που θα σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο. Τα μπόνους ενδέχεται να περιλαμβάνουν δωρεάν gigabyte για σερφάρισμα στο Ίντερνετ. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με την κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, στόχος είναι η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων και των κρουσμάτων στα παιδιά.

Η αύξηση κρουσμάτων θα είναι προσωρινή, γιατί το συστηματικό testing των ανεμβολίαστων μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω αυτοδιαγνωστικών και rapid test αντίστοιχα αναμένεται να επιφέρει στη συνέχεια μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα μετά τις πρώτες εβδομάδες. Αυτό φυσικά εφόσον όλη η διαδικασία γίνεται σωστά. Αν τηρηθούν ευλαβικά τα πρωτόκολλα που έχουν θεσπιστεί για το άνοιγμα των σχολείων, τα κρούσματα θα μειωθούν μετά τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας.

Όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Πέμπτης, ήδη το 1/4 των μαθητών Λυκείου έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, με το ποσοστό στους μαθητές Γυμνασίου να είναι στο 13%, με την εμπλοκή των παιδιάτρων στη διαδικασία του εμβολιασμού να εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά αυτά. Όπως τόνισε, η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη απευθύνεται πρωτίστως στους ευάλωτους ενήλικες. Σε καμία περίπτωση ωστόσο οι έφηβοι και τα παιδιά δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον ιό.

Ωστόσο, σε περίπτωση που τα κρούσματα εκτοξευθούν, ενδέχεται να αλλάξουν εκ νέου τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων. Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Πώς θα προσέρχονται στα σχολεία μαθητές και εκπαιδευτικοί

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσέρχονται στα σχολεία με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή με βεβαίωση νόσησης (του τελευταίου εξαμήνου). Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει απαραιτήτως να προσέρχονται έχοντας κάνει διαγνωστικό rapid test δυο φορές την εβδομάδα και συγκεκριμένα Τρίτη και Παρασκευή, το οποίο θα επιβαρύνει τους ίδιους (με κόστος στα 10 ευρώ).

Οι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού (οι άνω των 12 ετών), ή με βεβαίωση νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή με δήλωση αρνητικού self test το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Τα self test για τους μαθητές θα δίνονται δωρεάν από τα φαρμακεία.

Tι θα συμβεί αν εμφανιστεί κρούσμα σε μια τάξη

Αν εμφανιστεί κρούσμα σε κάποια τάξη, όλοι ανεξαιρέτως, εμβολιασμένοι ή μη μαθητές και εκπαιδευτικοί, θα πρέπει την ίδια εβδομάδα να κάνουν δυο self test.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της τάξης στην οποία βρέθηκε το κρούσμα θα πρέπει να κάνουν δυο rapid test πέραν των προβλεπομένων, σε σταθερά σημεία του ΕΟΔΥ εκτός του σχολικού ωραρίου. Εάν δε οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, θα υποβάλλονται σε καθημερινά self test, τις ημέρες που δεν κάνουν τα άλλα δυο εργαστηριακά.

Τα παραπάνω θα ισχύουν για επτά μέρες αφότου εμφανίστηκε το κρούσμα.

Σχετικά με το κρούσμα τώρα, η διαδικασία θα έχει ως εξής: θα απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού του περιβάλλοντος.

Θα επιστρέφει στο σχολείο μετά από τουλάχιστον 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών), αλλά και τη τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Πότε θα κλείνει ένα τμήμα

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη λειτουργία του εάν και εφόσον εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στο 50%+1 μαθητές του. Η λειτουργία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Πάντως η ΟΛΜΕ ζητά να γίνονται τεστ σε όλους ανεξαιρέτως, εμβολιασμένους και μη, με κρούσματα ή χωρίς κρούσματα. “Υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί να νοσήσουν να είναι ασυμπτωματικοί ή ως κρούσματα με πολύ χαμηλό ιικό φορτίο. Και στις δυο περιπτώσεις μεταδίδουν τον ιό”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις