Τριάντα πέντε χρόνια μετά τη μεγαλύτερη φονική έκρηξη, το Τσέρνομπιλ συνεχίζει να φοβίζει τους επιστήμονες. Μετά από έρευνες στην ερημωμένη πλέον πόλη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν θάλαμο στο πυρηνικό εργοστάσιο όπου ακόμα γίνονται πυρηνικές αντιδράσεις.
Συγκεκριμένα στον θάλαμο “Subreactor Room 305”, παρατηρήθηκε αύξηση των νετρονίων, τα οποία παράγουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Η ανακάλυψη αυτή ίσως οδηγήσει τους επιστήμονες πίσω στο πυρηνικό εργοστάσιο, ώστε να αποτρέψουν κάποια περαιτέρω καταστροφή.
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ο αριθμός των νετρονίων έχει διαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά καθησυχάζει πως η παραγωγή εξελίσσεται αργά και χρησιμοποιούν αισθητήρες για να παρακολουθούν την πορεία των νετρονίων.
Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί
“Προς το παρόν μόνο υποθέτουμε…Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ατυχήματος” δήλωσε στο περιοδικό Science ο ο Μαξίμ Σεβαλιέ, του Ινστιτούτου Προβλημάτων Ασφαλείας των Πυρηνικών Σταθμών (ISPNPP) στο Κίεβο.
Ο Νιλ Χάιατ, χημικός πυρηνικών υλικών στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι σαν “χόβολη σε μπάρμπεκιου. Μας υπενθυμίζει ότι δεν έχει λυθεί, είναι ένα πρόβλημα σταθεροποιημένο”.
Η μέρα που το Τσέρνομπιλ “εξαφανίστηκε”
Ήταν 26 Απριλίου του 1986 και στη μονάδα τέσσερα του πυρηνικού σταθμού στην περιοχή το προσωπικό που είχε βάρδια έκανε ένα τεχνικό λαθος και πυροδότησε έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα. Το ραδιερνεργό υλικό εξαπλώθηκε σε όλη την Δυτική Σοβιετική Ένωση και αποτέλεσε την μεγαλύτερη ανθρωπογενή περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία.
Λίγες εβδομάδες μετά το ατύχημα, τα συνεργεία κάλυψαν πλήρως την κατεστραμμένη μονάδα με μία προσωρινή κατασκευή σκυροδέματος, προκειμένου να περιοριστεί η απελευθέρωση ραδιενεργού υλικού. Η τότε κυβέρνηση της ΕΣΣΔ έκοψε επίσης και έθαψε ένα τετραγωνικό μίλι πευκοδάσους κοντά στο εργοστάσιο, για να μειώσει τη ραδιενεργή μόλυνση.
Στο εργοστάσιο έχουν εγκατασταθεί πλέον ψεκαστήρες ειδικά διαμορφωμένοι να απορροφούν τα νετρόνια. Η λειτουργία αυτή δεν φτάνει στα υπόγεια, όπως είναι και ο θάλαμος 305, γιαυτό οι επιστήμονες σκέφτονται την αποστολή ειδικού ρομπότ, ώστε να εισάγει κύλινδρο βορίου που απορροφά τα νετρόνια.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"