Η 21η Απριλίου 1967 ήταν η ημέρα που μία στυγνή δικτατορία κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα της Ελλάδος.

Στις 06:30 το πρωί της Παρασκευής όλοι πάγωσαν όταν άκουσαν στα ραδιόφωνα πως ο στρατός αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας και απαγορεύεται οποιαδήποτε έξοδος από τα σπίτια γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πυροβολούνται οι παραβάτες, χωρίς προειδοποίηση.

Απαγορεύεται επίσης πάσα συνάθροιση ή συγκέντρωση σε κλειστό χώρο ή την ύπαιθρο. «Πάσα τοιαύτη θα διαλύεται διά των όπλων» αναφέρει ο εκφωνητής εν μέσω εθνικών εμβατηρίων.

Η αναγγελία του πραξικοπήματος

Επικεφαλής του πραξικοπήματος ο ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός με συνταγματάρχες τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Νικόλαο Μακαρέζο.

Άρματα μάχης κάνουν την εμφάνισή τους σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και ειδικά γύρω από τη Βουλή. Η φωτογραφία τότε που τα τανκς έχουν στραμμένες τις κάνες τους προς τη Βουλή των Ελλήνων έχουν χαρακτεί για πάντα στις μνήμες των ανθρώπων.

Το σχέδιο των χουντικών ήταν μία άλλη μορφή του σχεδίου Περικλής, το οποίο είχε εκπονηθεί περίπου 10 χρόνια νωρίτερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένας πιθανός κίνδυνος είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε από το εξωτερικό από κομμουνιστές.

Είχε προηγηθεί ένα υπουργικό Συμβούλιο την προηγούμενη ημέρα με τους υπουργούς να μην έχουν ιδέα για το τί θα γινόταν την επόμενη ημέρα το πρωί.

Ωστόσο το σχέδιο των τριών Παττακός, Παπαδόπουλος και Μακαρέζος ήταν σε πλήρη εφαρμογή, έχοντας σαν πλεονέκτημα το γεγονός ότι στη σημερινή Πολυτεχνειούπολη υπήρχε το κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων υπό τον Παττακό.

Πριν την αναγγελία του πραξικοπήματος τα τανκς είχαν βγει στους δρόμους της Αθήνας και είχαν καταλάβει καίρια και στρατηγικά σημεία, όπως τα Ανάκτορα, τη Βουλή, τα υπουργεία και φυσικά το κτίριο του ΟΤΕ για να μπορούν να ελέγχθουν τις επικοινωνίες.

Μόνο δύο εφημερίδες είχαν προλάβει στα πρωτοσέλιδά τους την εκδήλωση του πραξικοπήματος και αυτές ήταν η Καθημερινή με τίτλο “Την 2αν πρωινήν εξερράγη στρατιωτικόν κίνημα. Συνελήφθησαν πολιτικοί άνδρες” και η εφημερίδα Αυγή με τίτλο “Συνελήφθησαν από στρατιωτικούς οι Μανώλης Γλέζος, Λεωνίδας Κύρκος και Α. Παπανδρέου.

Τότε ο Βασιλιάς παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Παναγιώτης Κανελλόπουλος που είχε ήδη συλληφθεί, τον κάλεσε να αντισταθεί, εκείνος αποφάσισε να ορκίσει την “κυβέρνηση” με πρωθυπουργό τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνο Κόλλια, ο οποίος φυσικά ήταν υποχείριο του ισχυρού άντρα του πραξικοπήματος, Γεώργιο Παπαδόπουλο.

Μετά τη μαύρη ημέρα για την Ελλάδα, την 21η Απριλίου 1967, η μελανότερη στιγμή για την σύγχρονη ελληνική ιστορία διήρκησε 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 ημέρες όταν η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου 1974.

Οι εξορίες, οι δολοφονίες των πολιτικών αντιπάλων, οι φυλακές και τα βασανιστήρια, και η ταπείνωση κάθε ελευθερίας ήταν τα στοιχεία ενός πραξικοπήματος που γύρισε την Ελλάδα πολλά πολλά χρόνια και σίγουρα ένα μάθημα για τις επόμενες γενιές πως η Δημοκρατία δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το θέατρο του παραλόγου – Αστυνομία στο Περιστέρι, ξέφρενο κορονοπάρτι στην Κυψέλη (pics&vid)

Μητροπολίτης Αθηναγόρας – “Περιφορά Επιταφίου χωρίς να ακολουθούν πιστοί” (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις