Σχολεία: Αντίστροφα πλέον μετράει ο χρόνος για το άνοιγμα των σχολείων και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να είναι σε επιφυλακή για τον τρόπο με τον οποίο θα «υποδεχτεί» τους μαθητές το νέο κύμα της πανδημίας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δημοσιοποιήσει τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα με τους ειδικούς παρόλα αυτά να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για την μεταδοτικότητα του νέου κύματος και ιδιαιτέρως σε νεότερες ηλικίες.

Άνοιγμα σχολείων – “Δεν αποκλείεται να νοσήσει το 30% των μαθητών”

Χαρακτηριστική είναι η εκδήλωση του παιδίατρου Μάριου Ανδρέου στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Είπε χαρακτηριστικά: «Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι θα μετακινούνται από τη Δευτέρα, λόγω της έναρξης λειτουργίας των σχολείων, οι οποίοι σε μεγάλο μέρος είναι ανεμβολίαστοι.». Εκτίμησε δε ότι, σύμφωνα με μελέτες και άλλων χωρών, είναι πολύ πιθανό το 30% των μαθητών να κολλήσει με κορονοϊό.

Ως προς τα όπλα τα οποία έχουμε στα χέρια μας για να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα της πανδημίας ο κ. Ανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο εμβολιασμός, τα μέτρα ατομικής προστασία και τα self test είναι οι ασπίδες στα σχολεία για τον κορονοϊό»

Ενώ υπογράμμισε ότι «στον πληθυσμό της ομάδας 20 με 45 ετών που είναι οι γονείς των μαθητών Δημοτικού, δεν ξέρουμε αν έχει περάσει το 50% ο αριθμός των εμβολιασμένων», κάνοντας ταυτόχρονα εκ νέου έκκληση για εμβολιασμό των γονέων άνω των 12 ετών. Έκανε μάλιστα και την παραδοχή ότι η επιστημονική κοινότητα δεν κατάφερε να πείσει για τον εμβολιασμό στον βαθμό που χρειαζόταν.

Άνοιγμα σχολείων – “Αν τηρήσουμε τα μέτρα θα πάμε καλά”

Θέση πήρε και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στο ΣΚΑΪ: «Θα έχουμε ενδεχομένως μια μικρή αύξηση τις επόμενες δύο εβδομάδα, αλλά ακριβώς επειδή έχουμε σχεδιάσει το πρωτόκολλο πολύ προσεκτικά έτσι ώστε να έχουμε πολύ συχνό και εξαντλητικό τέστινγκ, πιστεύω ότι εφόσον τηρήσουμε τα μέτρα- δηλαδή τα παιδιά ξέρουμε ότι φοράνε τη μάσκα κι ότι οι γονείς θα ακολουθήσουν τις οδηγίες μας ευλαβικά, κάνουν τα σελφ τεστ έτσι ώστε πρέπει να τα κάνουν πιστεύω ότι θα πάμε καλά»

Και επανέλαβε τον κοινό στόχο, που έχει εκφράσει και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά με την εκπαιδευτική διαδικασία να συνεχιστεί δια ζώσης.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Καλημέρα Ελλάδα ανέφερε: “Οι γονείς όπως και οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά έχουν εως τώρα συνεργαστεί άριστα και το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν. Αν τυχόν διαπιστωθεί κρούσμα σε μια τάξη, είναι τόσο μεγάλος ο έλεγχος, είναι τόσο καλή η ιχνηλάτηση, που θα γίνεται με σελφ τεστ, ώστε η νόσηση του 50+1% παιδιών μιας τάξης, ώστε να κλείσει το τμήμα δεν φαίνεται εύκολο με βάση και τις οδηγίες των ειδικών”

“Σαν να πέφτει κάθε μέρα ένα λεωφορείο στον γκρεμό”

Ενώ, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Θόδωρος Βασιλακόπουλος, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου: «όλα αυτά τα οποία συζητούμε, πως θα ανοίξουμε τα σχολεία μας ή τα πανεπιστήμια μας με ασφάλεια, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν θα υπάρξει ασφάλεια, αυτή είναι η δική μου πρόβλεψης. Θα αρχίσει σιγά-σιγά να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας»

«Η σχολική χρονιά ξεκινά με περίπου 400 διασωληνωμένους με 34-40 νεκρούς κάθε μέρα – σαν να να πέφτει κάθε μέρα ένα λεωφορείο στο γκρεμό»

Πώς θα προσέρχονται στα σχολεία μαθητές και εκπαιδευτικοί

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσέρχονται στα σχολεία με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή με βεβαίωση νόσησης (του τελευταίου εξαμήνου). Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει απαραιτήτως να προσέρχονται έχοντας κάνει διαγνωστικό rapid test δυο φορές την εβδομάδα και συγκεκριμένα Τρίτη και Παρασκευή, το οποίο θα επιβαρύνει τους ίδιους (με κόστος στα 10 ευρώ).

Οι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού (οι άνω των 12 ετών), ή με βεβαίωση νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή με δήλωση αρνητικού self test το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Τα self test για τους μαθητές θα δίνονται δωρεάν από τα φαρμακεία.

Tι θα συμβεί αν εμφανιστεί κρούσμα σε μια τάξη

Αν εμφανιστεί κρούσμα σε κάποια τάξη, όλοι ανεξαιρέτως, εμβολιασμένοι ή μη μαθητές και εκπαιδευτικοί, θα πρέπει την ίδια εβδομάδα να κάνουν δυο self test.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της τάξης στην οποία βρέθηκε το κρούσμα θα πρέπει να κάνουν δυο rapid test πέραν των προβλεπομένων, σε σταθερά σημεία του ΕΟΔΥ εκτός του σχολικού ωραρίου. Εάν δε οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, θα υποβάλλονται σε καθημερινά self test, τις ημέρες που δεν κάνουν τα άλλα δυο εργαστηριακά.

Τα παραπάνω θα ισχύουν για επτά μέρες αφότου εμφανίστηκε το κρούσμα.

Σχετικά με το κρούσμα τώρα, η διαδικασία θα έχει ως εξής: θα απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού του περιβάλλοντος.

Θα επιστρέφει στο σχολείο μετά από τουλάχιστον 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών), αλλά και τη τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Πότε θα κλείνει ένα τμήμα

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη λειτουργία του εάν και εφόσον εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στο 50%+1 μαθητές του. Η λειτουργία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Πάντως η ΟΛΜΕ ζητά να γίνονται τεστ σε όλους ανεξαιρέτως, εμβολιασμένους και μη, με κρούσματα ή χωρίς κρούσματα. “Υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί να νοσήσουν να είναι ασυμπτωματικοί ή ως κρούσματα με πολύ χαμηλό ιικό φορτίο. Και στις δυο περιπτώσεις μεταδίδουν τον ιό”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Ποιος πρέπει να ενημερώνει ότι υπάρχει κρούσμα

Σε κάθε σχολείο θα υπάρχει υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Αν χρειαστεί τα σχολεία θα κλείσουν

Κίνδυνος να ξανακλείσουν τα σχολεία αν αυξηθούν τα κρούσματα, σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, που μίλησε στο Open το πρωί του Σαββάτου.

Όπως είπε η κυρία Γκάγκα, “ξεκινάμε με πολύ προσεκτικά μέτρα και αναλόγως με τις εξελίξεις, θα γίνονται παρεμβάσεις. Φυσικά αν δούμε ότι υπάρχει μετάδοση, θα κλείσουν τα σχολεία… Θα παρακολουθήσουμε. Αν υπάρχουν πολλά κρούσματα στα σχολεία θα δούμε αν υπάρξουν αλλαγές. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν τόσα πολλά κρούσματα”, τόνισε.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις