Ελληνικά νησιά: Η τουριστική περίοδος στη χώρα μας ξεκινάει δειλά δειλά και σύμφωνα με (έρευνα ή στοιχεία) του DEBATER όλα τα νησιά κάτω των 1000 κατοίκων – 18 σε αριθμό – έχουν αποκτήσει την «ανοσία» τους! Τι εννοούμε… Πώς θα σας φαινόταν να πηγαίνατε σε ένα νησί που οι μόνιμοι κάτοικοι να είναι εμβολιασμένοι – όσοι δηλαδή θέλησαν – και να σας διακατέχει το αίσθημα της ασφάλειας και της μη διασποράς του κορονοϊού;

Οινούσες, Ιθάκη, Καστελλόριζο, Χάλκη (Δωδεκανήσου), Ψαρά, Κουφονήσια, Σίκινος, Ανάφη, Σχοινούσα, Αγαθονήσι, Δονούσα, Ηρακλειά, Μαράθι, Κίμωλος είναι μερικά από τα COVID-free νησιά μας ! Προσοχή όμως δεν σημαίνει ότι τα μέτρα εκεί πάνε περίπατο…

Σύμφωνα και με τον Πρόεδρο Ελληνικού Δικτύου & Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών
Λευτέρη Κεχαγιόγλου :«Πρέπει να προσέξουμε πολύ. Ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων, ή πιο σωστά αυτών που επιθυμούσαν να εμβολιαστούν από τους μόνιμους κάτοικους δίνει μεν μια αίσθηση Covid free νησιού, πλην όμως ο κίνδυνος καραδοκεί. Υπάρχει κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί, υπάρχουν εργαζόμενοι πού θα πάνε στα νησιά χωρίς να έχουν εμβολιαστεί και βέβαια επισκέπτες. Τηρούμε λοιπόν τα μέτρα για όσο ακόμα χρειαστεί, διατηρώντας μια ικανοποίηση προστασίας του μόνιμου εύθραυστου πληθυσμού μας».

Ο «χάρτης» εμβολιασμού στα ελληνικά νησιά είναι:

Α. κάτω από 1000 κατοίκους: καθολικός εμβολιασμός.

Β Νησιά από 1001 έως 3500 κατοίκους σε δυο κατηγορίες ο πληθυσμός.
• Άνω των 60 ετών
• 18 έως 59 ετών
(Η Σέριφος είναι το πρώτο νησί στην κατηγορία αυτή που εμβολιάστηκε ο πληθυσμός του και με τις δύο δόσεις)

Να σημειώσουμε επίσης ότι το ποσοστό συμμετοχής στον εμβολιασμό αγγίζει σε μερικές περιπτώσεις και το 90% του μόνιμου πληθυσμού.

Χάλκη: Το περήφανο μη COVID νησί!

Μια φράση γνωστή στο νησί είναι: «Χάλκη περήφανο νησί, του έρωτα πατρίδα». Τώρα πραγματικά είναι περήφανοι, καθώς είναι αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα τονίζει στο «DEBATER» ο Δήμαρχος Χάλκης, Φραγκάκης Ευάγγελος και επισημαίνει ότι: «Από τους μόνιμους κατοίκους, εμβολιάστηκε το 95% με το εμβόλιο της Pfizer»

Κίμωλος: Ένας πραγματικά «παράδεισος» χωρίς κορονοιό

Στην Κίμωλο από τους 650 μόνιμους πολίτες εκεί, οι 569 έχουν εμβολιαστεί μαζί με τον Δήμαρχο Κιμώλου, Κωνσταντίνο Βεντούρη, να τονίζει στο DEBATER ότι:

«Παρά τις διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καταφέραμε να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι του μικρού μας πληθυσμού. Είχαμε τον Οκτώβρη μήνα 2 κρούσματα που είχαν ταξιδέψει Αθήνα για ιατρικούς λόγους, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε διασπορά». Τώρα όπως λένε και οι ντόπιοι εκεί: «Κίμωλο παράδεισο μου»! Ένας πραγματικά «παράδεισος» χωρίς κορονοιό!

Μάλιστα σε μικρά ελληνικά νησιά που δεν υπάρχει ιατρική νοσηλευτική δομή, τον ρόλο των εμβολιασμών ανέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις συνεπικουρούμενες από το λιμενικό σώμα και τους δήμους.

Καστελόριζο: Το νησί που δεν είχε ποτέ κανένα κρούσμα κορονοϊού

Ο νεαρός γιατρός του ακριτικού νησιού μας, Σταυρόπουλος Σταύρος, με περηφάνεια εξομολογείται στο «DEBATER» ότι: «Το νησί εδώ δεν είχε ποτέ κρούσμα κορονοϊού ! Τώρα εμβολιαστήκαμε και με τη δεύτερη δόση και περιμένουμε να έρθει ο τουρίστας! Δεν είχαμε καμία παρενέργεια σε όσους εμβολιάστηκαν. Όλοι με Pfizer».

Ιθάκη: Σαν βγεις στον πηγαιμό… για την επίτευξη των εμβολιασμών

Στην Ιθάκη η επίτευξη του στόχου επιταχύνεται με τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας, Γιώργο Παξινό, να δηλώνει στο DEBATER ότι το νησί είναι:
«στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά σε ποσοστό εμβολιασθέντων με βάση τον πληθυσμό μας. Οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί με Pfizer και αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού», ενώ κάνει παρότρυνση να εμβολιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Στην αρχή ήταν μεγάλη η άρνηση μας εξομολογείται.

Να σημειώσουμε ότι η πρόταση του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών για καθολικό εμβολιασμό στα μικρά νησιά θεωρήθηκε από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Στο σχέδιο αυτό πάτησαν και τα Ιταλικά μικρά νησιά Φαβινιάνα, Λεβάντσο και Μαρέτιμο στην Επαρχία της Σικελίας. Η δε ιταλική Ομοσπονδία μικρών νησιών απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό της Ιταλίας για να εφαρμόσει και η Ιταλία το ελληνικό μοντέλο εμβολιασμού στα μικρά νησιά, ενώ ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου μικρών Νησιών ενημέρωσε τους άλλους δέκα ευρωπαίους χωρών μικρών νησιών. Και την ομάδα των Ευρωβουλευτών πού ασχολούνται με τα νησιά, τις λίμνες και τις παράκτιες περιοχές ( SEARICA)

Η φετινή τουριστική σεζόν ας ευχηθούμε να είναι καλύτερη από την περσινή και με περισσότερη «ανοσία» στις οικονομικές δυσχέρειες !

Γράφει ο Λάζος Μαντικός

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις