Βρετανικές εκλογές – exit poll: Απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τους Εργατικούς με 410 έδρες
Ιστορική νίκη για το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ - Δεύτεροι οι "Τόρις" με μόλις 131 έδρες

Στη δημοσιότητα δόθηκε το exit poll των βρετανικών εκλογών, με το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ να λαμβάνει 410 έδρες, έναντι του Συντηρητικού Κόμματος του Ρίσι Σούνακ που λαμβάνει μόλις 131 έδρες. Σημειώνεται πως για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία απαιτούνται τουλάχιστον 326 έδρες.
Βρετανικές εκλογές: Οι έδρες που συγκεντρώνουν τα κόμματα σύμφωνα με το exit poll
Συντηρητικοί: 131
Εργατικοί: 410
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 61
Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP): 10
Reform UK: 13
Κόμμα της Ουαλίας (Plaid Cymru): 4
Πράσινοι: 2
Ιστορική νίκη για το Εργατικό Κόμμα και τον Κιρ Στάρμερ
Έκλεισαν οι κάλπες για τους Βρετανούς που προσήλθαν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, μια ψηφοφορία που προαναγγέλλεται ιστορική, με την επιστροφή των κεντροαριστερών Εργατικών στη Ντάουνινγκ Στριτ έπειτα από 14 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους Συντηρητικούς και μια καταστροφική ήττα γι΄αυτούς.
Το exit poll αναφέρει 410 έδρες (από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου) για το Εργατικό Κόμμα, 131 για το Συντηρητικό κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 61 έδρες, το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ 13 έδρες, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) 10 έδρες και οι Πράσινοι 2 έδρες.
Οι εκτιμήσεις ανακοινώθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες στις 22:00 τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο θα χρειαστεί αναμονή αρκετών ωρών για τα αποτελέσματα, που θα ανακοινώνονται ανά εκλογική περιφέρεια μέχρι νωρίς το πρωί.
Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν συντριπτική νίκη των Εργατικών με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ, ίσως ακόμη μεγαλύτερη από αυτή του Τόνι Μπλερ το 1997. Οι εκλογές αυτές, ωστόσο, δεν προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό, και δεν θύμιζαν καθόλου την ευφορία που είχε σηματοδοτήσει την αρχή της θητείας του Μπλερ.
Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν τη σελίδα των συντηρητικών. Οι Τόρις είχαν μόνο μία φιλοδοξία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας: να περιορίσουν το εύρος της ήττας.
“Έχετε 4 ώρες για να αποτρέψετε μια σούπερ πλειοψηφία των Εργατικών που θα προκαλέσει αύξηση των φόρων για το υπόλοιπο της ζωής σας”, δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.
Ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ, ένας 61χρονος πρώην δικηγόρος, αναμένεται λοιπόν να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ την Παρασκευή.
Guardian: Πόσο αξιόπιστα είναι τα exit polls;
Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς αναθέτουν exit poll από τη δεκαετία του 1970 και στο παρελθόν υπήρξαν μερικές θεαματικές αστοχίες, όπως γράφει ο Guardian. Τον Οκτώβριο του 1974 ένα exit poll του BBC έλεγε ότι οι Εργατικοί θα νικούσαν με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ στην πραγματικότητα ο Χάρολντ Γουίλσον κέρδισε με μια μικρή πλειοψηφία. Το 1987 το BBC και το ITV (που παρήγαγαν αντίπαλα exit polls εκείνη την εποχή) και τα δύο κανάλια υποτίμησαν πόσο μεγάλη θα ήταν η πλειοψηφία της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Αλλά το 2005 η μεθοδολογία άλλαξε και από τότε τα exit polls ήταν περισσότερο ακριβή. Ο καθηγητής Sir John Curtice είναι πλέον υπεύθυνος για την ομάδα και το έργο του ανατέθηκε από κοινού από το BBC, το ITV και το Sky News. Από τα πέντε προηγούμενα exit polls που υπολογίστηκαν με αυτήν τη μέθοδο, δύο έλαβαν την πλειοψηφία ακριβώς σωστά, δύο έπεσαν έξω με λιγότερο από 10 έδρες και ένα ήταν έξω με 22. Ακολουθούν οι λεπτομέρειες.
2005 – ακριβές: Προέβλεψε την πλειοψηφία των Εργατικών 66, η οποία ήταν σωστή.
2010 – ακριβές: Είπε ότι οι Συντηρητικοί θα είχαν 19 έδρες λιγότερο από την πλειοψηφία, και έτσι έγινε.
2015 – εκτός κατά 22 έδρες: Είπε ότι οι Συντηρητικοί θα είχαν 10 έδρες λιγότερο από την πλειοψηφία, αλλά έλαβαν πλειοψηφία 12.
2017 – εκτός 4 έδρες: Είπε ότι οι Συντηρητικοί θα είχαν 12 έδρες λιγότερο από την πλειοψηφία, αλλά είχαν οκτώ έδρες.
2019 – εκτός κατά 6 έδρες: Προέβλεψε πλειοψηφία των Τόρις με 86 έδρες, αλλά ήταν 80.
Λευτέρης Αυγενάκης: Το χρονικό μέχρι τη διαγραφή -«Η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν ακαριαία»
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις